Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume, 10 PetaWatts.

Premiera mondiala in proiectul  Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem LightInfrastructure - Nuclear Physics, in data de 7 martie, a fost atinsa puterea de 10 PetaWatts. Guvernul Romaniei a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeana ELI (Extreme LightInfrastructure), una dintre cele mai importante facilitati de cercetare europene, nu doar pentru ca reprezinta o evolutie stiintifica semnificativa pe plan mondial in domeniul laserilor de mare putere, ci si pentru faptul ca se construieste cu resurse financiare alocate prin Programul Operational dedicat Dezvoltarii Regionale, la care se adauga si fonduri nationale.

"Avem toate motivele sa ne mandrim cu faptul ca oamenii de stiinta romani, alaturi de specialisti de talie internationala au reusit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementarii proiectului Extreme LightInfrastructure sunt multiple. Specialistii au facut un pas urias in cautarea unor raspunsuri practice in domenii importante precum inlocuirea tehnologiilor costisitoare in domeniul energiei sau cercetarea unor metode revolutionare in domeniul medical. Felicit echipa de cercetatori de la ELI-NP si ii asigur de intreaga sustinere a Guvernului", a afirmat premierul Viorica Dancila.

Componenta romaneasca a Proiectului ELI este axata pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) si se construieste la Magurele, in cadrul Institutului pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH).

         Sistemul, a carui instalare in cladirea ELI-NP a inceput in septembrie 2016, s-a aflat in procedura de testare finala, atingandu-se, in acest moment, puterea propusa de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

        Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizica, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major cu care constructia acestui sistem in Romania a contribuit in acordarea acestei distinctii.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Cercetarii si Inovarii, a urmarit indeaproape implementarea proiectului ELI-NP, asigurand intreg suportul necesar pentru finalizarea in conditii optime a acestuia, astfel incat sa fie realizate toate obiectivele asumate. Acest succes deosebit - realizarea celui mai puternic laser din lume - va fi marcat miercuri, 13 martie 2019,  printr-un eveniment organizat la ELI-NP Magurele.

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii3318 vizualizări13 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0