Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Exercitiu de mobilizare - "MOBEX BN- 24" .

In conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apararea nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, republicata si in baza Planului de verificare a stadiului pregatirii economiei si a teritoriului pentru aparare prin exercitii si antrenamente de mobilizare aprobat in anul 2023 prin Hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in perioada 13 - 17 mai, in judetul Bistrita-Nasaud se desfasoara etapa propriu-zisa a Exercitiului de mobilizare denumit "MOBEX BN- 24".

Activitatea este una de maxima importanta, ea fiind planificata, organizata si condusa periodic in toate judetele tarii, de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului Romaniei in domeniul de referinta, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, precum si ai ministerelor/autoritatilor de resort cu atributii pe linia pregatirii economiei si a teritoriului pentru aparare (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, precum si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor).

Potrivit scenariului exercitiului, pe timpul desfasurarii acestuia se simuleaza punerea in aplicare a Planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare, valabil in perioada 2021-2024 si acoperirea financiara a acestuia prin executia bugetului de stat pentru razboi, implementarea la nivelul judetului Bistrita-Nasaud a Programului cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare si a Planului de rechizitii de bunuri si prestari de servicii in interes public judetean.

Obiectivul principal al exercitiului consta in evaluarea potentialului economic si uman al autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor si operatorilor economici, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, in vederea identificarii resurselor materiale, financiare si a fortei de munca necesare sustinerii efortului de aparare si asigurarii continuitatii activitatilor economico-sociale pe timpul starii de asediu, la mobilizare si pe timpul starii de razboi, urmand ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultati, constrangeri si limitari constatate sa fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in vederea dispunerii masurilor care se impun.

Relatii suplimentare se pot obtine de la purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale si/sau pe site-ul www.anrsps.gov.ro.

 

PREFECTUL JUDETULUI BISTRITA-NASAUD

Biroul de presa al Institutiei Prefectului

0 comentarii1771 vizualizări14 mai 2024
rss 2.0
rss 2.0