Becleanul, un model de succes in atragerea banilor europeni. Cateva sute de persoane au dat curs invitatiei primarului Nicolae Moldovan, Primariei si Consiliului Local Beclean, la evenimentul de prezentare al Centrului Recreativ Legacy, o investitie finantata prin Programul Operational Regional 2014-2022, cu o valoare de aproximativ 5 milioane euro. Ca orice lucru bine facut, evenimentul a inceput cu o slujba de binecuvantare oficiata de protopopul ortodox de Beclean - Dragos Cristian, alaturi de un sobor de preoti.
"Acest centru este in jurul unui proiect social, pentru ca avem o experienta a proiectelor pe care le-am derulat de-a lungul anilor aici, foarte aproape. Mi-am dat seama ca, in anumite momente, o investitie foarte mare ramane neutilizata, pentru ca are niste reguli foarte clare prin Consiliul Local, pe care nu ai dreptul sa le incalci, niste reguli-amenda care sunt impuse si nu poti sa faci facilitati pentru niste oameni care si-ar dori sa utilizeze intr-un anumit moment baza pe care oricum o intretii, o folosesti, sustii personalul. Si atunci, ne-am gandit la un proiect social in care vom avea beneficiari din anumite categorii. Acest centru este foarte generos, nu se putea adresa doar Primariei orasului Beclean. Le multumesc tuturor colegilor care fac parte din GAL-ul pe care-l reprezint, 19 primari, 19 colegi, inclusiv orasul Beclean. Acest centru se adreseaza GAL Tinutul Haiducilor. Am facut adrese la primari, ca pot veni sa organizam activitati pe tot centru gratuit, pe anumita structura de beneficiari care sunt prezentate si prinse in cererea de finantare. Sigur ca vor fi anumite momente, anumite parti dintr-un an in care vom pune la dispozitie, contra cost - nu am folosit costuri ridicate pentru ca suntem statul roman, suntem primaria orasului si cred ca veniturile ni le putem asigura din fonduri europene, din alte surse, si nu trebuie sa ridicam costurile pentru utilizatorii care pot sa foloseasca acest centru", a explicat primarul Nicolae Moldovan.
Primarul Becleanului a mentionat ca mai sunt mici retusuri de facut si ca "undeva la 1 Decembrie - pentru ca ne este draga aceasta data de 1 Decembrie - putem sa dam drumul la acest centru tuturor beneficiarilor".
"Cei mai importanti nu suntem noi, cei care am gasit finantarea, nici finantatorul, nici beneficiarul. Daca arhitectii, proiectantii nu duc lucrarile la nivelul la care este cerut in toate actele noastre, noi, uneori, stam neputinciosi dar, de data aceasta, vreau sa va prezint o echipa intreaga. Initiatorul acestui centru - domnul Alexandru Palcau de la Cluj - acest tanar care a venit la Primaria Beclean si mi-a propus acest proiect. Sigur, proiectul dansului era mult mai futurist. Secretul investitiilor noastre, frumusetea investitiilor noastre sunt niste tineri, o echipa intreaga, cel putin 20 de arhitecti de la varianta ocolitoare, de la mobilitate, de la "Radu Saplacan", de la toate proiecte, domnul Naghiu, am niste nume de tineri care pot schimba Romania si o schimba. Sa avem incredere in ei. Noi suntem ingineri, profesori sau orice altceva poate fi primarul unei localitati, dar baza acestor investitii, viziunea, noi o spunem o impartasim cu ei si ei vin cu proiecte, nu mai vorbesc despre "Gradina urbana", cu o echipa de arhitecti renumiti din tara, care gandesc pentru nevoile noastre", a declarat primarul Micolae Moldovan.
Acesta a punctat buna colaborare cu antreprenorul general, societatea TCI -constructor general din Cluj-Napoca, director Dorin Oltean; proiectant de rezistenta - SC Profesional Constructor, proiectant inginer Ionut Bran, subantreprenori din domeniul instalatiilor - responsabil proiect ing. Marius Trif, proiectant de arhitectura - SC Grafic Studio SRL, reprezentant prin proiectant Karoly Nemes, subantreprenor constructii, Matti Solutions, dirigintii de santier care au supervizat in acesti doi ani de zile tot ceea ce s-a intamplat - ing. Grigore Silasi, ing. Laurentiu Pricop, si personalul specializat, Dorel Moldovan, fiu al orasului Beclean, inginer Nelu Zapartan. "Multumim si domnului ing. Nicolae Piper si domnului ing. Ioan Rusu care este tot fiu al Becleanului, a facut scoala generala aici. Multumesc tuturor celor care s-au implicat, am in Primarie niste colegi extraordinari, o grupa de 15-20 de oameni care zi lumina au stat aici sa facem curat, sa punem lucrurile la punct si sa va primim in cele mai bune conditii. La multumesc foarte mult si colegilor mei primari si in pregatirea proiectului european, dar si in finalizarea acestui obiectiv", a mai spus primarul Nicolae Moldovan.
