Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 01 Decembrie 2024 - 14587
Interzicerea cianurilor in proiectul Rosia Montana. Pretul abonamentelor decontate elevilor care fac naveta.

Ca urmare a interpretarilor aparute in spatiul public, Biroul de presa al Guvernului este abilitat sa precizeze: Declaratia prim-ministrului Mihai Tudose facuta in cadrul interviului acordat marti, 4 septembrie, unui post de televiziune, potrivit careia a votat in Parlament pentru interzicerea cianurilor, este consecventa votului dat in 2014, in Parlament.

Premierul precizeaza ca a votat pentru respingerea proiectului de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Seful Executivului face apel la responsabilitate si arata ca declaratiile sale au fost scoase din context.

"Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentifera din zona Rosia Montana, avand in vedere ca acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decat prin utilizarea cianurii. In concluzie, am votat impotriva exploatarii care presupune folosirea cianurii", subliniaza prim-ministrul Mihai Tudose.

De altfel, pe site-ul Camerei Deputatilor apare PL-x nr. 520/2013 respinsa, iar la votul final se poate constata ca premierul Mihai Tudose a votat pentru respingere.

 

Legea

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=13777

 

Votul final din CDEP al premierului (pozitia 746)

http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.mp?idm=383&leg=2012&pag=8

 

Totodata, premierul Mihai Tudose subliniaza ca a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, in 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologilor de minerit pe baza de cianuri sa fie interzisa in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, considerand amendamentul lipsit de fundament.   

 

.

 

Masuri pentru stabilirea pretului abonamentelor decontate elevilor care fac naveta

 Tarifele maximale aplicate in anul scolar 2016-2017 de transportatorii rutieri pentru stabilirea preturilor abonamentelor de care pot beneficia elevii care fac naveta vor fi mentinute si in urmatorii doi ani scolari, respectiv pana la 1 septembrie 2019.

Guvernul a aprobat, in acest sens, o Hotarare pentru modificarea art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 863/2016.

Potrivit legislatiei in vigoare, elevii care sunt nevoiti sa faca naveta pentru a ajunge la scoala pe distante de pana la 50 de kilometri pot beneficia de decontarea integrala a abonamentelor lor de transport rutier. Transportatorii au obligativitatea sa respecte  tarife maxime la stabilirea preturilor acestor abonamente stabilite prin  Hotararea Guvernului nr. 863/2016, insa tarifele au fost valabile pana la 1 septembrie 2017. Prin actul normativ adoptat astazi, aceleasi tarife maximale se vor aplica pana la 1 septembrie 2019.  Tariful maxim aferent abonamentului de transport pentru elevii care fac naveta este de 3.48 de lei/km dus-intors fara TVA. Astfel, pentru o distanta de trei kilometri, tariful maxim fara TVA este de 10 lei, de exemplu, iar pentru o distanta de 50 de kilometri, tariful maxim este de 174 de lei.

 


 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii49 vizualizări10 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0