Guvernul a modificat si completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata. Modificarile aduc clarificari si exemple de punere in aplicare a masurilor introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Actul normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
In ceea ce priveste impozitul pe profit:
- Se clarifica aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, in contextul in care s-a stabilit aplicarea acestei masuri pe perioada nedeterminata si s-a extins aplicarea facilitatii si pentru licente de utilizare a programelor informatice.
- Normele includ exemple privind alocarea cheltuielilor nedeductibile aferente veniturilor neimpozabile, calculul ponderii veniturilor neimpozabile in totalul veniturilor si stabilirea cheltuielilor de conducere si administrare alocate veniturilor neimpozabile.
Referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor:
- Precizari privind aplicarea de catre microintreprinderi a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Se clarifica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit, care la 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 - 500.000 euro, echivalentul in lei, ca urmare a modificarii limitei veniturilor realizate in anul precedent la 500.000 euro;
- De asemenea, sunt introduse prevederi mai clare legate de mentinerea si dupa 1 februarie 2017 a statutului de platitor de impozit pe profit pentru microintreprinderile, care au optat sa aplice prevederile titlului II din Codul fiscal;
- Normele contin si precizari care detaliaza modalitatea de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre contribuabilii care devin microintreprinderi incepand cu data de 1 februarie 2017 si opteaza sa plateasca impozit pe profit.
Impozit pe venit:
- Sunt introduse explicitari ale modului de aplicare in cursul unui an a scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati, pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
- Se stabileste un plafon neimpozabil de 450.000 lei in cazul veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate din patrimoniul personal.
- Se prevede aplicarea deducerii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament si a primelor de asigurare voluntara de sanatate, in cadrul aceluiasi plafon anual de 400 de euro echivalent in lei.
Contributiile sociale obligatorii:
- S-au facut corelari legislative referitoare la eliminarea plafonului reprezentand valoarea a 5 castiguri salariale medii brute, in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si alte surse.
In domeniul TVA:
- Introducerea de dispozitii procedurale cu privire la deducerea TVA de catre persoanele impozabile care se reinregistreaza in scopuri de TVA dupa ce au avut codul de inregistrare anulat, precum si cu privire la emiterea de facturi pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada respectiva, astfel incat beneficiarii sa isi poata exercita la randul lor dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de la aceste persoane in perioada in care nu au avut cod de TVA;
- Modificarea regulilor de ajustare a bazei de impozitare a TVA in cazul neincasarii contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate ca urmare a reorganizarii sau falimentului beneficiarului, astfel incat aceasta sa sa fie permisa in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii;
- Instituirea de norme procedurale cu privire la aplicarea noului regim special forfetar pentru agricultori, introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016.
.
Guvernul a aprobat Tezele prealabile ale proiectului Codului finantelor publice locale
Tezele prealabile ale proiectului Codului finantelor publice locale au fost aprobate astazi de Guvern, printr-o Hotarare. Proiectul Codului finantelor publice locale isi propune sa sistematizeze si sa concentreze, intr-o structura unitara, reglementarile din domeniul finantelor publice locale, subordonate principiilor descentralizarii financiare si autonomiei locale, respectiv: finantele publice locale; criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale; administrarea impozitelor si taxelor locale; procedura fiscala locala.
Aceasta decizie vine ca urmare a existentei unei multitudini de acte normative, precum si a modificarilor succesive aduse acestora, care au condus la lipsa de coerenta si de claritate a legislatiei incidente in domeniul adminstratiei publice.
De asemenea, prin aprobarea acestui proiect, se creeaza premisele ca autoritatile administratiei publice locale sa poata elabora si aproba strategii privind dezvoltarea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale, pe termen mediu si lung, in concordanta cu proiectiile bugetare locale multianuale.
* * *
Promovarea Codului finantelor publice locale este corelat cu masurile cuprinse in Programul de Guvernare 2017-2020, care contine si o prevedere referitoare la modificari legislative pentru administratia publica locala, inclusiv reanalizarea surselor de finantare ale bugetelor locale (Programul de Guvernare 2017-2020 prevede cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale, de la 71,5%, in prezent, la 100% din 2018) si revizuirea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale cu sume din unele venituri ale bugetului de stat.
