Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Modificari la Codul fiscal si de procedura.Masuri de protectie sociala in perioada sezonului rece. Reducerea taxei de poluare cu pana la 25%.

Guvernul a aprobat astazi, doua ordonante care modifica si completeaza Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala si a reglementat unele masuri financiar-fiscale, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului de astazi.

Primul-ministru a prezentat unele modificari care vin in sprijinul mediului de afaceri, a agentilor economici aflati in dificultate din cauza crizei economice:

1. Acordarea dreptului de depunere trimestriala a Declaratiei 112 (Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, fata de actuala reglementare care prevede obligatia depunerii lunare a acestei declaratii. Conditiile care trebuie indeplinite de contribuabili pentru a beneficia de aceasta facilitate sunt:

- asociatiile, fundatiile si microintreprinderile trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

- societatile comerciale trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;

- de aceasta prevedere urmeaza sa beneficieze cca. 237.000 angajatori, persoane fizice si juridice, reprezentand 54,7% din totalul celor care depun Declaratia 112.

"Aproximativ 54% din totalul firmelor din Romania vor beneficia de aceasta facilitate in sensul usurarii mecanismului birocratic in relatia cu statul. Inseamna economie de timp si bani din partea acestor firme in raport cu declaratiile pe care trebuie sa le depuna potrivit legii", a apreciat premierul Emil Boc.

2. Reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere. Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante (la 31.08.2012) prin:

- anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31.12.2011;

- reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30.06.2012.

Primul-ministru Emil Boc a dat urmatorul exemplu: "daca o firma astazi are o datorie de 100 de lei si este compusa din 70 de lei principalul plus dobanda si 30 de lei penalitati, iar aceasta firma pana in 31 decembrie isi plateste principalul plus dobanda, adica 70 de lei, este scutita de plata penalitatii de 30 de lei. Daca aceeasi firma plateste principalul si dobanda 70 de lei pana in 30 iunie 2012, va fi scutita de jumatate din cat trebuie sa plateasca ca si penalizare, adica in exemplul nostru 30/2 va insemna 15 lei".

3. Modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

Premierul Emil Boc a explicat ca aceasta decizie a fost luata pentru ca "foarte multe firme - odata ce au o datorie - nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat; cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut platesc, in esenta, in ordine istorica si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au."

4. Reglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.

Masura a fost luata in vederea facilitarii participarii la licitatii a acelor firme care au datorii la bugetul de stat, dar in acelasi timp au de recuperat alte sume de la stat. "Prin simplul fapt ca aceste firme figureaza cu datorii la bugetul de stat, nu pot participa la licitatii, desi au de primit de la stat poate aceeasi suma sau chiar o suma mai mare. Si atunci am fixat in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala faptul ca certificatul de atestare fiscala trebuie acum sa aiba doua componente: pe de-o parte sa spuna ca firma respectiva are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar - pe de alta parte - firma respectiva are de primit de la stat 100 de lei. Deci cu alte cuvinte aceasta firma nu are datorii, in consecinta va putea sa participe in viitor la licitatie", a apreciat Seful Executivului.

Mentinerea, incepand cu anul 2012, a sistemului actual de impozitare a cladirilor si mijloacelor de transport.

          Premierul Emil Boc a declarat ca se mentine "acelasi regim de impozitare, asa cum a fost in 2011, cu precizarea ca in lege, la Parlament, se stabilise ca numai pentru anul 2011 sa se plateasca in acest mod."

Stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca "aveam pentru anumite impozite date diferite pentru declarare, de exemplu, pentru definitivarea impozitului pe venit, ziua de 15, mai aveam si pentru declaratia recapitulativa care cuprinde operatiuni intracomunitare posibilitatea de a o depune pana la data de 15 a fiecarei luni. Vrem ca fiecare contribuabil sa stie ca daca are de declarat si platit impozite si taxe, sa poata sa faca acest lucru pana in data de 25 a fiecarei luni".

Majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea a anuntat faptul ca, prin Codul Fiscal au fost luate masuri cu impact asupra turismului: "o modificare este cresterea impozitului cu 5% pentru cei care sunt proprietari sau administratori de cladiri cu destinatie turistica si care nu au in circuitul turistic aceste cladiri".  

          Elena Udrea a mai prezentat o alta modificare: reducerea impozitului la jumatate pentru hotelierii care tin deschise hotelurile minim sase luni pe an, scopul modificarii fiind acela de a mari perioada sezonului estival.

 

 

 

 

 

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.

Primul-ministru Emil Boc a declarat ca, spre deosebire de anul trecut, cand Guvernul a acordat prin Ministerul Administratiei si Internelor o subventie de 350 milioane de lei - tuturor, indiferent de venit - si ajutoare de incalzire prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in valoare de 120 de milioane de lei, in functie de venit, anul acesta va fi eliminata subventia acordata nediferentiat si va creste valoarea ajutoarelor de incalzire alocate prin bugetul MMFPS la 345 de milioane de lei. "O buna parte din subventia pe care Guvernul o dadea generalizat, la toata lumea, se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de incalzire acordate persoanelor care au venituri mici" a explicat Seful Executivului.

Premierul Emil Boc a precizat ca la aceste ajutoare se va adauga subventia acordata de autoritatile locale, care anul trecut s-a cifrat la aproximativ 700 milioane de lei.

