Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 28 Martie 2024 - 14587
Ostasii romani au contribuit la eliberarea a peste 1700 de localitati din Cehoslovacia.

Viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu: "Datoram victimelor razboiului nu doar respect si cinstirea memoriei, ci si insusirea lectiei suferintelor lor. Ne revine responsabilitatea de a pastra increderea si credinta lor intr-o lume libera si democratica"

Vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a depus coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Romane din orasul Zvolen, din Slovacia, si la Monumentul Eroilor din Banská Bystrica, pe care este inscriptionat in limba romana "Multumiri armatei romane, eliberatoarea orasului", in cadrul ceremoniilor de comemorare a eroilor militari romani cazuti in Al Doilea Razboi Mondial pe fronturile de pe teritoriul actual al Republicii Slovace.

Ceremoniile au fost organizate pentru a marca 73 de ani de la inceperea Insurectiei Nationale Slovace din 29 august 1944, sarbatoarea nationala a poporului slovac. Ostasii romani au contribuit, alaturi de aliatii lor, la eliberarea a peste 1.700 de  localitati, intre care 31 de orase din fosta Cehoslovacie. Memoria lor este cinstita si astazi in mai mult de 50 de localitati din Slovacia, prin monumente, troite, placi comemorative sau in cimitire militare.

In discursul rostit la ceremonia organizata cu acelasi prilej la Muzeul Insurectiei Nationale Slovace, din Banská Bystrica - la care au participat, de asemenea, presedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, prim-ministrul slovac, Robert Fico, si presedintele Consiliului National al Republicii Solvace, Andrej Danko, ministrul Apararii, Peter Gajdos, - vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a multumit poporului slovac si autoritatilor centrale si locale pentru modul exemplar in care pretuiesc si comemoreaza memoria ostasilor romani si a adresat un mesaj de felicitare poporului slovac cu prilejul Zilei Nationale. Oficialul roman a omagiat jertfa ostasilor romani si aliati cazuti la datorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial si a subliniat ca istoria si experientele comune ale popoarelor roman si slovac au creat premisele bunelor relatii bilaterale din prezent.

"Datoram victimelor razboiului nu doar respect si cinstirea memoriei, ci si insusirea lectiei suferintelor lor. Ne revine responsabilitatea de a pastra increderea si credinta lor intr-o lume libera si democratica si de a ne aduce propria contributie la promovarea valorilor libertatii si pacii, iar istoria si experientele noastre comune au creat premisele bunelor relatii bilaterale din prezent. Suntem parteneri in Uniunea Europeana si in NATO, unde impartasim aceleasi valori si principii democratice si promovam obiective comune in domeniul securitatii si apararii", a declarat vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, exprimandu-si convingerea ca bunele relatii romano-slovace vor continua sa se dezvolte si sa se consolideze.

La ceremoniile de la Zvolen si Banská Bystrica a participat, ca invitat special, si veteranul de razboi, general in retragere Neculai Pruteanu, unul dintre militarii romani care au luptat la Banska Bystrica, Zvolen, Kremnika, Murani sau Breznova si unul dintre ultimii supravietuitori care au luptat atat pe frontul de Est, cat si pe cel din Vest.

Pe langa aceste ceremonii, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu a participat, in Slovacia, la un dejun de lucru oferit de vicepremierul slovac Peter Pellegrini, ministru al Investitiilor si Informatizarii, si a vizitat Consulatul Onorific al Romaniei de la Banská Bystrica.

Din delegatia romana care l-a insotit pe vicepremierul Ion Marcel Ciolacu in Slovacia au facut parte secretarul de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale Mircea Dusa, ambasadorul Romaniei in Republica Slovaca, Steluta Arhire, general de brigada Teodor Incicas, Statul Major General, general-maior Petrica Lucian Foca, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite, si consilierul de stat Florin Vodita.  

Membrii delegatiei au acordat cu acest prilej decoratii veteranilor de razboi si au inmanat Emblema de Onoare a Armatei Romane primarului orasului Zvolen, doamna Lenka Balkovicova, si directorului Muzeului Insurectiei Nationale Slovace, din Banská Bystrica, Stanislav Micev.

 

*

 

Redam, mai jos, integral, discursul sustinut de viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu la ceremonia de la Muzeul Insurectiei Nationale Slovace, din Banská Bystrica (check against delivery):

 

 

Discurs cu prilejul ceremoniilor dedicate marcarii Insurectiei Nationale Slovace de la 29 august 1944 

Domnule Presedinte,

Domnule Prim-Ministru,

Onorabili veterani de razboi,

Excelentele Voastre,

Doamnelor si Domnilor,

 Sunt onorat sa particip astazi, alaturi de dumneavoastra, la ceremonia de comemorare a inceperii Insurectiei Nationale Slovace din 29 august 1944, sarbatoare nationala a poporului slovac.

Este un moment special deoarece face parte din istoria noastra comuna si care ne aminteste de prietenia profunda dintre popoarele noastre. Este profunda pentru ca este o legatura de sange, facuta acum 73 de ani de militarii din tarile noastre, dar si de partizanii si poporul slovac care au luptat impreuna pentru libertate. Aceasta este probabil cea mai puternica legatura care poate exista intre doua natiuni. Caci nimic nu este mai presus decat sacrificiul celor care si-au dat vietile lor, pentru a face mai pretioasa libertatea noastra.

De aceea, avem datoria sa cinstim memoria celor care si-au pierdut viata si sa ne inclinam in fata celor care au indurat suferinte cumplite in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, avand convingerea ferma ca dialogul si eforturile noastre pentru pace vor impiedica repetarea sacrificiilor nemasurate care au marcat destinul omenirii in secolul XX. Ne aflam acum, aici, pentru a onora sacrificiul acestora si pentru a reflecta la importanta actiunilor lor.

