Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Tarifele de prima maxime pentru RCA, adoptate de Guvern.

Tarifele de prima maxime ce urmeaza sa fie aplicate de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie, au fost adoptate astazi de Guvern, printr-o Hotarare, la propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Tarifele de prima maxime pot fi consultate aici si se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului si, totodata, se vor aplica contractelor RCA ce se vor incheia dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica in aceasta perioada de 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in actul normativ adoptat astazi.

Metodologia de calcul si tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari (detalii aici: http://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-de-piata), iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurentei.

Hotararea adoptata astazi de Guvern  instituie un mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, prin stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de prima maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmeaza a fi aplicate de catre societatile de asigurare RCA.

Tarife de prima maxime se stabilesc pentru urmatoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim noua locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
  • autoturisme cu motoare electrice;
  • motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de marfuri;
  • remorci si semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF.

Hotararea intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

 

 

0 comentarii2793 vizualizări06 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0