Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
"Fii activ la orice varsta!" Programe de formare profesionala organizate in anul 2015 prin A.J.O.F.M.B-N.

Investeste in oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritara 4 "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare", Domeniul major de interventie 4.1 "Intarirea capacitatii SPO pentru furnizarea serviciilor

de ocupare", Titlul proiectului: "Fii activ la orice varsta!" POSDRU/123/4.1/S/131974.

Incepand cu luna mai 2014, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca implementeaza proiectul "Fii activ la orice varsta!", in parteneriat cu SC Rusu & Bortun Consultanta SRL si SC SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS SRL.

 Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, axa prioritara 4 - "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare", domeniul major de interventie 4.1 - "Intarirea capacitatii SPO pentru furnizarea serviciilor  de ocupare".

 Obiectivul general il reprezinta, pe de o parte constientizarea clientilor SPO (someri peste 55 de ani si angajatori) cu privire la importanta conceptului de imbatranire activa pe piata muncii, iar pe de alta parte, oferirea de instrumente informative, necesare institutiilor SPO pentru a putea asigura servicii personalizate.

 Grupul tinta al proiectului il reprezinta 43 de institutii ale Serviciului Public de Ocupare din Romania.

 Durata proiectului este de 18 luni, iar valoarea asistentei financiare nerambursabile este de 9.973.843,43 lei.

 Pentru atingerea obiectivului mentionat se deruleaza o ampla campanie de informare organizata pe mai multe componente: online, PR, evenimente si publicitate, urmarind strategiile specifice elaborate in acest sens, va fi promovata in randul angajatorilor insertia / reinsertia pe piata muncii a persoanelor peste 55 de ani, inclusiv din mediul rural, vor fi create materiale de tipul "cum sa", necesare dezvoltarii serviciilor de tip self-service.

 In primele luni de implementare au fost realizate 3 rapoarte de cercetare:

  • "Perspective   antropologice   asupra   problematicii   ocuparii   persoanelor   varstnice",
  • "Opinii  ale  angajatorilor  despre  relatia  cu  SPO  si  despre  somerii  de  peste  55  de  ani",
  • "Perceptii,   atitudini  si  asteptari  ale  persoanelor  de  peste  55  de  ani".

 Scopul acestora a fost de a identifica, in cazul persoanelor peste 55 de ani, cauzele socio-culturale care determina dificultatile de integrare pe piata muncii, iar in cazul angajatorilor, tipurile de comportament de recrutare aplicate persoanelor din categoria de varsta mentionata.

 Aceste studii au stat la baza elaborarii celor 5 strategii ale campaniei de informare, respectiv strategia generala si cele 4 strategii adaptate fiecarei componente a campaniei: online, PR, evenimente si publicitate.

 Campania de informare se realizeaza atat la nivel national, cat si la nivelul fiecarui judet si este prevazuta in cererea de finantare ca parte componenta a activitatii nr. 9 - "Organizare de evenimente si realizarea unei campanii de PR". Conform graficului, perioada de implementare a activitatii nr. 9 a inceput in luna ianuarie 2015 si se va finaliza in luna noiembrie 2015.

 In pregatirea acestei campanii, in cadrul proiectului au fost realizate materiale informative, respectiv 10 brosuri de tipul "cum sa" (de exemplu: "Cum sa alegi ce cursuri de formare profesionala sa urmezi", "Cum sa iti gasesti un loc de munca in Spatiul Economic European",  "Cum sa realizam un bun CV", "Cum sa pregatim interviul de angajare" etc.), pe care persoanele aflate in cautarea unui loc de munca le vor putea lua de la punctele de tipul "self-service" din cadrul structurilor teritoriale ale SPO.

 Totodata, au fost create spoturi radio si spoturi TV care contin mesaje cu impact asupra publicului tinta, persoane peste 55 de ani si angajatori, precum si un film de scurt metraj care prezinta povesti de succes ale persoanelor din categoria de varsta mentionata. Spoturile se difuzezaza deja, iar filmul de scurt metraj este distribuit gratuit cu un cotidian cu tiraj national.

 Materialele produse vor fi diseminate in cadrul campaniei de informare de ANOFM, de parteneri, prin intermediul site-ului proiectului www.fiiactiv.eu, paginii de facebook a proiectului (https://www.facebook.com/fiiactivlaoricevarsta), paginii de facebook a ANOFM  (https://www.facebook.com/fiiinformat ), dar si prin intermediul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca.

