Bistrita sarbatoreste 162 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Mica Unire, acest eveniment istoric care reprezinta primul pas in conturarea statului national roman unitar a fost sarbatorit la Bistrita printr-o ceremonia militar-religioasa restransa. Ceremonia a avut loc in Piata Unirii, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza si, desi incheierea acesteia nu s-a realizat ca pana acum, cu Hora Unirii, ca masura de precautie in contextul pandemic, inimile participantilor au simtit la fel de intens solemnitatea si, totodata, bucuria evenimentului.
Prefectul Stelian Dolha a transmis urmatorul mesaj cu aceasta ocazie:
"Chiar daca an de an ne-am deprins sa spunem ca sarbatorim "Unirea cea mica", la vremea infaptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezata simbolic "ziua cea mare a veacului".
Asa a si fost. Iar modul in care s-a infaptuit ar putea sa ne fie model si astazi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiasi conducator de catre adunarile elective ale celor doua principate a insemnat nu doar negocieri intense vreme indelungata, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astazi abia ni le putem imagina.
Pentru romanii transilvaneni, pentru bistriteni si nasaudeni ceea ce s-a intamplat in 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranta, a devenit convingerea ca obstacolele care pareau de netrecut, pot fi depasite.
Ca sa intelegem cata speranta a nascut "ziua cea mare a veacului"in sufletele inaintasilor nostri merita mentionate insemnarile unui caporal din Regimentul de Granita, Vasile Eremia, pastrate in Arhivele bistritene: Despre ziua de 24 ianuarie nasaudeanul scria cativa ani mai tarziu: "cu ea deodata a rasarit soarele mantuirii si al emanciparii nationale, ea a desteptat in piepturile romanesti, dorul fierbinte dupa o cultura nationala…si mai presus de toate a pus baza mandrului regat roman de azi, respectat si pretuit dupa valoarea lui de toate statele europene".
Astazi suntem intr-un moment dificil, insa plin de speranta. Am traversat impreuna un an in care lumea, asa cum o cunosteam, s-a schimbat.
Am realizat cat de importanta este unitatea si solidaritatea si la capatul incercarilor a aparut si speranta ca vom invinge. Acum suntem in campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate si nu de invrajbire. Avem nevoie de pragmatism si de toate fortele bune din societate. Avem nevoie mai mult decat niciodata de unitate."
INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETUL BISTRITA-NASAUD
0 comentarii | 77 vizualizări | 24 ianuarie 2021 |