Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 24 Februarie 2024 - 14587
15,4 milioane euro - cheltuieli eligibile pentru proiecte de mediu.

Cheltuielile autorizate de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, aferente obiectivelor de investitii finalizate sau pentru partea finalizata din obiectivele de investitii aflate in executie, incluse in Declaratia Finala de Cheltuieli pentru program, se ramburseaza prin reintregirea bugetelor din care au fost finantate initial obiectivele de investitii, anterior rambursarii sumelor de la Comisia Europeana.

Guvernul a modificat, in sedinta de astazi, OUG nr.34/2015 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor externe nerambursabile.

Prin OUG 34/2015 s-a creat cadrul legal prin care unele obiective de investitii, finalizate sau in executie, care au fost initial finantate printr-o serie de programe nationale de dezvoltare locala, de mediu si de gospodarire a apelor, puteau fi transferate catre POS Mediu 2007-2013, in conformitate cu regulile de implementare ale acestuia.

In vederea evitarii dublei finantari a investitiilor care au fost finantate initial din surse nationale, OUG 34/2015 stipula ca plata din fondurile aferente POS Mediu a acestor investitii se va realiza ulterior platilor efectuate de CE pentru aceste proiecte.

Prin OUG adoptata astazi, Guvernul reglementeza cadrul legal pentru rambursarea cheltuielilor solicitate de beneficiarii proiectelor, tinand cont ca pana la 31 martie 2017 are loc procesul de inchidere a POS Mediu. Prin aplicatia finala de plata pe program se va realiza reglajul conturilor si exista riscul sa nu mai poata fi efectuate platile pe aceste proiecte, mai exact sa nu mai existe plati catre Romania.

O alta modificare se refera la faptul ca sumele primite din fonduri de la Uniunea Europeana pentru POS Mediu, aferente platilor eligibile in cadrul proiectelor retrospective, se fac venit la bugetul de stat, la o pozitie bugetara distincta, prin intermediul autoritatilor de management.

Mentionam ca valoarea cheltuielilor eligibile autorizate de catre AM POS Mediu cuprinse in declaratia Finala de Cheltuieli aferenta proiectelor retrospective este de aproximativ 15,4 milioane euro.

De asemenea, actul normativ prevede recuperarea sumelor rambursate necuvenit prin plata voluntara a beneficiarilor intr-un termen de 30 de zile de la momentul notificarii acestora, precum si crearea mecanismnului institutional pentru acesta actiune. In cazul in care beneficiarul nu plateste voluntar, conform termenului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru POS Mediu, solicita in scris Ministerului Finantelor Publice sistarea alimentarii atat cu cote defalcate din impozitul pe venit, cat si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu exceptia platilor pentru achitarea drepturilor salariale.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, sustine faptul ca: "prin modificarea adoptata astazi in Guvern,  practic, vorbim de 15,4 milioane euro care vor putea sa fie folositi pentru alte investitii in interesul cetatenilor, in comunitatile beneficiare de proiecte retrospective. Prin aceasta ordonanta, in perioada imediat urmatoare, conturile administratiei locale se vor reintregi cu suma investita, iar administratiile vor beneficia si de un bonus de 25%, in conformitate cu prevederiile Ordonantei".

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii2842 vizualizări03 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0