Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 24 Februarie 2024 - 14587
Masuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariati.

Guvernul a luat astazi o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat. Este vorba despre angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, pentru cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, precum si pentru salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat. Masura   se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligati la un efort financiar suplimentar.

Prevederile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in sedinta de astazi.

Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere  transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, pentru toate aceste categorii de angajati, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat. Mai exact, este vorba despre o formula de calcul care se aplica venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contributie sociala de sanatate care urmeaza sa fie compensata de la buget, astfel incat venitul net aferent lunii ianuarie 2018 sa nu fie mai mic in raport cu cel din decembrie 2017, numai daca s-a aplicat majorarea salariala cu cel putin 20%. De exemplu, un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contributie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei. Daca angajatorul ii mareste venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei si contributie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei. Dupa aplicarea facilitatii din acest act normativ, angajatului i se va retine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenta datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si contributia de asiguari sociale de sanatate retinuta la sursa se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

 

O alta prevedere a ordonantei de urgenta asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat. Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente  salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

            De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara.      

 

 .

 

 

Guvernul a introdus Ordinul de protectie provizoriu, prin care politistii pot inlatura de indata agresorul din domiciliu

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, fiind introduse noi masuri pentru protejarea imediata a victimei si inlaturarea agresorului.

Documentul aprobat de Guvern reglementeaza Ordinul de protectie provizoriu (OPP), un instrument in materie administrativa, care ii va permite politistului sa intervina rapid in situatiile de pericol iminent pentru sanatate si securitatea victimei violentei domestice si sa inlature de indata agresorul din domiciliu.

Ordinul de protectie provizoriu este diferit de Ordinul de protectie (OP), care este deja reglementat prin lege din anul 2012. Practic, Ordinul de protectie provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protectie, care se emite de catre politist, de indata, cu caracter executoriu, fara termen si fara somatie, avand valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire pana la emiterea Ordinului de protectie.

Dupa ce politistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de catre procuror, pe baza declaratilor si a probelor stranse de catre politist. Ulterior, procurorul va avea obligatia sa transmita OPP impreuna cu toate dovezile existente la dosar catre judecator, iar acesta se va pronunta prin emiterea unui OP.

Prin actuala reglementare, politistul va avea dreptul si obligatia sa se deplaseze la domiciliul victimei, sa intre in domiciliu, chiar si cu forta, si sa emita un OPP prin care sa inlature de indata agresorul, chiar daca acesta este titularul contractului de proprietate.

OPP va fi emis in baza unei Fise de risc, prin care politistul va stabili gradul de risc in baza evaluarii de la fata locului. Daca riscul pentru victima este crescut sau foarte crescut, politistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse urmatoarele masuri pentru agresor:

  • Evacuarea din domiciliu cu interdictia de a reveni pe toata durata valabilitatii OPP;
  • Stabilirea unei distante minime de apropiere de victima (de domiciliu, de locul de munca, de scoala, dupa caz);
  • Confiscarea cheilor, a armelor.

OPP si OP vor fi monitorizate de catre politisti, nerespectarea masurilor dispuse prin cele doua instrumente constituind infractiune, pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 1 luna la 1 an.

In procesul de monitorizare, politistul va face verificari permanente prin toate mijloacele in vederea respectarii masurilor dispuse pentru agresor (vizite la domiciliu, culegere de informatii de la vecini, serviciul victimei, scoala, dupa caz). De asemenea, dupa emiterea OPP, politistul se va asigura ca drepturile agresorului sunt respectate prin masuri care vizeaza informarea corecta cu privire la OPP si respectiv indrumarea si orientarea catre un serviciu social specializat pentru gazduire si consiliere.

De asemenea, pentru agresor, se introduce obligatia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (bratara electronica) in urmatoarele conditii:

  • Agresorul a fost obligat sa pastreze o distanta minima determinata fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de rude ale acesteia, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
  • Agresorului i-a fost interzisa deplasarea in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;

Utilizarea sistemului de supraveghere electronica va fi posibila daca victima si, dupa caz, membrii familiei acesteia isi exprima acordul de a purta un astfel de sistem care permite verificarea respectarii obligatiei agresorului.

Regimul juridic al sistemului de supraveghere electronica utilizat pentru verificarea respectarii masurilor de protectie va fi stabilit ulterior, prin lege.

Mentionam ca un astfel de sistem electronic de supraveghere se regaseste in Codul de procedura penala, Legea nr. 253/2013 si Legea 254/2013.

Prin intermediul acestor instrumente se urmareste imbunatatirea sprijinului acordat victimelor violentei domestice, prin asigurarea unei interventii imediate si coerente. Normele, metodologiile si procedurile vor fi elaborate prin legislatia secundara, aceasta urmand sa fie reglementata printr-un Ordin comun al MMJS si MAI.

Tot in sedinta de astazi, Guvernul a reglmentat si exercitarea profesiei de expert si a celei de tehnician in egalitate de sanse, prin modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. Cele doua profesii au fost introduse in COR (Clasificarea Ocupatiilor in Romania) in anul 2014, respectiv 2015.

Mai mult, actul normativ stabileste ca persoanele juridice din sectorul public si din cel privat care au peste 50 de salariati vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician in egalitate de sanse, in limita bugetului destinat cheltuielilor salariale.

Reglementarea celor doua profesii vine in contextul unei preocupari din ce in ce mai mari, la nivel international si european, pentru implementarea principiilor egalitatii de gen in toate domeniile si la toate nivelurile de interventie.

Romania si-a asumat, in anul 2015, punerea in aplicare a Angajamentului nr. 1 privind formarea unor specialisti, experti si tehnicieni in domeniul egalitatii de sanse de la nivelul administratiei publice centrale si locale, in cadrul Campaniei "HEforSHE", initita de UN WOMEN, si s-a angajat ca, pana in anul 2020, 70% dintre cele 1.680 de institutii publice nationale si locale sa aiba experti sau tehnicieni in domeniul egalitatii de sanse.

Actul normativ introduce si notiunea de "violenta de gen", conform definitiei din Conventia de la Istanbul.

Informatii suplimentare:

 

Situatia statistica in domeniul violentei in familie, potrivit IGPR:

Anul 2016

-              36.664 victime ale violentei in familie;

-              191 decese precizate de Ministerul Public;

-              2574 de OP emise, dintre care 743 sunt incalcate.

 

Anul 2017

-              20.617 victime ale violentei in familie;

-              84 decese;

-              peste 3000 de ordine de protectie emise de instanta;

-              OP incalcate - 1011.


 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii2716 vizualizări09 februarie 2018
rss 2.0
rss 2.0