Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 01 Decembrie 2024 - 14587
Modificarea salariului de baza brut in Revisal. Asigurari sociale de sanatate.

Angajatorii vor putea transmite orice modificare a salariului de baza brut in Revisal pana la 31 martie 2018, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat. Guvernul a aprobat in sedinta de astazi proiectul de Hotarare privind registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), una dintre prevederi vizand perioada pe care angajatorii o vor avea la dispozitie pentru transmiterea modificarii salariului de baza lunar brut, in contextul mutarii CAS si CASS de la angajator la salariat, incepand de anul viitor.

Documentul stabileste ca exceptie, in contextul mutarii CAS si CASS la salariat, faptul ca angajatorii vor putea transmite pana la data de 31 martie 2018, orice modificare a salariului de baza lunar brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri, care se produce de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului si pana la 31 martie 2018.

Ulterior datei de 31 martie, actul normativ mai prevede, ca regula, transmiterea in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza lunar brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii  acesteia.

Precizam ca, in  cazul contractelor nou incheiate, acestea trebuie transmise, in continuare, catre Registru, cu o zi inainte ca angajatul sa isi inceapa activitatea. Potrivit documentului adoptat de Guvern, orice modificare a functiei/ocupatiei, conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, a tipului sau a duratei contractului individual de munca, precum si orice schimbare a duratei timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

Hotararea de Guvern mai prevede ca persoanele fizice sau juridice de drept privat, indiferent daca au obtinut sau nu statutul de utilitate publica, institutiile/autoritatile publice/alte entitati juridice,  care angajeaza personal in baza unui contract individual de munca, au obligatia de a intocmi, completa si transmite registrul general de evidenta a salariatilor, cu respectarea dispozitiilor privind protectia datelor cu caracter personal.

REVISAL se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea incheierii contractelor individuale de munca si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data inceperii activitatii, functia, salariul, sporurile, perioada si cauzele de suspendare a raportului de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca.

Mentionam, de asemenea, ca masura nu genereaza costuri suplimentare pentru angajatori.

Reamintim faptul ca transferul contributiilor de la angajator la angajat se face cu data de 1 ianuarie 2018, in conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar in ceea ce priveste obligatia de transmitere a datelor catre REVISAL. Reiteram faptul ca nu se amana intoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligatia comunicarea efectuarii acesteia catre Inspectia Muncii.

 

.

 

Masuri pentru reglementarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.  Parintele sau asiguratul care are legal in ingrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical si de indemnizatie pentru ingrijirea lui pana la varsta de 16 ani, in conditiile in care, pana acum, limita de varsta a copilului era de 7 ani, potrivit unei ordonante de urgenta  adoptata de Guvern in sedinta de azi.

          Lista acestor afectiuni grave se va stabili de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si va fi prevazuta in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, actul normativ  adoptat azi   simplifica procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situatiile in care asiguratii beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, daca insotesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, ori pe teritoriul unui alt stat decat cele mentionate anterior. In aceste cazuri, s-au stabilit ca certificatul de concediu medical va putea fi eliberat atat unuia dintre parinti, cat si unei persoane imputernicite de acesta.

          Ordonanta de urgenta prevede si crearea cadrului legal pentru realizarea si implementarea unei solutii informatice pentru eliberarea certificatelor de concediu medical in format electronic. Astfel, medicii prescriptori vor putea completa si transmite angajatorilor/beneficiarilor certificatele de concediu medical in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnaturi electronice calificate.

          Pe langa masuri menite sa simplifice modul de acordare a certificatelor de concediu medical,  actul normativ reglementeaza si posibilitatea acordarii indemnizatiei de maternitate calculate in raport cu toate veniturile pe baza carora s-a calculat si platit contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

          De asemenea, ordonanta contine reglementari care pun in concordanta asigurarile sociale de sanatate cu modificarile aduse Codului fiscal.

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii35 vizualizări19 decembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0