
Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, a participat astazi, la Tulcea, la conferinta de lansare a procesului de implementare a Strategiei Dunarii, politica initiata de Romania si Austria si care a fost aprobata de Consiliul European in luna iunie a acestui an. In cadrul procesului de implementare a Strategiei Dunarii, Romania a fost desemnata sa coordoneze impreuna cu Austria componenta de cai navigabile, fapt care confera Ministerului Transporturilor si Infrastructurii un rol determinant in gestionarea proiectelor menite a asigura cresterea transportului de marfa pe Dunare.
"Transportul pe Dunare, este inca sub-utilizat in raport cu potentialul, nu numai in comparatie cu Rinul, dar si fata de rutele navigabile mult mai mici din unele zone ale Europei. Mai mult, as spune ca transportul pe caile navigabile interioare, respectiv pe Dunare, mai putin poluant, este un mod de transport fiabil, sigur si eficient din punct de vedere energetic si al costurilor. In ceea ce priveste emisiile de CO2, transportul pe cai navigabile interioare, alaturi de transportul maritim, este recunoscut ca fiind cele mai eficiente forme de transport comercial. Din toate aceste motive ne vom asigura ca, prin implementarea acestui nou instrument adoptat de Consiliul European, Dunarea sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna.", a declarat ministrul transporturilor.
Ministrul Anca Boagiu a prezentat si proiectele pe care Ministerul Transporturilor le va derula in cadrul Strategiei Dunarii, marea majoritate dintre ele avand finantarea asigurata din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Sectorial-Transport.
"Este vorba de proiecte concrete in valoare de peste 3 miliarde de euro prin care vom dinamiza transportul naval pe sectorul romanesc al Dunarii. Cele mai importante proiecte pe care le derulam sunt modernizarea Canalului Dunare-Marea Neagra, modernizarea Canalului Poarta Alba-Midia Navodari, imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare, sectorul Calarasi - Braila, imbunatatirea conditiilor de navigatie pe sectorul comun romano - bulgar al Dunarii, introducerea Sistemelor Inteligente de Transport Naval RO-RIS, executia Podului rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra si lucrari aferente infrastructurii rutiere si de acces in portul Constanta, lucrari de reabilitare si modernizare infrastructura portuara in Portul Braila, modernizarea porturilor Giurgiu, Corabia, Oltenita si Calafat, dezvoltarea capacitatii feroviare in zona fluvio - maritima a Portului Constanta, modernizarea sistemului de semnalizari de navigatie pe Canalul Dunare - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, dar si constructia canalului Dunare-Bucuresti, proiect care va fi finantat in parteneriat public-privat ", a precizat ministrul Anca Boagiu.
Biroul de presa al MTI.
Bucuresti, 30 iunie, 2011. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a participat la Forumul economic bilateral China-Romania, in cadrul caruia au participat reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, oficiali ai Guvernului Chinez, precum si reprezentanti ai marilor companii IT&C din China si Romania.
"Colaborarea dintre cele doua tari are un istoric indelungat, iar realizarile Chinei sunt foarte apreciate de romani. Sper ca forumul bilateral sa intensifice colaborarea in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor intre cele doua tari. Astazi pe piata IT&C din Romania sunt prezente companii chineze de mare renume, Huawei, ZTE, iar tehnologia chineza este din ce in ce mai prezenta in viata cotidiana a romanilor. Tenacitatea Chinei poate fi combinata cu potentialul creativ al poporului roman care la ora actuala are un cuvant important de spus in domeniul IT&C", a declarat ministrul Valerian Vreme.
Ambasadorul Chinei in Romania, domnul Liu Zengwen a aminitit despre semnarea celor doua Memorandumuri de Intelegere intre Romania si China, primul fiind semnat in anul 2004, iar al doilea, anul acesta, cand ministrul Valerian Vreme a efectuat o vizita de lucru in China.
Cu acest prilej, Ambasadorul Chinei si-a exprimat consideratia asupra rezultatelor remarcabile inregistrate de companiile chineze si cele romane, precizand ca Republica Socialista Chineza este unul dintre cei mai importanti furnizori de produse IT&C in Romania.
La finalul discursului, domnul Liu Zengwen a mentionat ca va sprijini in continuare atat companiile chineze, cat si pe cele romane in vederea largirii colaborarii si dezvoltarii de proiecte comune in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
In context, domnul Guo Jiangbing, Director in cadrul Ministerului Industriei si Tehnologiei Informatiei din China a declarat ca sectorul IT&C este unul dintre principalele domenii de cooperare intre cele doua tari, Romania devenind cel de-al patrulea partener comercial al Chinei in Europa, activitatile comerciale dintre cele doua tari ridicandu-de la o valoare de 3,7 miliarde USD.
Domnul Guo Jiangbing a accentuat faptul ca este necesar ca Romania si China sa-si perfectioneze constant sistemele de colaborare si sa promovoze un castig dublu in industria serviciilor de software.
In marja forumului au avut loc intalniri intre reprezentantii companiilor chineze si cei ai companiilor romane. Cu acest prilej s-a discutat despre posibilitatea dezvoltarii de proiecte concrete in domeniu.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitati www.mcsi.ro.
0 comentarii | 469 vizualizări | 01 iulie 2011 |