Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Sinteza principalelor activitati de prevenire si combatere a coruptiei desfasurate de SJA B-N in anul 2019.

In anul 2019, Serviciul Judetean Anticoruptie Bistrita-Nasaud a manifestat un rol activ in realizarea obiectivelor de prevenire si combatere a coruptiei, stabilite de Ministerul Afacerilor Interne. Activitatea preventiva a fost orientata catre indeplinirea obiectivelor si masurilor prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020, in contextul in care acest document isi propune "abordarea trihotomica de interventie strategica in domeniul anticoruptie - prevenire, educatie, combatere".

In acest context, au fost organizate si desfasurate 57 de activitati - 46 de instruire si 11 de informare - a personalului din cadrul structurilor judetene ale Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat 956 lucratori, carora le-au fost prezentate riscurile si consecintele savarsirii unor infractiuni de coruptie.

De asemenea, in baza OMAI 119/2017, in perioada iunie-august 2019, reprezentantii Serviciului Judetean Anticoruptie Bistrita-Nasaud au particpat la un numar de 7 activitati de educatie pentru promovarea integritatii la unitati de invatamant din judet, fiind prezenti un numar total de 1281 persoane. Aceste activitati au fost realizate in cadrul campaniei de informare "MAI aproape pentru siguranta cetateanului" initiata de Inspectoratul Judetean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud, din care fac parte toate structurile MAI din judet, scopul fiind dezvoltarea atitudinii anticoruptie si cresterea gradului de informare a tinerilor cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat in relatia cu personalul M.A.I., reactia la coruptie, notiuni de drept penal si moduri de sesizare a faptelor de coruptie.

In perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2019, in cadrul Campaniei "Tu poti face lumina", initiata in vederea constientizarii personalului M.A.I., a functionarilor din alte institutii publice, precum si a cetatenilor, cu privire la cauzele si consecintele implicarii in fapte de coruptie, Serviciul Judetean Anticoruptie Bistrita-Nasaud a intreprins mai multe activitati specifice, materializate prin intalniri la sediile unor institutii publice, companii nationale si societati comerciale, dupa cum urmeaza:

 

  1. Penitenciarul Bistrita; in perioada 08.10-21.10.2019 au fost organizate 7 intalniri la care au participat un numar total de 192 de ofiteri si agenti din cadrul institutiei.
  2. Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita; in perioada 24.10. - 07.11.2019 au fost organizate 5 intalniri la care au participat un numar de 149 de functionari publici compusi din manager, medici, asistenti si personal contractual.
  3. Scoli de soferi; In zilele 11.11.2019, respectiv 12.11.2019 au fost organizate 2 intalniri la punctele de lucru a doua societati comerciale care au ca si obiect de activitate instruirea cursantilor pentru obtinerea permisului de conducere. La aceste activitati au participat un numar total de 40 de instructori si cursanti.
  4. S.N.C.F.R., in perioada 25.11-26.11.2019 s-au organizat 2 intalniri cu angajatii C.F.R filiala Bistrita si Nasaud. Au participant un numar de 44 de functionari publici.
  5. Politia Locala a Municipiului Bistrita, in 04.12.2019 a fost organizata o sedinta de informare la care au participat 36 de politisti locali.
  6. U.A.T-uri; in perioada 11.12-18.12.2019 s-au efectuat deplasari pe raza judetului, ocazie cu care au fost organizate sedinte de informare la 37 de unitati administrativ teritoriale, participand un numar total de 459 functionari publici.

In esenta, in cadrul activitatilor amintite, au fost evidentiate aspecte legate de indentitatea institutionala a Directiei Generale Anticoruptie, datele de contact ale S.J.A B-N,  principalele obligatii care deriva din calitatea de functionar public, infractiunile de coruptie prevazute de Codul penal si Legea 78/2000, consecintele implicarii in astfel de fapte de natura penala, fiind prezentate cazuri de coruptie in care au fost implicati functionari publici din categoria profesionala prezenta, ocazie cu care au fost prezentate si distribuite materiale preventive: spot-uri video, afise, flyere si pliante.

Referitor la domeniul relatiilor cu publicul si relatiilor publice conform principiului deplinei transparente si deschiderea catre opinia publica, la nivelul serviciului au fost consiliate un numar 25 de persoane, din care 5 persoane au depus denunturi.

In perioada de referinta, la nivelul serviciului au fost inregistrate 19 petitii, dintre care 6 au provenit de la persoanele primite in audienta. La finalul perioadei au fost solutionate un 18 petitii.

 

In ceea ce priveste activitatea de combatere a coruptiei, precizam ca in cursul anului 2019, la nivelul serviciului au fost inregistrate un numar de 18 lucrari penale, pentru urmatoarele infractiuni:

-        13 luare demita

-        1 dare de mita

-        1 trafic de influenta

-        1 Legea 78/2000

-        2 alte infractiuni

 

De asemenea, in 7 dosare penale in care ofiterii serviciului au efectuat activitati procedurale in baza delegarii procurorului, urmarirea penala s-a finalizat prin emiterea rechizitorului ( 3 cazuri) si incheierea unor acorduri de recunoastere a vinovatiei (4 cazuri).

In cele 7 dosare penale amintite, au fost cercetati un numar de 10 inculpati, pentru urmatoarele infractiuni:

-        Luare de mita - 1

-        Dare de mita - 1

-        Infractiuni prev. la Legea 78/2000 - 4

-        Alte infractiuni - 4.

 

Totodata, in perioada supusa analizei, ofiterii S.J.A Bistrita-Nasaud au organizat 3 actiuni de prindere in flagrant, ocazie cu care au fost dispuse doua masuri preventive fata de 2 suspecti, 1 retinere pentru 24 de ora si 1 control judicar pentru o perioada de 60 de zile.

 Reiteram faptul ca Serviciul Judetean Anticoruptie Bistrita-Nasaud pune la dispozitia cetatenilor, pentru a semnala fapte de coruptie savarsite de angajatii Ministerului Afacerilor Interne, urmatoarele modalitati de contact: sistemul telefonic gratuitCall Center anticoruptie 0800.806.806, adresele de e-mailpetitii.dga@mai.gov.ro si bistrita.dga@mai.gov.ro, numarul de telefon 0263/203.107sau la sediul serviciului din municipiul Bistrita Piata Petru Rares, nr.1, etaj 3. in incinta Institutiei Prefectului.

         

  

SERVICIUL JUDETEAN ANTICORUPTIE

 BISTRITA-NASAUD

 

 

0 comentarii2849 vizualizări11 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0