Guvernul Romaniei a luat si va continua sa ia toate masurile necesare, din punct de vedere institutional si financiar, pentru controlul si combaterea eficienta a raspandirii pestei porcine africane si face apel la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa inceteze sa exploateze politic aceasta situatie cu consecinte importante din perspective economice si sociale.
Executivul aminteste presedintelui Romaniei faptul ca modul de alocare a banilor din Fondul de Rezerva Bugetara la dispozitia Guvernului este clarificat atat prin legislatia specifica, cat si ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 558 din 24 mai 2012.
De asemenea, Guvernul considera lipsite de temei acuzatiile presedintelui Iohannis, cu atat mai mult cu cat a intarziat nepermis de mult convocarea CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare, desi cunostea faptul ca acest proiect are prevazute inclusiv fonduri necesare actiunilor de control si combatere a raspandirii pestei porcine africane.
Guvernul considera regretabil faptul ca presedintele Romaniei incearca sa inrautateasca artificial situatia provocata de pesta porcina africana, prin abordarea politica.
Masuri de control a pestei porcine africane
Incepand cu anul 2015, Romania aplica un Program de supraveghere, prevenire si control a pestei porcine africane, initial in 8 judete aflate la risc, apoi a fost extins pentru tot teritoriul Romaniei. Acest program este cofinantat si aprobat prin decizia Comisiei Europene.
In data de 31 iulie 2017 s-a confirmat primul focar PPA la porcii domestici, intr-o exploatatie non-profesionala.
Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) s-a intrunit in datele de 01.08.2017, 22.06.2018 (Hotararea nr.1/2018), 06.07.2018 (Hotararea nr.2/2018), 01.08.2018 (Hotararea nr.3/2018) si 28.08.2018.
Totodata, din data de 10.07.2018, s-a inceput uciderea preventiva a suinelor din localitatile aflate la mare risc de raspandire a bolii ca masura exceptionala aplicabila in cazul suspicionarii/confirmarii bolii. Aria teritoriala este stabilita prin ordin al prefectului, in calitate de conducator al Unitatii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolii. Cadru legislativ- H.G. 484/2018 de Modificare a H.G. 1214/2009.
Masuri de despagubire
Guvernul a stabilit acordarea de stimulente pentru vanatori sau gestionari ai Fondurilor de Vanatoare cu scopul reducerii densitatii de mistreti si imbunatatirii supravegherii pasive. Sumele sunt acordate conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene. Cadru legislativ- H.G. 485/2018 de Modificare a H.G. 830/2016:
- Ø 225lei/animal pentru porcii mistreti gasiti morti
- Ø 65 lei/ set organe de la masculii de mistreti vanati in zona definita ca zona de mare risc.
- Ø 400lei/set organe de la femelele de mistret vanate in zona definita ca zona de mare risc.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificarii bugetare preconizate, cu suma de 212,272 milioane lei.
Prin urmare, Guvernul a prevazut in proiectul de rectificare bugetara sumele suplimentare necesare, insa din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptata la timp.
In aceste conditii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare platii despagubirilor, ANSVSA a solicitat MFP suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament si credite bugetare de la alti ordonatori, in suma de 40 milioane lei, fonduri care vor fi alocate in cel mai scurt timp.
In acelasi timp, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a demarat, incepand cu data de 10.06.2018, procedurile pentru elaborarea si transmiterea catre Comisia Europeana a aplicatiei pentru aprobarea grantului de finantare si a cererii de plata in conformitate cu prevederile Deciziei CE 2015/144.
Pana la data de 10.08.2018, ANSVSA a comunicat serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene costurile estimate pentru acordarea de despagubiri pentru animale si produse, precum si costurile operationale (sacrificare, transport, distrugere a carcaselor, dezinfectie a unitatilor, distrugere a furajelor, etc) care au fost realizate. Toate aceste informatii vor fi actualizate si comunicate Comisiei din doua in doua luni.
Pe baza informatiilor comunicate de ANSVSA, in aproximativ doua luni de la transmiterea costurilor estimative, Comisia Europeana va adopta o decizie de finantare care va defini conditiile de implementare: costurile eligibile si cuantumul acestora, precum si posibilitatea acordarii unor plati in avans. Decizia de finantare va fi ulterior adoptata printr-o decizie GRANT.
Informari constante privind evolutia virusului
Crescatorii de porci, operatorii din industria de profil, asociatiile de vanatori si pescari, gestionarii fondurilor de vanatoare si institutiile cu atributii in prevenirea si gestionarea Pestei Porcine Africane au fost informati si avertizati in permanenta asupra riscurilor si efectelor acestui virus.
Urmare a evolutiei pestei porcine africane in Ucraina si Republica Moldova si a apropierii focarelor de granita cu Romania, respectiv sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016, pana in prezent, ANSVSA a transmis in teritoriu 67 de note de serviciu si a organizat, in toata tara, 530 de informari si instruiri cu crescatorii de suine din sectorul comercial si necomercial, medicii veterinari de libera practica, responsabilii fondurilor de vanatoare, ai asociatiilor de vanatori si ai directiilor silvice.
La aceste informari si instruiri au participat din partea companiilor si asociatiilor de profil, de regula, medici veterinari carora le-au fost prezentate riscurile raspandirii pestei porcine africane, masurile care trebuie respectate si implementate pentru controlul si combaterea virusului.