Ministrul Marcel Bolos a precizat ca acest proiect este in premiera nationala, in care a fost implicat pe vremea cand era directorul general al Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest. "In calitate de ministru, am tinut sa particip la inaugurarea acestui proiect pentru a vedea cum, prin proiectele de regenerare urbana, se pot face lucruri folositoare pentru populatia unei comunitati. Vreau sa-l felicit pe primarul orasului Beclean pentru implicare si pentru devotamentul de care a dat dovada, dar si pentru tenacitatea cu care s-a implicat, si pe toti colegii dumnealui care au participat la realizarea acestui proiect. Ati vazut acolo un exemplu, prin orasul Beclean, la nivel national, ca proiectele europene pot schimba vieti. Nu este doar un slogan. Aici, la fata locului, putem vedea aceste proiecte prinzand contur, pentru ca nu doar acest proiect il are domnul primar. Are si proiectele de mobilitate urbana, are si centrul cultural pe care sper ca, in curand, sa il inaugurati. De asemenea, are proiectul tot cu componenta sociala pe care l-am denumit "Centru de recuperare si reintegrare", de asemenea, un proiect minunat. Aceste exemple de proiecte pot sa faca din orasele din Romania exemple de urmat, dar si prin accesarea de fonduri europene pot fi schimbate cu adevarat conditiile de viata si de locuire ale oamenilor. Il felicit si pe domnul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud pentru ca da dovada de parteneriat cu autoritatile locale si este un exemplu cum, pe baza de parteneriat intre Consiliul Judetean si primariile din judet se pot face lucruri frumoase, proiecte frumoase si se pot gandi proiecte care au un impact major asupra comunitatilor locale", a spus ministrul Bolos.
Oficialul guvernamental s-a referit si la varianta ocolitoare a orasului Beclean, o investitie care este rodul Ordonantei 101 din 2020. "Poate pentru multi aceasta ordonanta nu spune mare lucru, dar este momentul la care Guvernul Romaniei a luat decizia de a descentraliza implementarea proiectelor de infrastructura de transport. L-am intrebat pe domnul primar daca merge mecanismul, daca se vireaza banii, daca toate circuitele financiare si institutionale sunt puse la punct si mi-a spus ca satisfactie ca da. Iata ca aici putem vorbi de acest proiect ca proiecte de referinta pentru acele autoritati locale care doresc sa se implice cu adevarat in rezolvarea problemelor, inclusiv cele care tin de infrastructura de transport. Sa stiti ca, daca iti iei soarta in maini nu mai bati drumurile de Bucuresti ca sa-ti rezolvi problemele cu contractele de finantare sau sa rezolvi probleme ce tin de dezvoltarea comunitatii locale. Felicitari pentru acest lucru si sunt oarecum mandru din acest punct de vedere ca aceste mecanisme sunt implementate si, din aceasta perspectiva, Romania are posibilitatea de a accesa acesti bani cu o mai mare usurinta prin descentralizarea deciziilor de la nivel central", a mai spus Marcel Bolos.
Presedintele Consiliului Judetean a rememorat momentul in care acet proiet parea doar un vis. "Eram tanar deputat si, venind de la Bucuresti, am oprit la Nicu sa vorbim ceva. M-a dus pana la Figa unde era un bivol care se scalda intr-o balta si alti doi mai incolo. Mi-a spus ca vrea sa faca acolo niste bai. N-am stiut daca vrea sa ne scaldam amandoi cu bivolii sau sa construiasca niste bai acolo. L-am intrebat cum vrea sa faca si mi-a explicat unde pune bazinele, unde face un cartier, unde aduce gazul. Era extrem de entuziasmat, n-am vrut sa-l dezamagesc, dar va marturisesc ca mi se parea un lucru fantasmagoric. E important sa crezi, e important sa te bati pentru ceea ce crezi si, intr-adevar, ceea ce se intampla astazi la Figa, in orasul Beclean, dar in mod special la Figa, e ceva de science fiction, daca ne ducem nu cu multi ani in urma, cu 15-16 ani", a spus presedintele Emil Radu Moldovan.
