Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 01 Decembrie 2024 - 14587
Rectificarea bugetului pentru 2017, aprobata de Guvern. Fructe si legume proaspete pentru prescolarii si elevii.

Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobata astazi de Guvern in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.

Toate institutiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare. De asemenea, prin rectificarea bugetara se asigura plata majorarilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate in acest an, extinderea acordarii bursei studentilor pe toata durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii "Start-up Nation-Romania", inceperea selectiei beneficiarilor de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, plata in avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori.

Prin rectificarea bugetului pentru acest an se asigura fonduri suplimentare, dupa cum urmeaza:

  • Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt in suma de 680,1 milioane lei, in principal, pentru:
    • Plata salariilor, sporurilor, indemnizatiilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar - 350 milioane lei
    • Finantarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei
    • Plata indemnizatiilor insotitorilor persoanelor cu handicap - 110,9 milioane lei
    • Finantarea Programului pentru scoli (prin care se distribuie prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate si produse de panificatie) - 75,0 milioane lei
    • Sustinerea sistemului de protectie a copilului - 78 milioane lei
    • Servicii de salvamar - 2,4 milioane lei
  • Ministerului Sanatatii  i-a fost asigurata suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal pentru personalul medical din unitatile sanitare.
  • La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plati directe pe suprafata. Aceste sume vor  asigura integral plata in avans pentru infiintarea culturilor in anul 2018. Totodata, se va asigura cofinantarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.
  • La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
    • asigurarea drepturilor salariale si de pensii militare de stat politistilor
    • asigurarea mentenantei in vederea mentinerii in stare operationala a aeronavelor
    • achizitia de echipamente de protectie pentru politisti
  • La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, in completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de  250 milioane lei.
  • La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturilor de asisteta sociala.
  • La Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.

Rectificarea bugetara nu genereaza influente asupra bugetului Ministerului Apararii Nationale.

Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene,  motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017, intarzierea procedurilor de achizitie, ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare pe primele 8 luni din acest an.

La ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat  procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele 4 luni.

De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, au fost incluse credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.


 

.

 

 

Guvernul a adoptat printr-o Hotarare, modul de aplicare si de finantare a Programului pentru scoli al Romaniei, in perioada 2017-2023, in conditiile in care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanta, in sedinta din 18 august.

 Conform actului normativ, pentru anul scolar 2017-2018, limita valorica zilnica/prescolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru portia de fructe si legume; 0,88 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru portia de produse de panificatie.

Aproximativ 2,074 milioane de prescolari si elevi vor beneficia de acest program.

Finantarea Programului va fi asigurata de la bugetul de stat,  prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si din fonduri externe nerambursabile.

Pentru anul scolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevazuta suma de 377,08 milioane lei, care se utilizeaza dupa cum urmeaza:

a)    70,483 milioane lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative;

b)   109,3 milioane lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative

c)    114,4 milioane lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricola, pentru aceeasi perioada, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuita de fructe si legume si derularea masurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuita de lapte si produse lactate.

Produsele care pot fi distribuite prescolarilor si elevilor sunt:

-        Fructe si legume: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeti.

-        Lapte si produse lactate: lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

-        Produse de panificatie: corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.

Pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se vor acorda gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie. Pentru asigurarea diversitatii, portia de fructe si/sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti si/sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn si/sau baton. In cazul in care unitatile de invatamant nu dispun de spatii de depozitare, portia de produse lactate poate fi inlocuita cu o portie de lapte.

Programul pentru scoli al Romaniei cuprinde si o serie de masuri educative care insotesc distributia fructelor, legumelor, laptelor si produselor lactate pot fi realizate si anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si legume si lapte si produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume si de lapte si produse lactate sau de activitati educative practice.

Autoritatile competente nationale pentru aplicarea Programului pentru scoli sunt Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea nationala competenta pentru implementarea, controlul si acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui si produselor lactate in unitatile de invatamant. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de catre APIA in termen de trei luni de la depunerea cererilor de plata, in ordinea stabilirii eligibilitatii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, pana la plata integrala a ajutorului financiar din FEGA. 

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii49 vizualizări13 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0