Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 23 Aprilie 2025 - 14587
Bulgaria si Romania sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen, conform P.E.

Parlamentul a dat astazi unda verde Romaniei si Bulgariei sa se alature spatiului Schengen. Cele doua tari au indeplinit toate conditiile necesare, conform rapoartelor de evaluare, sunt de parere membrii PE, dar Parlamentul trebuie sa ramana informat cu privire la masurile suplimentare ce urmeaza sa fie luate in zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie.

Avizul PE, adoptat cu o larga majoritate, 487 voturi pentru, 77 impotriva si 29 de abtineri si va fi transmis Consiliului JAI, care se reuneste maine, la Luxemburg.

In urma evaluarii progreselor celor doua state membre si a constatarilor echipelor de experti din vizitele de monitorizare, deputatii europeni au ajuns la concluzia ca, desi unele probleme ramase vor necesita o raportare periodica si o atentie sporita in viitor, nu constituie un obstacol in calea aderarii depline la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

"Suntem in pozitia de a bineveni Bulgaria si Romania in Schengen si sper ca Consiliul va adopta aceeasi pozitie odata ce a primit avizul nostru pozitiv (...) Cetatenii ambelor tari trebuie considerati cetateni europeni cu drepturi depline si nu trebuie sa devina ostatecii discursurilor populiste", a declarat in cadrul dezbaterii raportorul Carlos Coelho (PPE, PT).

Zona frontaliera Bulgaria - Turcia - Grecia

Cu toate acestea, domnul Coelho a subliniat, de asemenea, nevoia recunoasterii faptului ca migratia ilegala transforma Bulgaria,Turcia si Grecia in zonele cele mai sensibile ale UE in ceea ce priveste frontierele externe. Acest lucru inseamna ca Bulgaria trebuie sa ia masuri suplimentare, inclusiv sa implementeze un plan special de actiune pentru aderarea la spatiul Schengen si sa elaboreze o abordare comuna cu Grecia si Turcia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate
de migratie.

Deputatii europeni au adoptat un amendament prin care cer statelor membre in cauza sa anunte PE si Consiliul, in scris, in urmatoarele sase luni de la data intrarii in vigoare a deciziei de integrare, cu privire la orice deficiente si punerea in aplicare a acestor masuri suplimentare.

Urmatorii pasi

Verificarea indeplinirii tuturor cerintelor Schengen de catre noii membri (control de teren, frontiere maritime si aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea politieneasca, conectarea si utilizarea Sistemului de Informatii Schengen si de protectie a datelor) este o preconditie pentru ca, in urma consultarii PE, Consiliul de Ministri sa decida eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

"Schengen reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale UE, pe care nu avem voie sa o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen ofera cele mai inalte standarde pentru managementul frontierelor. Romania si Bulgaria indeplinesc aceste criterii - in consecinta, nu trebuie sa amanam integrarea lor. Solicit Consiliului sa urmeze recomandarile votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European", a declarat presedintele Jerzy Buzek.

Decizia de integrare va trebui sa fie luata de catre Consiliu, prin decizia unanima a tuturor guvernelor din statele care deja fac parte din spatiul Schengen.

Membrii actuali ai spatiului Schengen

Spatiul Schengen cuprinde, in prezent, 25 de membri: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovaca si Slovenia) si trei tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda si Elvetia). Liechtenstein ar trebui sa devina in curand a patra tara asociata.

In prezent, libera circulatie este garantata in cadrul unui teritoriu care poseda 42,673 km de coasta si 7,721 km de frontiere terestre, in interiorul caruia traiesc in jur de 400 de milioane de persoane.

 

Ioana BOBES

European Parliament
Directorate General for Communication
Press Unit

Phone:             +32 2 28 32 460      
Mobile:             +32 498 983 983      
Website:www.europarl.europa.eu

0 comentarii245 vizualizări08 iunie 2011




rss 2.0
rss 2.0