Ostasii romani au contribuit, alaturi de aliatii lor, in cadrul Frontului II ucrainean, la eliberarea a peste 1700 de  localitati, intre care 31 de orase din intreaga Cehoslovacie. A fost un moment extraordinar, iar entuziasmul localnicilor care i-au primit cu bratele deschise pe romani va ramane pentru totdeauna intiparit in amintirea noastra.

Acele zile nu ar fi putut fi descrise mai bine decat de protagonistii lor. Iata ce a scris un comandant militar roman in Jurnalul sau de Operatii: "Aici, in mijlocul orasului, suntem primiti de catre autoritati si populatia civila care, cu lacrimi in ochi, isi manifesta sentimentul de prietenie pentru Armata Romana eliberatoare".

Suntem privilegiati sa il avem astazi alaturi de noi pe generalul maior in retragere Neculai Pruteanu, veteran de razboi si unul dintre ultimii supravietuitori care au luptat  pe front. Domnia sa este unul dintre "fii locali", asa cum le spuneau localnicii militarilor romani care au luptat la Banska Bystrica, Zvolen, Kremnika, Murani sau Breznova. Va multumesc, domnule general, pentru eroismul de care ati dat dovada in lupta, in ciuda faptului ca ati fost ranit, pentru modul in care i-ati indrumat in timpul bataliilor pe camarazii dvs. din Regimentul 27 Infanterie si pentru intreaga dvs activitate dupa intoarcerea din razboi, cand ati devenit mentor pentru generatiile mai tinere de militari ai Armatei Romane. Aveti tot respectul si toata pretuirea noastra.

Alaturi de domnul general au luptat atunci peste 500 de mii de soldati si ofiteri romani, iar mai mult de 66 de mii dintre ei au fost raniti sau nu s-au mai intors niciodata acasa la familiile lor. 

Dintre eroii romani care s-au jerfit pentru libertatea teritoriului slovac, peste 10 mii si-au aflat odihna vesnica in Cimitirul Armatei Romane din Zvolen, amenajat, la sfarsitul anilor 50, prin grija autoritatilor cehoslovace si intretinut cu grija de autoritatile locale din Zvolen. In peste alte 50 de localitati din Slovacia sunt si astazi placi, troite, monumente, obeliscuri sau cimitire militare care-i amintesc si-i omagiaza pe soldatii romani cazuti aici la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De aceea tin sa multumesc in mod special poporului slovac si autoritatilor centrale si locale slovace pentru modul exemplar in care pretuiesc si comemoreaza memoria militarilor romani.

Datoram victimelor razboiului nu doar respect si cinstirea memoriei, ci si insusirea lectiei suferintelor lor. Momente ca acestea ne reamintesc ca trebuie sa fim intotdeauna pregatiti pentru a intari rolul diplomatiei, al dialogului si al cooperarii dintre state la nivel international.

Astazi ne asumam cu toata raspunderea datoria de a pretui si onora sacrificiul acestor eroi. Ne revine responsabilitatea de a pastra increderea si credinta lor intr-o lume libera si democratica si de a ne aduce propria noastra contributie la promovarea valorilor libertatii si pacii.

Rememorarea acestor evenimente tragice din istoria umanitatii este parte a unei culturi europene a memoriei si reconcilierii cu trecutul, dar si a convingerii ca lectiile istoriei recente trebuie sa fie intotdeauna luate in considerare.

Faptul ca Europa a fost scena a doua conflagratii mondiale in decursul a doar patru decenii, a doua catastrofe umanitare si a unor distrugeri de o amploare fara precedent, ne determina sa actionam cu fermitate pentru o politica externa responsabila la nivel european si global.

Onorata asistenta, Doamnelor si Domnilor,

Istoria si experientele noastre comune au creat premisele bunelor relatii bilaterale din prezent. Suntem parteneri in Uniunea Europeana si in NATO, unde impartasim aceleasi valori si principii democratice si promovam obiective comune in domeniul securitatii si apararii.

Romania, ca stat membru UE, isi doreste mai multa solidaritate si unitate, deoarece nu suntem nicicand mai puternici decat atunci cand suntem uniti.

De aceea, vreau sa va asigur de determinarea Romaniei de a lucra, impreuna cu Slovacia si de ceilalti parteneri din Uniune, la relansarea proiectului european, cladit pe solidaritate si unitate si pe respectul fata de principiile si libertatile fundamentale europene, un proiect care sa raspunda cat mai bine asteptarilor de zi cu zi ale cetatenilor europeni.

Provocarile si riscurile la adresa stabilitatii si securitatii europene sunt multiple. Continuarea conflictelor violente in apropierea frontierelor Europei si propagarea consecintelor acestora in spatiul UE, prin imigratia ilegala, riscurile de atacuri teroriste, atacuri cibernetice, distorsionarile pietei interne accentueaza tendintele de fragmentare din interiorul UE. Cred, insa, ca abordarea acestor riscuri si provocari de securitate trebuie facuta cu intelepciune, dar si in litera si spiritul normelor si principiilor europene si internationale pe care statele le-au acceptat.

Avand convingerea ca bunele relatii existente intre Romania si Slovacia vor continua sa se dezvolte si sa se consolideze in multiple domenii, va rog sa imi permiteti sa va adresez, inca o data, cele mai sincere urari de sanatate, pace si fericire, din partea mea, a guvernului Romaniei si a poporului roman.

Va multumesc !

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii3094 vizualizări29 august 2017




rss 2.0
rss 2.0