Marti. 5 septembrie a.c., la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud a fost lansata campania nationala media de prevenire a consumului de canabis "#POTALTFEL!". Campania, care va fi implementata in perioada 5 septembrie 2017 - 31 iulie 2018, este fundamentata pe Studiul national in populatia generala privind consumul de tutun, alcool si droguri (GPS) 2016, corelativ cu Studiul in populatia scolarizata cu varsta de 16 ani - ESPAD 2015, studii care releva, la nivel national, o crestere a consumului de canabis.
Activitatea este finantata prin Programul national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin HG nr. 684/2015.
Campania reprezinta un raspuns integrat si complet in planul politicilor publice, cu rol emergent in dinamica consumului de droguri din Romania.
"#POTALTFEL" are drept scop cresterea nivelului de informare, sensibilizare si constientizare a populatiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populatia scolara (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, in vederea neinceperii, respectiv, evitarii trecerii de la consumul ocazional sau recreational, la consumul regulat de canabis.
Beneficiarii directi ai campaniei sunt:
- · 201.216 de persoane din populatia generala (10%), cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani, care vor primi informatii cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, prin promovarea spotului video al campaniei.
- · 51.550 de tineri din segmentul de varsta 15-24 ani si 1692 de cadre didactice, din care:
- 9.250 de tineri cu varsta de 15-24 de ani, informati cu privire la efectele consumului de canabis, in cadrul activitatilor de petrecere a timpului liber;
- 42.300 elevi de liceu si studenti, cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani, informati, sensibilizati si constientizati cu privire la consumul de canabis;
- 1.692 de profesori din unitatile liceale si de invatamant superior, care vor beneficia de activitati de informare, sensibilizare si constientizare cu privire la consumul de canabis.
Beneficiarii indirecti sunt estimati a fi 80.000 de elevi si studenti, 3000 de cadre didactice din mediul scolar si universitar, precum si peste 100.000 de membri ai comunitatii.
Obiectivele campaniei vor fi atinse prin desfasurarea, la nivel national, a urmatoarelor activitati:
- · promovarea campaniei in mediul TV, on-line si presa scrisa pe intreaga durata a campaniei;
- · sesiuni de prevenire a consumului de canabis in institutii de invatamant, pentru categoria de varsta 15-24 de ani;
- · activitati de informare si promovare a alternativelor de viata sanatoasa, in zone in care tinerii aleg sa-si petreaca timpul liber (spatii recreationale), cu sprijinul voluntarilor ANA.
- · activitati de informare in comunitate, cu ocazia marcarii Zilei Internationale Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri 2018.
Informatii complete despre consumul de canabis in Romania se regasesc in documentul-sinteza atasat.
CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE
ANTIDROG BISTRITA-NASAUD
SINTEZA A DATELOR PRIVIND CONSUMUL DE CANABIS IN ROMANIA
Studiul in populatia generala (General Population Survey) este considerat a fi un indicator epidemiologic cheie, utilizat la nivel mondial, pentru estimarea consumului de droguri in populatia generala.
De ce canabis? Pentru ca:
Este cel mai consumat drog ilicit la nivelul populatiei generale.
Consumul de canabis prezinta asocieri semnificativ statistice cu alte tipuri de adictii.
Consumul de canabis furnizeaza o cazuistica importanta in randul urgentelor medicale cauzate de consumul de droguri.
Consumul de canabis determina cea mai mare pondere a admiterilor la tratament ca urmare a consumului de droguri.
De ce aceasta populatie tinta? Pentru ca:
Grupa de varsta care inregistreaza cele mai mari prevalente ale consumului de canabis pentru toate perioadele de timp.
Grupa de varsta cu cea mai scazuta perceptie asupra riscului ridicat pentru consumul regulat de canabis.
Grupa de varsta cu cea mai ridicata perceptie asupra disponibilitatii canabisului pe piata drogurilor.
Grupa de varsta in care are loc debutul in consum pentru majoritatea consumatorilor de canabis.
Grupa de varsta in care se afla majoritatea celor care ajung in sectiile de urgenta ca urmare a consumului de canabis.
Grupa de varsta in care se afla majoritatea celor care solicita tratament ca urmare a consumului de canabis.
