Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Noi reglementari in domeniul protectiei consumatorului.

 Executivul a aprobat doua acte normative din domeniul protectiei consumatorului: Hotararea de Guvern care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr.1553/2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor si Hotararea de Guvern care modifica unele acte normative din domeniul protectiei consumatorilor, a anuntat intr-un briefing sustinut la Palatul Victoria, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

Hotararea de Guvern care modifica unele acte normative din domeniul protectiei consumatorilor stabileste majorarea cuantumului amenzilor privind neindicarea pretului produselor destinate consumatorilor de la 50 - 100 lei, cat era pana acum, la 500 - 2.500 lei. De asemenea, in cazul produselor alimentare si textile, se modifica sanctiunile cu privire la marcarea compozitiei acestora, amenzile urmand sa fie aplicate conform art. 50 alin.1 OUG nr. 21/1992, fiind cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei. "Aceste produse aduceau atingere intereselor consumatorului; in acelasi timp, sanctiunile pe care noi le aplicam sau care erau prevazute in actele normative erau mult disproportionate in minus fata de importanta si fata de gravitatea actiunii. Aceste amenzi au fost majorate astfel incat agentii economici sa fie descurajati in a mai practica asemenea metode" a precizat presedintele ANPC.

Actul normativ care modifica HG nr.1553/2004 transpune in practica romaneasca Directiva nr. 98/27/CE din 19 mai 1998 a Parlamentului European si a Consiliului European. Modificarea vizeaza reducerea termenului pentru dispunerea masurilor de incetare a practicii ilicite care afecteaza interesele colective ale consumatorilor, de la 30 de zile la 20 de zile calendaristice. Astfel, autoritatea administrativa va dispune masurile si/sau sanctiunile contraventionale prevazute de reglementarile legale, in termen de maxim 20 de zile de la data primirii sesizarii din partea organismelor abilitate. "Daca pana acum, de multe ori, consumatorul ajungea in instantele de judecata, termenele de foarte multe ori se prelungeau, acum acest termen este de maxim 20 de zile. Deci, in aceste 20 de zile agentul economic este obligat sa elimine practica comerciala reclamata", a declarat Constantin Cerbulescu.

De asemenea, hotararea de Guvern prevede posibilitatea consumatorului de a efectua sesizari si catre organizatiile abilitate din Romania si cuprinse in lista intocmita de Comisia Europeana, care reprezinta interesele colective ale consumatorilor romani.  "Un consumator care considera ca exista o fapta ilicita, pe care el o reclama, o face in primul rand la nivelul asociatiei respective, asociatie care pe cale amiabila incearca sa rezolve aceasta situatie, dupa care - daca nu se rezolva - se adreseaza Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. /…/ Consumatorul se poate adresa, in continuare, si direct Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor", a precizat presedintele ANPC Constantin Cerbulescu.

Biroul de presa.

0 comentarii2891 vizualizări04 august 2011




rss 2.0
rss 2.0