Fiecare copil, indiferent de varsta sau de starea de sanatate, are nevoie de iubirea si stabilitatea unui mediu familial armonios. Desi toti copiii au aceleasi drepturi (la viata, sanatate, bunastare, educatie, etc.), nu toti beneficiaza de acelasi debut in viata. Chiar acum, undeva, in judetul Bistrita-Nasaud sau in tara noastra, un copil experimenteaza suferinta datorata unor probleme medicale, suferinta dublata de absenta unei familii care sa-i asigure acel sens al permanentei. Copiii cu dizabilitati sunt copii minunati, care merita sa fie inclusi in viata comunitatii din care fac parte, sa duca o viata sanatoasa, sa-si atinga maximul de potential si sa devina membri activi ai societatii lor. Pentru cei care, din diferite motive, nu mai pot creste alaturi de parintii biologici, adoptia este o solutie optima. Din nefericire, pentru copiii cu nevoi speciale, adoptia ramane de cele mai multe ori un vis frumos…acestia reprezinta un procent important al copiilor greu adoptabili. In categoria copiilor greu adoptabili sunt inclusi acei copii pentru care intr-o perioada de 9 luni de la declararea adoptabilitatii nu s-a reusit identificarea unei familii potrivite sau, chiar daca aceasta a fost identificata, nu s-au putut urma pasii care sa conduca la finalizarea adoptiei, precum si copiii pentru care lista generata de Registrul National pentru Adoptii nu contine timp de 3 luni consecutiv niciun/nicio adoptator /familie adoptatoare. Persoanele/familiile atestate ca fiind apte sa adopte au posibilitatea de a accesa profilul copiilor greu adoptabili, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de la domiciliu.
Adoptia unui copil cu nevoi speciale poate transforma un drum dificil intr-o calatorie miraculoasa (atat pentru parintii adoptivi cat si pentru copilul adoptat). Inconjurat de atentie, beneficiind de dragoste, siguranta, stabilitate, sprijin pentru participarea la interventii de specialitate, copilul va inregistra progrese semnificative in dezvoltare si, la randul sau, va oferi iubire parintilor adoptivi, va aduce multa bucurie in viata acestora.
"Ma numesc A. si am 13 ani. Am fost foarte curios sa cunosc lumea, asa ca am venit mai repede decat era firesc (in luna a VI-a de sarcina). Nu stiam atunci ca "graba" aceasta imi va crea atatea dificultati! Sunt un baiat dragut insa am anumite probleme de sanatate (OD Microftalmie, AO Nistagmus congenital, Glaucom secundar, Cataracta complicata,Strabism convergent VOD=fpl, VOS=4/50fcnc, Microsechele encefalopatice, Tulburare de conduita reactiva, Retard de limbaj expresiv, Retard psihic usor, ADHD, Rotacism), pentru care am fost incadrat in gradul de handicap grav. Dupa nastere am ramas in maternitate, pentru ca aveam nevoie de ingrijiri speciale. Persoana care mi-a dat viata a plecat sa-si continue studiile....si nu s-a mai intors. In luna august a anului 2005 am fost plasat intr-un serviciu rezidential, destinat copiilor cu probleme de sanatate. Aici am urmat mai multe terapii, am facut unele progrese si in anul 2015 am fost mutat intr-o familie (la un asistent maternal profesionist). Familia in care cresc acum imi place, insa imi doresc parinti adoptivi iubitori, care sa fie doar "ai mei", pentru totdeauna. Acum sunt elev in clasa a IV-a, la o scoala speciala, destinata copiilor cu probleme asemanatoare cu ale mele. Desi nu vad bine, comunic verbal cu cei din jur (nu il pronunt pe "r"), utilizez simboluri (litere, cifre), cunosc si denumesc obiecte sau culori, pot sa sortez in functie de criteriu. La scoala, ma inteleg bine cu colegii si cu cadrele didactice, ma implic in activitati. Urmez un program de recuperare (terapie logopedica, stimulare cognitiva), si, astfel progresez treptat, in dezvoltarea psihomotricitatii. In general sunt un baiat vesel, insa atunci cand nu imi sunt implinite dorintele ma supar, imi comunic supararea fie "bombanind", fie retragandu-ma intr-un loc linistit, unde pot face una dintre activitatile mele preferate, mai exact, unde pot asculta muzica. Muzica e foarte importanta pentru mine, ma relaxeaza si ma binedispune mereu! Am unele tendinte spre agitatie, ma adaptez putin mai greu la situatii noi. Faptul ca nu vad bine lumea ma face sa am o incredere redusa in fortele proprii. Am nevoie de incurajare si de sprijin in realizarea anumitor activitati. Imi place sa ma joc cu mingea, prefer compania copiilor cu probleme similare cu ale mele, deoarece alaturi de ei ma simt cu adevarat in largul meu. Sunt un copil special si stiu ca merit o familie iubitoare! Am in suflet comori nelimitate de dragoste, pe care, odata ce le veti descoperi, se vor revarsa asupra voastra, asupra celor care ma veti putea accepta si indragi exact asa cum sunt!"
Aceasta este povestea unui baietel, prezentata in sectiunea dedicata copiilor greu adoptabili, in Registrul National pentru Adoptii.
Fii motivul pentru care un copil e fericit! Priveste mai intai copilul....e un copil, nu e o problema sau o dizabilitate!
Persoanele care doresc sa afle mai multe despre pasii pe care trebuie sa-i parcurga pentru a putea deveni parinti adoptivi, sunt asteptate la Biroul adoptii si postadoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, cu sediul in municipiul Bistrita, str. Sucevei, nr. 1-3.
In acest moment, 16 copii din judetul Bistrita-Nasaud asteapta sa fie adoptati si pentru alti 11 au fost indentificate familii adoptive, iar in anul 2017 a fost incuviintata adoptia pentru 20 de copii.
2 Iunie este declarata "Ziua Nationala pentru Adoptie". Pe aceasta cale, DGASPC BN transmite cele mai calde urari de bine, sanatate, fericire si multe realizari, tuturor celor care au fost adoptati, asteapta sa fie adoptati, celor care au adoptat sau adopta! La multi ani!
Conducerea DGASPC B-N
0 comentarii | 35 vizualizări | 31 mai 2018 |