Programul de Guvernare 2017-2020 prevede ca una dintre masurile de asigurare a capacitatii administrative a unitatilor administrativ-teritoriale sa fie reasezarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale din anul 2018, astfel incat fiecare unitate administrativ-teritoriala sa beneficieze de un buget minim de 750 lei/capita, buget care ar asigura functionarea fiecarei unitati administrativ-teritoriale.
Prin elaborarea Codului Finantelor Publice Locale, se vor respecta prevederile din Carta Europeana a autonomiei locale, ratificata prin Legea nr. 199/1997 pentru ratificarea Cartei europene a autonomiei locale, adoptata la Strasbourg la 15 octombrie 1985.
Totodata, prevederile Codului finantelor publice locale se completeaza cu cele ale Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedura Civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevaland asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile acestuia.
.
Premierul Sorin Grindeanu a cerut presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Bogdan Puscas, sa constituie un task force dedicat proiectelor de infrastructura incluse in Masterplan-ul de Transport, astfel incat, in colaborare cu Ministerul Transporturilor, termenele pentru finalizarea documentatiilor de licitatie sa fie cat mai scurte.
"Este foarte clar ca nu avem timp de pierdut. Trebuie sa urgentam finalizarea documentatiilor, procesul de licitatie si implementarea proiectelor de infrastructura. Tin foarte mult la respectarea criteriilor de transparenta, de eficienta si corectitudine in folosirea banului public, iar scurtarea termenelor nu inseamna sa facem rabat de la aceste principii", a subliniat seful Executivului.
Intalnirea de lucru cu ministrul Transporturilor, Alexandru-Razvan Cuc, si presedintele ANAP, Bogdan Puscas, a avut loc in conditiile in care se afla in pregatire documentatiile de atribuire pentru demararea/lansarea urmatoarelor proceduri de achizitie publica:
- Podul suspendat peste Dunare in zona Braila, inclusiv drumuri de legatura (25 km). Documentatia de atribuire a fost trimisa pentru verificare la ANAP, urmand ca in perioada urmatoare sa fie publicat anuntul in SEAP. Valoarea estimata a proiectului este de aproximativ 500 de milioane euro, cea mai mare din ultimii 27 de ani, executia lucrarilor urmand sa fie finantata din fonduri nerambursabile, proiectul fiind cuprins in portofoliul POIM 2014-2020.
- Drum expres Craiova Pitesti (121 km)- lansarea procedurii de achizitie publica este estimata pentru iunie 2017.
- Centura de Sud a municipiului Bucuresti - Inelul 0 (50 km)- lansarea procedurii de achizitie publica este estimata pentru iulie - august 2017.
- Autostrada Sibiu - Pitesti - Sectiunea 1 - Sibiu - Boita (14,1 km) - lansarea procedurii de achizitie publica este estimata pentru iunie-iulie 2017.
- Autostrada Sibiu - Pitesti - Sectiunea 5 - Curtea de Arges - Pitesti (30,3 km) - lansarea procedurii de achizitie publica este estimata pentru iunie-iulie 2017.
- Autostrada Brasov - Tg. Mures - Cluj - Oradea Sectiunea 3C: Suplacu de Barcau - Bors (km 4+200 - km 64+450) 60,2 km- lansarea procedurii de achizitie publica este estimata pentru iulie - august 2017.
De asemenea, in data de 22 aprilie 2017 a fost publicat in SEAP contractul pentru proiectarea si executia Proiectului Varianta de Ocolire Timisoara Sud, care prevede executia a 25,690 km de drum national la standarde europene. Termenul limita de evaluare a ofertelor este iulie 2017. Pe langa beneficiile locale, varianta de ocolire Timisoara Sud are ca principal scop fluidizarea traficului intern si international care intra in tara prin zona Stamora Moravita.
Totodata, premierul a analizat impreuna cu ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, si cu presedintele ANAF, Bogdan Stan, cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, prin masuri de combatere a evaziunii fiscale si de imbunatatire a conformarii la plata a contribuabililor. Premierul a cerut ANAF sa continue aplicarea celor 14 masuri care au scopul sa imbunatateasca gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat si a subliniat ca va continua sa urmareasca personal activitatea ANAF.
Contact:
Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro
0 comentarii | 42 vizualizări | 28 aprilie 2017 |