Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Lege a manualului scolar. Posturi pentru Penitenciare. Fonduri pentru invatamant.

Manualul scolar este un bun de interes public, potrivit unui proiect de lege care reglementeaza regimul manualului scolar de baza in invatamantul preuniversitar si care a fost adoptat de Guvern in sedinta de astazi. Conform actului normativ, proiectele de manuale scolare sunt realizate de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in vederea evaluarii calitatii stiintifice. Evaluarea manualelor se organizeaza prin Centrul National de Evaluare si Examinare si Institutul de Stiinte ale Educatiei, in baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educatiei Nationale, de catre grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate in baza apelului public de selectie.

Manualele scolare admise in urma evaluarii vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul scolar de baza prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului.

          MEN achizitioneaza conceptul si continutul manualului scolar de baza de la autori/coautori, iar manualele scolare de baza, in format pdf si in varianta digitala interactiva, vor putea fi accesate si de pe site-ul ministerului, in cadrul Bibliotecii Scolare Virtuale, devenind resurse educationale deschise.

          Inainte de reeditare, fiecare manual scolar va fi reevaluat de grupuri de experti.

          Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, utilizarea in manualele scolare de baza de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau stiintifice, a imaginilor unor opere de arhitectura, arta plastica, fotografica sau arta aplicata, precum si de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunostinta publica, se face fara plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu mentionarea sursei si a autorului.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.

          Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi  dezbatut si adoptat in procedura de urgenta. 

 

.

 

Posturile pentru sistemul penitenciar se suplimenteaza cu 1000 de locuri, de la 15.041 la 16.041, potrivit unei hotarari de Guvern aprobata in sedinta de astazi.

Nevoia de suplimentare a posturilor este data de inregistrarea, la nivelul sistemului penitenciar, a numeroase ore suplimentare nerecuperate, precum si de darea in folosinta a unor spatii noi de cazare pentru detinuti.

De asemenea, Ministerul Justitiei a intreprins, in perioada 2014-2016, la nivelul sistemului penitenciar, un proces de standardizare a numaului de posturi in sistem, prin redimensionarea statelor de organizare si a structurilor organizatorice, pe domenii de activitate, rezultand un necesar total de 20.120 de posturi. Suplimentarea necesara de 5.061 de posturi nu se poate realiza intr-o singura transa, ci intr-un orizont de timp de aproximativ 5-7 ani.

De asemenea, sistemul penitenciar a pierdut un numar de 507 posturi printr-o ordonanta de urgenta care a fost declarata neconstitutionala - OUG 77/2013, iar cele 507 posturi pierdute nu au mai fost alocate.

 

 .

 

Unitatile din invatamantul preuniversitar de stat vor primi fonduri in valoare totala de 144,502 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor cu salariile si hotararile judecatoresti.

            Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, o hotatare privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor de personal, inclusiv a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv pentru invatamantul special si centrele judetene de resurse si asistenta educationala.

            Astfel, suma de 5,282 milioane lei se aloca pentru pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora pentru finantarea unitatilor de invatamant special si din centrele judetene de resurse si asistenta educationala. Suma de 2,5 milioane lei se repartizeaza pentru asigurarea platii transelor aferente hotatarilor judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant special si din centrele judetene de resurse si asistenta educationala.

            De asemenea, administratiile locale vor primi 136,72 milioane lei, din care 87,72 milioane lei pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat, iar 49 milioane lei pentru plata transelor aferente hotararilor judecatoresti stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

  

 


Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii2765 vizualizări16 decembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0