Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 13 Ianuarie 2025 - 14587
Bistrita s-a calificat in finala concursului national de arhitectura pentru spatiul public urban-ARHETIPURI 2011

ARHETIPURI 2011 este un concurs de arhitectura international, deschis, care isi propune sa imbunatateasca spatiul public urban din Romania. ARHETIPURI este un exercitiu de solidaritate, comunicare, cunoastere, cercetare si inovatie, cautand solutii complet noi de activare a unor spatii publice ignorate, abandonate sau pentru care nu s-au gasit inca solutii regeneratoare.

ARHETIPURI este un concept unic in Romania, care creaza legaturi intre administratiile publice, arhitecti si mediul economic privat, pentru a creste calitatea spatiului public, ca o componenta importanta a calitatii vietii membrilor comunitatilor romanesti. Se poate astfel afirma un demers consecvent, sincron cu eforturile multor tari europene de a dezvolta spatii publice de calitate.
Prima etapa a concursului din acest an s-a incheiat. Au fost inscrise 122 de proiecte provenite de la arhitecti din 15 tari. In urma jurizarii etapei intai, au fost stabilite cele 10 proiecte finaliste, care s-au calificat in cursa pentru marele premiu de 15.000 de euro si a stabilirii pavilionului castigator. Bistrita se afla printre cele patru orase finaliste, alaturi de Bucuresti, Cluj - Napoca si Iasi, cu un numar de cinci situri: Bistrita cu locatia Poarta Lemnelor, Bucuresti cu amplasamentele Piata George Enescu si Podul Calicilor, Cluj - Napoca cu Platoul Salii Sporturilor, respectiv Rapa Galbena - Iasi.
 
Proiectul finalist din Bistrita se numeste "Slumbering Tower" si este realizat de o echipa de patru tineri arhitecti formata din: Dumitru Razvan - student arhitect din Targsoru Vechi - Strejnic, Simona Meilescu din Drobeta-Turnu Severin, Ruxandra Maria Osiac si Vlad Octavian Osiac din Bucuresti.
Din consideratiile juriului cu privire la acest proiect: "Juriul a apreciat apelul la memoria locului prin reiterarea vechii Porti a Lemnelor, pe care nu o transpune pur si simplu in spatiul real, ci o reinterpreteaza intr-o cheie contemporana. Astfel, pavilionul propus e un mijloc de reapropiere a orasului pentru proprii locuitori, prin cunoasterea istoriei acestuia in situ. Turnul-poarta rasturnat e un palimpsest de layere ale istoriei orasului, ce contine in sine nu doar informatia existentei vechii porti in sistemul de fortificatii medievale al orasului ci, chiar prin gestul simbolic al rasturnarii turnului, el rememoreaza si evenimentul demolarii acestuia in 1862, in plin proces de dezvoltare a orasului. Daca o refacere integrala a vechii porti ar fi o rememorare trunchiata a istoriei acestuia, acest gest e mai bogat si mai corect in mesajul transmis. […]"
Prima editie a concursului ARHETIPURI s-a desfasurat in 2010, a durat patru luni pe parcursul a doua etape, a implicat noua orase importante din Romania; peste 900 de arhitecti au participat la concurs, cu 204 proiecte. Pavilionul castigator a fost stabilit de catre un juriu cu componenta nationala si internationala. Proiectul castigator a fost propus in Piata Victoriei din Bucuresti, constructia acestuia fiind demarata.
 
Pentru editia a doua s-au inscris 13 orase: Baia Mare, Bistrita, Botosani, Brasov, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Iasi, Pitesti, Satu Mare, Slobozia, Timisoara si Zalau.
Concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar sau a unei solutii de (re)activare a unui spatiu public nefolosit, folosit necorespunzator sau degradat. Acest pavilion / aceasta solutie poate sa fie un obiect, o instalatie, o amenajare al acelui spatiu pus la dispozitie de catre administratii. Bugetul estimat pentru construirea pavilionului castigator al editiei de anul acesta este de maximum 100.000 euro. Pavilionul poate fi o constructie, deschisa in totalitate publicului, fara spatii inchise - caz in care nu va depasi 100 mp construiti, sau poate fi o instalatie, o amenajare - caz in care se poate intinde pe intreaga suprafata a amplasamentului pus la dispozitie de catre administratii.
Scopul principal al pavilionului este de a demonstra capacitatea si forta arhitecturii de a se integra intr-un context al locului si de a dialoga cu elementele spatiale concurente, oferind raspunsuri valoroase, atragatoare, potentand locul.
 
Membrii juriului sunt personalitati de marca ale arhitecturii europene:
Jacques Allard
Fondator al European Architecture Foundaton si CEO Archi-Europe Group, Belgia
 
Kai Uwe Bergmann
Partener si director de dezvoltare la Bjarke Ingels Group, Danemarca
 
Francoise Pamfl
Lector Doctor Arhitect la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti, general manager a 3 editii ale concursurilor internationale de arhitectura AEEA_UAUIM_Lafarge, arhitect freelancer si curator cultural
 
Robert Kronenburg
Profesor si doctor arhitect la Universitatea de Arhitectura din Liverpool, Marea Britanie
 
Carlos Jimenéz
Profesor la Universitatea de Arhitectura Rice din Houston, arhitect principal la Carlos Jimenéz Studio si membru in juriul Pritzker Price, Statele Unite
 
Serban Tiganas
Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, partener la Dico & Tiganas Birou de Arhitectura, Lector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca, Romania
 
Eliza Yokina
Partener in SYAA Birou de Arhitectura, Romania
 
In perioada 1 - 28 august 2011 se desfasoara a doua etapa a concursului ARHETIPURI 2011, echipele finaliste avand posibilitatea sa isi dezvolte proiectul si sa il adapteze cerintelor juriului. Juriul international va stabili proiectele castigatoare in 2 septembrie, iar festivitatea de premiere va avea loc in ziua de 3 septembrie, la Bucuresti.
 
Serviciul Monumente Istorice - Primaria Bistrita .
Arhg. Mihaela Haiduc
2 commentarii49 vizualizări03 august 2011




rss 2.0
rss 2.0