Fermele si crescatorii de porci, operatorii din industria carnii, asociatiile de vanatori, medicii veterinari de libera practica au avut si informatiile necesare si instructiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, asa incat deciziile pe care le-au luat in privinta masurilor de sacrificare, prevenire si combatere a raspandirii virusului au fost in deplina cunostinta de cauza.
De altfel, ANSVSA a postat pe site in data de 9 august 2018 dovada participarii reprezentantilor companiilor de profil la aceste instruiri, prin publicarea proceselor verbale ale tuturor intalnirilor organizate de catre ANSVSA, pe fiecare judet, fapt confirmat de semnaturile reprezentantilor legali ai companiilor din domeniu si care au participat la instructaje. Aceste documente demonstreaza fara echivoc faptul ca autoritatile statului au informat din timp, corect si nediscriminatoriu toti operatorii din industria de profil asupra riscurilor pestei porcine africane si a masurilor pentru controlul si combaterea raspandirii virusului.
Procesele verbale incheiate in fiecare judet, in cadrul informarilor realizate de ANSVSA, ce contin semnaturile tuturor participantilor, pot fi consultate pe site-ul ANSVSA.
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 558 din 24 mai 2012
Atat legislatia specifica, cat si decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 558 din 24 mai 2012 stipuleaza fara echivoc modul de alocare a sumelor din Fondul de Rezerva Bugetara la dispozitia Guvernului.
Potrivit Deciziei, Curtea retine ca eventualele situatii urgente, aparute pe parcursul exercitiului bugetar, pot fi rezolvate, in concret, prin acordarea de catre Guvern a unor sume suplimentare din Fondul de rezerva aflat la dispozitia sa (cum, de altfel, s-a si realizat in cazul Hotararii Guvernului nr.255/2012), insa alocarea si cheltuirea acestor sume trebuie sa fie facute numai daca exista o justificare obiectiva si reala care sa stea la baza acestora. In esenta, Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului trebuie sa constituie o rezerva reala, folosita exclusiv in cazul perioadelor dificile, doar in ultima instanta si numai in conditiile in care au fost epuizate toate celelalte cai de finantare ale unui/unei obiectiv/actiuni. Caracteristica urgentei insoteste alocarea acestor sume din momentul constatarii starii de necesitate cu privire la unele cheltuieli aparute in timpul exercitiului bugetar pana in momentul efectuarii platilor pentru care acestea au fost solicitate.
Alocarile bugetare din Fondul de Rezerva Bugetara la dispozitia Guvernului
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2018, nr.2/2018 s-a alocat suma de 315,7 milioane lei pentru Fondul de Rezerva Bugetara la Dispozitia Guvernului - FRB (314,7 milioane lei) si pentru Fondul de interventie la dispozitia Guvernului (1 milion lei). Fondul de rezerva a fost suplimentat pe parcursul anului cu suma de 402,7 milioane lei conform art.54 din Legea privind finantele publice, nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In anul 2018 din Fondul de Rezerva Bugetara la Dispozitia Guvernului s-a suplimentat Fondul de interventie la dispozitia Guvernuluicu suma de 514,5 milioane lei, prin care s-au alocat autoritatilor locale si centrale pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, produse de inundatii:
- Ø 57,777 milioane lei prin Hotararea Guvernului nr.177/2018 pentru unele unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitati naturale, pentru judetele Arges, Buzau, Constanta, Dambovita, Harghita, Olt, Prahova, Valcea, Vrancea, pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale (ex: stabilizare alunecare de teren si refacere drumuri comunale, consolidare drumuri judetene, refacere strazi, decolmatare albie rauri si paraie, reconstructie podete);
- Ø 9,849 milioane lei prin Hotararea Guvernului nr.336/2018 pentru unele unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitati naturale, pentru judetele Arges, Bistrita-Nasaud, Botosani, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman, pentru efectuarea unor lucrari de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamitatilor naturale( ex: drumuri comunale, drumuri judetene, strazi, podete);
- Ø 108,677 milioane lei prin Hotararea Guvernului nr.514/2018 pentru unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitatile naturale pentru judetele Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea, Vrancea, pentru efectuarea unor lucrari de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamitatilor naturale produse in perioada martie - iulie 2018 ( ex: drumuri comunale, drumuri judetene, strazi, podete);
- Ø 212,155 milioane lei prin Hotararea Guvernului nr.563/2018 pentru unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitatile naturale pentru judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea, Vrancea, pentru efectuarea unor lucrari de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamitatilor naturale produse in perioada martie - mai 2018 ( ex: drumuri comunale, drumuri judetene, strazi, podete, retea alimentare cu apa).
- Ø 57,159 milioane lei, prin Hotararea Guvernului nr.516/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Apelor si Padurilor pentru realizarea in regim de urgenta a lucrarilor necesare inlaturarii efectelor calamitatilor naturale produse in luna iunie 2018.
- Ø 58,966 milioane lei, prin Hotararea Guvernului nr.582/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Apelor si Padurilor pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii in perioada iunie - iulie 2018, pe cursurile de apa din judetele Alba, Arges, Bacau, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita, Maramures, Neamt, Suceava, Valcea,
- Ø 10 milioane lei, prin Hotararea Guvernului nr.342/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii - inlaturarea efectelor incendiului produs in data de 11 aprilie 2018, la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I.M. Georgescu" Iasi.
Contact:
Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro
0 comentarii | 28 vizualizări | 03 septembrie 2018 |