Finantarea consumului de fructe in scoli continua in anul scolar 2016-2017. Elevii din invatamantul primar si gimnazial vor beneficia si in anul scolar 2016-2017 de Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli, finantat din fonduri europene si nationale, potrivit unei hotarari adoptate astazi de Executiv.
Actul normativ stabileste tipul de fructe distribuite, perioada si frecventa de distributie, limita valorii zilnice/elev, masurile adiacente distributiei de fructe, bugetul alocat, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2016-2017. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, alaturi de consiliile judetene si consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti.
Astfel, in anul scolar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, in limita aceleasi valori de 0,37 lei/elev, ca si in anul precedent, pentru o perioada de maximum 88 de zile de scolarizare. Conform datelor comunicate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in acest an vor beneficia aproximativ 1.760.000 de elevi din clasele pregatitoare si clasele I-VIII din invatamantul public si privat autorizat/acreditat.
Hotararea mai stabileste si unele masuri adiacente distributiei de mere, care sustin incurajarea alimentatiei sanatoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la statiuni de cercetare pomicola/legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice.
Fondurile UE alocate Romaniei pentru acest an scolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinantare este de 89%. Masurile adiacente distributiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene si trebuie sa se incadreze valoric in limita a 15% din alocarea finala a fiecarui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE si 34,4 milioane lei reprezinta co-finantare publica si cheltuieli, altele decat cele eligibile.
Programul Uniunii Europene de incurajare a consumului de fructe in scoli este implementat in Romania incepand din anul 2009-2010, in conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contact:
Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro
Telefon: +40741252555
Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro
1 comentariu | 56 vizualizări | 04 august 2016 |