 Precizam faptul ca, in ceea ce priveste componenta online a campaniei, se va desfasura la nivel national o campanie de comunicare social media in cadrul careia vor fi realizate si diseminate 72 de articole avand ca tema imbatranirea activa si, implicit, prelungirea vietii active, de catre o echipa de 8 bloggeri sub indrumarea unui coordonator campanie online.

 De asemenea, in cadrul campaniei de informare vor fi difuzate mass-mediei comunicate de presa, vor fi transmise newslettere, se vor publica bannere online pe site-urile de recrutare si se va continua participarea la evenimente relevante in vederea diseminarii mesajelor campaniei.

 Pana in prezent, mesajul "Activ la orice varsta!" a fost prezent la Targul de cariere Angajatori de TOP, din luna martie 2015, la Bursa Generala a Locurilor de Munca de Munca din luna aprilie 2015, la Job-Clubul de la Focsani, organizat in luna mai in cadrul proiectului "Acces la formare pentru dezvoltare", POSDRU/128/5.1/G/134978, implementat in calitate de partener de AJOFM Vrancea, la un eveniment neconventional desfasurat in Bucuresti, care a reunit un numar mare de participanti din toate categoriile de varsta, VIA Sport, Zilele Bucurestiului, Bursa Locurilor de munca pentru Absolventi, din luna septembrie 2015.

 Toate actiunile proiectului si ale campaniei de informare sunt publice pe paginile web si cele de facebook ale proiectului si ale ANOFM.

 

.

 

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud sprijina formarea profesionala continua care reprezinta una dintre cele mai importante masuri active pe piata muncii.

De la inceputul anului pana in prezent prin Centrul de Formare Profesionala Bistrita s-au organizat 30 de programe de formare profesionala in 22 de ocupatii la care au fost cuprinse 572 de persoane.

Ca si forma de pregatire s-au organizat:

- 5 cursuri de initiere in 3 ocupatii (competente informatice; comunicare in limba engleza si comunicare in limba italiana);

- 18 cursuri de calificare in 14 ocupatii (bucatar; coafor; ospatar; patiser; cosmetician; frizer; manichiura pedichiura; tehnician maseur; instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze; lucrator in comert; lucrator in structuri pentru constructii; zidar,pietrar,tencuitor; camerista; lucrator in cultura plantelor );

- 4 cursuri de perfectionare in 4 ocupatii (inspector resurse umane; manager imbunatatiri procese; responsabil procese; designer pagini web );

- 3 cursuri de specializare in 1 ocupatie (contabil);

Ponderea somerilor beneficiari de formare profesionala pe grupe de varsta este urmatoarea :  persoane sub 25 ani: - 34,85%; persoane intre 25 si 35 ani: - 27,10%; persoane intre 35 si 45 ani: - 23,15%; persoane peste 45 ani: - 14,90%.

In ceea ce priveste nivelul de instruire al cursantilor, acesta este urmatorul :

-          Nivel primar, gimnazial sau profesional: - 31,95%;

-          Nivel studii medii (liceal sau post liceal): - 56,55%;

-          Nivel universitar: - 11,50%;

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca serviciile de formare profesionala se acorda gratuit, urmatoarelor categorii de persoane :

- someri indemnizati si neindemnizati;

- persoane care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;

- persoane care au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;

- persoane care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie;

- persoane incadrate in munca, la revenirea din concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;

-  persoane care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;

- persoane care isi desfasoara activitatea in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare si care sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;

- persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate si care mai au de executat cel mult 9 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.

Pentru anul 2016 Planul de formare profesionala al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud prevede organizarea a 45 de programe de formare profesionala, care sa cuprinda 839 de someri, in 24 de ocupatii:

- Agent de securitate; - Brutar; - Bucatar; - Camerista; - Cofetar; - Competente informatice; -Comunicare in limba engleza; - Confectioner asamblor articole textile; - Contabil; - Cosar; - Dulgher-tamplar-parchetar; - Fierar-betonist; - Ingrijitor batrani la domiciliu; - Inspector resurse umane; -Instalator instalatii tehnico sanitare si de gaze; - Lucrator in comert; - Lucrator in confectii din piele si inlocuitori; - Lucrator in cultura plantelor; - Lucrator in structuri pentru constructii; - Lucrator in tamplarie; - Ospatar(chelner); - Patiser; - Presator mase plastice; - Tehnician maseur; 


Otilia Rapan

Director Executiv

 

.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2842 vizualizări13 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0