Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
Discurs Ludovic Orban, adresat Parlamentului Romaniei pentru votul de investire a noului Guvern.

Domnilor presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, Doamnelor si domnilor senatori si deputati, Romania traverseaza o perioada dificila de provocari economice si sociale care reclama investirea urgenta a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece tara cu bine printr-o criza internationala severa, generata de pandemia globala de Coronavirus.

Guvernul Romaniei a actionat ferm si cu promptitudine pana acum inca de la primele semne ale epidemiei COVID-19 in statele europene partenere si a adoptat masuri stricte pentru limitarea raspandirii infectiilor cu Coronavirus in tara noastra. Pana in prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate in situatii de carantina si autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Directiile de Sanatate Publica. Acest fapt arata ca masurile impuse de Guvern au reusit sa limiteze si sa tina sub control evolutia infectiilor cu Coronavirus din tara noastra.

In continuare, insa, Romania ramane expusa riscurilor de raspandire a virusului COVID- 19 si are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale si constitutionale la dispozitie pentru a face fata evolutiilor impredictibile in plan international si national generate de aceasta pandemie.
Doamnelor si domnilor,Partidul National Liberal si-a asumat aceasta sarcina dificila a guvernarii in vremuri grele pentru tara si cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins ca va reusi sa gestioneze cat mai bine situatia provocata de pandemia COVID-19.

Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achizitia in procedura de urgenta simplificata a materialelor sanitare si a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea infectiilor cu COVID-19.

In acelasi timp, institutiile implicate in gestionarea riscurilor de raspandire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maxima cu resursele bugetare, materiale si umane disponibile pentru controlul, monitorizarea si sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infectie cu COVID-19.

Fac un apel, si cu aceasta ocazie, la implicarea tuturor, institutii publice, centrale si locale, societati comerciale si organizatii neguvernamentale, cetateni de toate varstele, sa demonstram cu totii ca suntem o tara de oameni responsabili, uniti in lupta cu o amenintare noua si necunoscuta.
Doamnelor si domnilor,Mai devreme sau mai tarziu, noi speram cat mai devreme, pandemia de Coronavirus va trece dar efectele sociale si economice negative imediate pot fi de durata in absenta unor masuri corespunzatoare care sa limiteze riscurile economice pentru companiile si angajatii din Romania.

La nivelul Guvernului, impreuna cu Administratia Prezidentiala si cu celelalte institutii publice cu compentente in domeniul economic si financiar, a fost realizata o consultare ampla si o analiza aprofundata a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus si in perioada urmatoare va fi adoptat un Plan de masuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 in tara noastra.

Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice si europene, rambursabile si nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globala de Coronavirus.Vom initia negocieri cu Comisia Europeana, cu institutiile financiare internationale si cu entitatile bancare locale pentru a pregati programe de sprijin pentru companiile din Romania. In acelasi timp, obligatiile de plata ale statului catre cetateni si companii vor fi onorate fara intarziere si fara nicio tergiversare birocratica. Dimpotriva, in masura posibilitatilor, vor fi compensate sau amanate la plata diverse obligatii fiscale si bugetare datorate de persoanele fizice si juridice din Romania. Niciun cetatean roman, nicio companie din Romania si niciun angajat roman nu va fi lasat singur de Guvernul Romaniei in fata riscurilor economice globale provocate de COVID-19.

Doamnelor si domnilor,Toate isi au vremea lor si fiecare lucru isi are timpul lui. In aceste momente dificile pentru tara, este timpul ca bataliile politice sa inceteze si responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa primeze in fata intereselor personale sau de partid. Responsabilitatea noastra politica individuala si a fiecarui roman in parte este cel mai important antidot impotriva raspandirii infectiilor cu Coronavirus. De aceea, in numele Guvernului pe care l-am propus, va cer responsabilitate si votul de investitura pentru a trece impreuna tara prin aceasta criza.
Va multumesc!

Ludovic Orban 14 martie 2020

Prim-Ministru desemnat

0 comentarii2849 vizualizări15 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0