Conform Studiului in populatia generala privind consumul de tutun, alcool si droguri (GPS) 2016, realizat de specialistii ANA o data la trei ani, la nivelul populatiei generale se identifica o prevalenta de-a lungul vietii a consumului de canabis de 5,8%. Prevalenta in ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, in timp ce, pentru consumul din ultima luna, se observa o prevalenta de 1,4%.
Consumul de canabis este mai prevalent in randul barbatilor, indiferent de perioada de timp analizata. Pentru toate tipurile de prevalente (de-a lungul vietii, in ultimul an si in ultima luna) exista diferente statistice semnificative si asocieri pozitive intre consumul de canabis si gen.
Peste o treime dintre respondenti (35%) au inceput acest tip de consum la varste relativ mici (sub 19 ani), in timp ce, 43% dintre cei chestionati au declarat debut in consumul de canabis la varsta de 20-24 ani.
Cea mai mica varsta de debut declarata a fost 14 ani, iar media varstei de debut este de 21,3 ani.
Pentru toate tipurile de prevalenta, se observa valori mai mari ale consumului de canabis pentru cei din categoria de varsta 15-24 ani, fata de cele observate in randul populatiei generale.
Potrivit datelor rezultate, un comportament adictiv atrage dupa sine si alte tipuri de comportamente de acest fel. Astfel, dintre cei care au consumat cel putin o data in viata canabis, 9,1% au consumat cel putin o data in viata si cocaina/crack, 6,2% au consumat cel putin o data in viata si ecstasy, iar 3,1% au consumat cel putin o data in viata si heroina.
Proportii similare de policonsum se regasesc si in randul celor cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani, care au declarat consum de canabis cel putin o data: 6,9% au consumat cel putin o data in viata si cocaina/ crack, 6,1% au consumat cel putin o data in viata si ecstasy, iar 0,9% au consumat cel putin o data in viata si heroina.
In plus, atat in populatia generala, cat si in categoria de varsta 15-24 ani, exista asocieri pozitive intre consumul de canabis de-a lungul vietii si consumul de tutun, ecstasy, cocaina/crack, LSD, ciuperci halucinogene, amfetamine si NSP.
Studiul in populatia scolarizata cu varsta de 16 ani - ESPAD 2015 reprezinta cel mai extins proiect international de cercetare axat pe studiul consumului de substante psihoactive la adolescenti in varsta de 15-16 ani. In anul 2015, a avut loc implementarea celui de-al cincilea astfel de studiu, la care Romania a participat cu un esantion de 3500 elevi.
Au fost inregistrate prevalente ale consumului de canabis/hasis, dupa cum urmeaza: 8,1% - de-a lungul vietii, 6,1% - in ultimele 12 luni si 2,9% - in ultimele 30 zile.
Consumul de canabis se afla pe pozitia a 2 a, dupa consumul de inhalante, in ceea ce priveste debutul precoce.
Astfel, 1,4% din cei care au declarat consum de canabis au initiat acest tip de consum la varsta de 13 ani.
In ceea ce priveste disponibilitatea perceputa pe piata drogurilor, canabisul este mentionat pe al doilea loc (dupa noile substante psihoactive - NSP) in "topul" drogurilor cel mai usor de procurat, de aproximativ 14% dintre adolescentii de 16 ani.
Doar aproximativ o treime dintre adolescentii de 16 ani din Romania considera consumul experimental (o data/ de doua ori) si ocazional (rareori) de canabis ca avand un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%).
Consumatorii de canabis care au solicitat asistenta fac parte din populatia tanara, cele mai multe persoane (peste 50%) avand varsta cuprinsa in intervalul 15-24 ani, varsta medie la debutul in consumul de canabis fiind de 20,6 ani.
In ceea ce priveste indicatorul "Urgente medicale cauzate de consumul de droguri", in ultimii 3 ani, s-a observat o tendinta de crestere a cazuisticii privind consumul de canabis. In 2015, au fost raportate 587 cazuri de urgente medicale pe fondul consumului de canabis (consum singular sau in combinatie), ceea ce inseamna o crestere cu 29,6% a acestei problematici fata de nivelul anului anterior, cand au fost inregistrate 453 astfel de cazuri. In 58,3% dintre aceste cazuri, persoanele aveau varsta sub 25 ani, iar 40% dintre acestea erau elevi sau studenti.
CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE
ANTIDROG BISTRITA-NASAUD
0 comentarii | 49 vizualizări | 05 septembrie 2017 |