Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a anuntat in cadrul conferintei de presa sustinute marti, 29 ianuarie a.c., intentia forului administrativ judetean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din tara si unul dintre extrem de putinele de acest gen din Europa.
Intentia Consiliului Judetean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care il detine in proprietate in municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babes, in proximitatea Spitalului Clinic Judetean de Pneumoftiziologie. In cadrul acestui imobil cu o suprafata construita de 7.000 de mp vor avea loc, in aceeasi locatie, transplanturi de rinichi, plamani, inima si ficat, de aceste servicii medicale urmand a beneficia atat pacienti din tara, cat si din strainatate. Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul si Romania vor reusi sa se conformeze exigentelor Eurotransplant, alaturi de alte state cu retele dezvoltate in ceea ce priveste transplantul de organe.
Finantarea acestei investitii strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar si national va fi asigurata atat din fondurile Consiliului Judetean Cluj cat si din fonduri europene. Sunt avute, astfel, in vedere, ca surse de finantare externa, viitorul Program Operational Regional, Banca Europeana pentru Investitii si Fondurile Norvegiene.
In ceea ce priveste functionarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca in cadrul acestuia, in mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, acestuia urmand sa i se alature si numarul de paturi si facilitatile necesare derularii activitatilor de transplant de plamani, inima si ficat. In final, Centrul Integrat va functiona cu 300 de paturi, in cadrul retelei nationale a Ministerului Sanatatii.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise: "Este, cu certitudine, cel mai bun mod de a folosi acest teren. Vom dezvolta aici un proiect unic in Romania si in aceasta parte a Europei, care va concentra in acelasi loc toate tipurile de transplant. Va fi, cu siguranta, o activitate extrem de complexa care va include, pe langa activitatea de transplant si o cercetare de cel mai inalt nivel precum si o componenta de formare a medicilor. Se va naste, astfel, un centru de excelenta in domeniul chirurgiei, cu echipe multidisciplinare care vor actiona integrat. Beneficiile pentru intreg corpul medical clujean si, mai ales, pentru pacientii din Cluj si din intreaga tara, vor fi imense".
In ceea ce priveste constructia propriu-zisa a Centrului, aceasta este estimata a dura circa cinci ani, Consiliul Judetean Cluj dispunand de fondurile necesare ridicarii imobilului. Imbucurator este faptul ca in procesul de edificare a cladirii va putea fi folosita inclusiv investitia deja realizata pe teren. Aceasta a fost deja expertizata iar concluzia a fost una favorabila, lucrarile complexe, inclusiv pilotii forati la peste 25 de metri, putand fi folositi pentru realizarea noii constructii.
Referitor la pasii necesari derularii investitie, tema de proiectare va fi finalizata in cursul lunii februarie a.c., urmand ca ulterior sa fie organizat un concurs international de solutii vizand partea de concept, pentru a avea documentatia tehnica elaborata pana cel tarziu la sfarsitul anului.
Biroul de presa
29 ianuarie 2019.
0 comentarii | 42 vizualizări | 29 ianuarie 2019 |