Primul-ministru Emil Boc a declarat ca ajutoarele de incalzire vor fi acordate de Ministerul Muncii dupa aceleasi criterii de pana acum, in functie de veniturile populatiei. Ordonanta adoptata astazi prevede ridicarea plafonului prin adaugarea unei noi categorii de beneficiari: cei cu venituri intre 615 si 786 lei/persoana/luna. Va creste astfel numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzire de la 200.000 la 320.000 de persoane.

De asemenea, va creste plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de incalzire pentru persoanele singure, la 1082 lei/persoana. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse intre 786 lei si 1082 lei vor beneficia de o compensare de 10%.

In ceea ce priveste subventia acordata de catre autoritatile locale, aceasta se poate situa intre 0 si 63%. Totodata, autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa asigure acordarea de sprijin cumulat  pentru energie termica, din bugetele locale, in proportie de cel putin 10% din maximul compensarii procentuale.

"Cred ca sistemul este echitabil: ii sprijinim in primul rand pe cei care se afla cu adevarat in nevoie, pe cei care au venituri mici, si in acelasi timp dam posibilitatea autoritatilor locale ca, in functie de resurse, sa treaca si peste plafonul pe care l-au avut impus prin lege", a mai afirmat premierul.

Seful Executivului a aratat, de asemenea ca autoritatile locale, in functie de resursele proprii, pot aproba, prin hotararea consiliului local, ajutoare pentru energia termica peste transele si procentele stabilite de Guvern. "Daca ei doresc sa acorde ajutor de incalzire peste 786 de lei venit pe membru de familie, pot sa o faca si au cadrul legal sa faca acest lucru. De unde resurse: daca directioneaza doar jumatate din cei 700 de milioane pe care i-au platit anul trecut celor cu venituri pana la 786, oamenilor nu le vor creste facturile. Asa ca au resurse, daca doresc sa-i sprijine si pe cei cu venituri peste 786 de lei"

Primul-ministru Emil Boc a mai precizat ca pentru persoanele care "beneficiaza de incalzire pe lemne, pe carbuni sau pe gaze, adica au centrala proprie de apartament, nu se schimba cu nimic fata de anul trecut sistemul de acordare a ajutoarelor de incalzire".

 Biroul de presa.

 

 

 

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care prevede reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Astfel, proiectul de lege prevede ca, in cazul in care taxa de poluare platita dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata depune o cerere prin care sa solicite restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. "Cei care dupa 1 iulie 2008 de cand a intrat prima lege in vigoare au platit mai mult, vor primi inapoi banii care au fost platiti suplimentar", a explicat ministrul Laszlo Borbely.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate  inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Totodata, ministrul a mentionat faptul ca, prin aceste modificari se are in vedere si eliminarea sau reducerea numarului de procese aflate pe rolul instantelor. "Pentru a putea sa dam un raspuns clar Curtii Europene de Justitie, care a spus ca a fost o discriminare indirecta, adica o perioada s-au platit taxe numai pentru o categorie de masini, nu pentru toate masinile, am introdus aceasta obligatie, ca de la data intrarii in vigoare a acestei legi, pentru masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare, cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare.", a precizat ministrul.

Potrivit ministrului Laszlo Borbely, in anul 2010 si-au schimbat proprietarul un numar de cca. 110 mii de autoturisme, care au fost inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 si care nu au achitat taxa de poluare. Ministrul estimeaza venituri suplimentare de cca. 331 de milioane de lei pe an, luand in calcul o valoare medie a taxei. De asemenea, ministrul a mai mentionat ca valoarea cheltuielilor estimate cu restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, va fi de aproximativ 240 de milioane de lei pentru anul 2011, pentru un numar estimat de 56 de mii de autovehicule. Ministrul a mai precizat ca in anul 2010, valoarea incasata din taxa de poluare a fost de cca. 700 de milioane de lei.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu printre care si Programul Rabla. In 2010, au fost scoase din circulatie 190 de mii de autovehicule, iar in 2011 se estimeaza a fi scoase din circulatie cca. 110-120 mii de autovehicule. "Vor fi peste 300 de mii de masini care nu  mai polueaza, mai vechi de 10 ani", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Alte programe finantate de la bugetul Fondului pentru Mediu sunt: Programul Casa Verde; Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti. 

Proiectul de lege aprobat astazi va fi  trimis Parlamentului in procedura de urgenta, potrivit legii.

 Biroul de presa

 

 


Guvernul a aprobat astazi, printr-o ordonanta, unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, prin reglementarea profesiei de evaluator, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Lazar, la finalul sedintei Executivului de astazi.

"Era necesara aceasta reglementare, in primul rand, datorita faptului ca aceasta profesie - cea de evaluator - nu era reglementata pana in acest moment. Aceasta structura - care numara in jur de 5000 de evaluatori care deservesc o piata de 25 de milioane de euro - pana in momentul de fata, nu era reglementata si nu avea un statut, un regulament, o modalitate de accedere in aceasta profesie’’, a afirmat Dan Lazar .

Ordonanta adoptata astazi reglementeza activitatea de evaluare, precum si modalitatea de organizare si functionare a preofesiei de evaluator autorizat. Actul normativ defineste calitatea de evaluator autorizat si stabileste statutul, drepturile si obligatiile acestuia. De asemenea, ordonanta prevede infiintarea si stabileste atributiile Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Biroul de presa

0 comentarii2835 vizualizări01 septembrie 2011




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0