Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
"Viorica Agarici - Erou in doua tari, punte intre doua religii".

Palatul Victoria gazduieste expozitia muzeala dedicata Vioricai Agarici. Guvernul gazduieste expozitia muzeala "Viorica Agarici - Erou in doua tari, punte intre doua religii", in memoria celei care a salvat sute deevrei din "Trenul Mortii" dupa Pogromul de la Iasi.

Vernisajul expozitiei- muzeale "Viorica Agarici - Erou in doua tari, punte intre doua religii", organizata de Consiliul Judetean Neamt si Complexul Muzeal Neamt a avut loc la inceputul lunii februarie la Palatul Parlamentului.Expozitia muzeala "Viorica Agarici" va ajunge in Gara din Roman, precum si in alte locatii, fiind prevazuta ca o lectie de istorie itineranta.

Guvernul Romaniei gazduieste aceasta expozitie in semn de apreciere fata de lupta de combatere a antisemitismului, in contextul in care, la 13 martie 2019, va avea loc, la Bucuresti, conferinta cu titlul "Viitorul memoriei: Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului in Romania", eveniment derulat de Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, sub auspiciile prim-ministrului Romaniei, si in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Organizare evenimentelor si dezbaterilor dedicate combaterii antisemitismului, inclusiv gazduirea expozitiei, reflecta preocuparea Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene de a oferi un  raspuns adecvat cresterii fenomenelor de intoleranta si manifestarilor antisemite, la nivel european.

"Promovarea combaterii rasismului, intolerantei, xenofobiei, populismului, antisemitismului si descurajarea discursului bazat pe ura constituie una dintre prioritatile mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE. Prin educatie, amintire si omagierea memoriei dam sensuri mai profunde responsabilitatilor noastre de promovare si aparare a valorilor fundamentale, pe care se bazeaza orice societate europeana democratica", subliniaza premierul Viorica Dancila.

Erou in doua tari, Romania si Israel, punte intre doua religii, crestina si iudaica, Viorica Agarici ramane un reper istoric.

 

Informatii suplimentare:

Viorica Agarici a fost declarata, post-mortem, de Statul Israel, "Drept intre popoare", iar la Muzeul Yad Vashem din Ierusalim a fost plantat un arbore in memoria sa pe "Aleea celor Drepti".

Sef al Crucii Rosii din Roman, judetul Neamt, Viorica Agarici a ramas in istoria evreilor prin gestul sau de se aseza in fata vagoanelor care transportau evrei deportati din Iasi, la Calarasi. In data de 3 iulie 1941, a trecut prin gara din Roman unul dintre "trenurile mortii", pline cu copii, femei si barbati, toti evrei, inchisi de zile intregi in vagoane, fara apa si mancare. Viorica Agarici si surorile din subordinea ei au cerut soldatilor germani sa deschida vagoanele pentru a putea acorda primul ajutor evreilor inchisi. Si-a riscat apoi viata, asezandu-se in fata trenului si determinandu-i pe soldati sa deschida usile vagoanelor, reusind, astfel, sa acorde ingrijiri oamenilor care se zbateau intre viata si moarte.

 

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii2884 vizualizări11 martie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0