Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Proiectului "WATMAN - Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor - Etapa I".

In data de 26 noiembrie 2015 a avut loc la barajul Calinesti-Oas din judetul Satu Mare conferinta de presa privind finalizarea proiectului "WATMAN - Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor - Etapa I".

La barajul Calinesti-Oas a fost organizata o aplicatie ce a vizat modul de functionare a echipamentelor de interventie in situatii de urgenta generate de inundatii: baraje mobile, baraje din panouri de aluminiu si instalatii automate de incarcat saci cu nisip.

Proiectul WATMAN, in valoare de 63 de milioane de euro, este implementat la nivel national de catre Administratia Nationala "Apele Romane". 

Acesta are 2 componente majore de interventie:

 1.  Marirea gradului de siguranta a constructiilor hidrotehnice:

·         Modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor prin montarea de senzori in vederea determinarii unor parametri functionali ai acumularilor;

·         Consolidarea sistemului de monitorizare a retelelor hidrografice (precipitatii solide, lichide, debite etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluentilor si derivatiilor;

·         Software si hardware pentru controlul si coordonarea exploatarii constructiilor hidrotehnice;

·         Echipamente si piese de schimb.

2.    Cresterea capacitatii de interventie in caz de calamitati naturale:

·         Realizarea Centrului de Coordonare a Interventiilor si a Centrelor de Interventie Rapida;

·         Modernizarea sistemului de monitorizare a calitatii apei prin montarea de statii automate.

La nivelul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, care cuprinde 5 judete (Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj), au fost realizate doua Centre de Interventie Rapida:

 1 .In judetul Satu Mare, in municipiul Satu Mare - cu arie de actiune in judetele Satu Mare, Salaj si Cluj.
 2. In judetul Maramures, la Sighetu Marmatiei - cu arie de actiune in judetele Maramures si Bistrita-Nasaud;
 
Centrele de Interventie Rapida sunt dotate cu materiale/mijloace pentru interventia in  situatii de urgenta generate de inundatii si poluari accidentale: diguri gonflabile, masini de  umplut saci, pontoane cu motor, palplanse metalice si dispozitiv de batut palplanse, motocositoare, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru masurare viteza / debit etc.

Centrul de Coordonare a Interventiilor este la Cluj-Napoca, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa.

In cadrul dispeceratului de gospodarire a apelor sunt transmise on-line toate informatiile/datele de la statiile hidrometrice, baraje, derivatii.

In cadrul proiectului  au fost realizate  aplicatii/soft-uri electronice care permit monitorizarea, coordonarea si controlul interventiilor in situatii de urgenta generate de inundatii si poluari accidentale.

Prin implementarea acestui proiect, specialistii din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane" vor stabili strategia de preventie si interventie operativa pentru populatia aflata in zonele vulnerabile din tara noastra, inclusiv diminuarea pagubelor produse de revarsarea apelor.
LINK FOTO APLICATIE http://we.tl/VmXKtKwzVN  



Va multumim pentru colaborare!

Cristina Vadan
Purtator de cuvant
Tel.:0746 179 534
e-mail: cristina.vadan@dast.rowater.ro 


Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa
Str.Vanatorului nr.17, Cluj-Napoca
Tel: 0264 433028
Fax: 0264 433026
www.rowater.ro

0 comentarii3493 vizualizări28 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0