Presedintele Consiliului Judetean i-a felicitat pe toti cei implicati - primarul Nicolae Moldovan, impreuna cu intreaga lui echipa de la Primaria Beclean, proiectanti, consultanti, constructori pentru ca, un asemenea proiect are in spate sute, daca nu mii de ore. "Ma bucur foarte mult ca Nicu Moldovan, impreuna cu colegii din GAL Tinutul Haiducilor, ofera concetatenilor lor aceste posibilitati aici, la ei acasa, si sunt convins ca acest Centru Recreativ Legacy va oferi servicii de calitate si oamenii vor putea sa vina aici si sa-si petreaca timpul liber sau sa-si trateze anumite afectiuni. (…) Da, subscriu, sansa noastra pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor dintre Romania si alte state europene civilizate, sunt fondurile europene, ca dovada, fiecare loc unde te duci, in fiecare comunitate locala, in fiecare oras sau municipiu, gasesti urmele acestor proiecte care au fost finantate cu fonduri europene, fonduri vitale pentru noi.
Felicitari, Nicu! Sunt convins ca in multe tari europene nu exista astfel de edificii spectaculoase. Asta este si sansa noastra, ca am ajuns la dezvoltare un pic mai tarziu, iar ceea ce facem, face cu modele de ultima generatie si cu dotarile aferente. Am adus pentru centru o mica Diploma sa ramana acolo pentru vesnicie, o Diploma pentru Centrul Recreativ Legacy din Bistrita-Nasaud, Poarta Transilvaniei", a declarat presedintele Radu Moldovan.
***
Centrul Recreativ Legacy, construit de catre Primaria Beclean cu ajutorul unei finantari in cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020, in valoare totala de 22.709.102,47 lei - conform Contractului de finantare nerambursabila - Cod SMIS 123130, va fi prezentat in cadrul unui eveniment.
Obiectivul general al Centrului Recreativ Legacy il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din orasul Beclean si imprejurimi prin dezvoltarea unor activitati de petrecere calitativa a timpului liber, in special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile care vor beneficia de servicii gratuite din partea Primariei orasului Beclean.
Centrul Recreativ Legacy are amenajate urmatoarele dotari care includ activitati ce sunt puse la dispozitia cetatenilor orasului Beclean si nu numai:
- Bazin de inot cu functii recreative si de recuperare;
- Bazin de inot cu jocuri in apa;
- Bazin cu apa sarata;
- Zona de relaxare ambientala;
- Sala pentru recuperare fizica;
- Sali pentru yoga;
- Sala de bowling;
- Sala de fitness;
- Sala de gimnastica cu terasa in aer liber;
- Ateliere creative;
- Spatiu expozitional;
- Spatii verzi exterioare (6.800 mp);
- Locuri de joaca pentru copii;
- Mobilier urban in limita terenului.
In vederea realizarii Centrului Recreativ Legacy au fost executate ample lucrari de constructie a cladirii propriu-zise, lucrari de consolidare, lucrari de amenajare acces, lucrari de construire drumuri, lucrari de amenajare spatii verzi, lucrari de amenajare pentru activitati exterioare.
Centrul Recreativ Legacy aduce multiple beneficii pentru sanatate prin intermediul tuturor activitatilor puse la dispozitia beneficiarilor, dar si pentru petrecerea timpului liber, oferind posibilitatea beneficiarilor de a practica inotul si celelalte activitati pe tot parcursul unui an calendaristic (12 luni/an fara intrerupere).
Toate aceste oportunitati oferite de catre Centrul Recreativ Legacy au creat o asteptare ridicata in randul cetatenilor, care au primit acest proiect intr-un mod foarte pozitiv, fiind unul de impact pentru comunitatea din Beclean. Cu totii au fost impresionati de toate elementele existente, de la arhitectura cladirii, la frumusetea estetica si dotarile Centrului Recreativ Legacy.
Acest Centru multifunctional va imbunatati asadar calitatea vietii locuitorilor din Beclean si imprejurimi prin dezvoltarea unor activitati de petrecere a timpului liber, in special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor.
Foto net - Emil Radu Moldovan.
0 comentarii | 14 vizualizări | 18 noiembrie 2022 |