Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 03 Decembrie 2023 - 14587
Unirea Principatelor Romane este meritul lui Alexandru Ioan Cuza.

In Piata Unirii a avut loc hora prin care cinstim memoria inaintasilor nostri care prin sacrificiul lor au creat Romania, Patria tuturor celor care simtim si traim romaneste.

Unirea Principatelor Romane este meritul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care a stiut cum sa obtina recunoasterea internationala, iar actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 este incununarea eforturilor romanilor de a trai intr-o singura tara in care sa le fie recunoscuta limba, traditia si istoria.

La eveniment au participat subprefectii judetului Bistrita-Nasaud, domnul Ioan Zagrean si domnul Atilla-Lehel Decsei, alaturi de alte oficialitati ale judetului si bistriteni iubitori de tara si neam, care si-au dat mana cu mana in cinstirea inaintasilor nostri.

 La multi ani Romania!

 

.

 

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciuca cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane

24 ianuarie 2023

"Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub acelasi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a vointei romanilor, care a deschis calea emanciparii si modernizarii statului. Au urmat ani de reforme importante in toate domeniile si investitii ce au consolidat apropierea culturala, politica si economica a celor doua principate romane.

Radacinile  Romaniei europene se regasesc in Unirea Principatelor Romane, act vizionar realizat prin unitatea de vointa in jurul valorilor si obiectivelor comune.

Am admirat intotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Romane din 1859 si eforturile care au continuat pana la infaptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor romanilor.

Responsabilitatea clasei politice si a institutiilor statului este sa onoreze "actul energic al intregii natiuni romane", asa cum Mihail Kogalniceanu descria Unirea Principatelor Unite, si sa urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evolutiei catre Romania de astazi. La fel ca acum 164 de ani, dorinta de emancipare nationala si aspiratiile legitime ale romanilor trebuie sa ramana repere ale actiunii statului.

Lectia istorica ramasa  peste timp este ca prin vointa, unitate, curaj si sustinerea cetatenilor nostri putem reusi cele mai ambitioase obiective. Aderarea Romaniei la NATO, obtinerea  statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple graitoare.

Romania este astazi in fata unei etape importante pentru viitor. Miza noastra comuna este strans legata de dezvoltarea in ritm accelerat si consolidarea locului in randul statelor dezvoltate ale Europei si  intregii lumi, iar acest proces trebuie sa mearga mana in mana cu reducerea decalajelor din societate, care, in mod concret inseamna capacitatea de a oferi o viata mai buna fiecarui roman,  conditii  si  oportunitati similare la sate, orase si in toate comunitatile.  In Romania europeana toti cetatenii trebuie sa aiba  sanse  egale, sa se simta  in  siguranta  si  sa  aiba  speranta unui viitor mai bun si mai prosper, vegheat de valorile si libertatile  democratice.

Bucuria care ne insufleteste prinsi in Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile si cu multe alte ocazii, dar si coagularea sociala pe care o regasim in momentele dificile imi dau incredere ca romanii si-au pastrat spiritul unitar, pretuiesc valorile trecutului si merg impreuna spre viitor. Astfel de etape din istoria noastra le pastram vii in memoria societatii. Se cuvine sa le transmitem generatiilor tinere si sa le amintim ca societatea ii recunoaste si ii urmeaza pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea si sustinerea societatii sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, raspunsul adecvat la provocarile de securitate actuale si valorificarea oportunitatilor deschise prin sursele de finantare pe care Romania le are in acest moment.

Istoria ne dovedeste ca unirea aduce siguranta, confera protectie si speranta pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj si mobilizare al generatiei care a realizat Unirea Principatelor ne insoteste, azi, pe drumul pe care dorim sa il urmeze Romania.

Hai sa dam mana cu mana, pentru prezentul si viitorul nostru european!

La Multi Ani, romani!

La Multi Ani, Romania!

0 comentarii2576 vizualizări25 ianuarie 2023
rss 2.0
rss 2.0