Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonantei de Urgenta privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 70 din 2011 s-a stabilit acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei pentru familiile ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si pentru persoanele singure ale caror venituri sunt mai mici de 1082 de lei.
Principala modificare introdusa prin Hotararea de Guvern vizeaza cresterea procentului de dosare care vor fi verificate, prin efectuarea de anchete sociale la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta solicitantului ajutorului pentru incalzire, de la 3% cat era anterior, la 60% dintre dosarele depuse.
Anchetele sociale se realizeaza de catre personalul de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, de persoanele cu atributii in domeniul asistentei sociale din aparatul de specialitate al primarului.
Normele metodologice de aplicare mai includ, in principal, urmatoarele:
- Documentele ce trebuie prezentate de solicitantii de ajutor pentru incalzirea locuintei, respectiv cererea si declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile realizate si spatiul locativ;
- Modelele de cerere si declaratie pe propria raspundere, borderouri de plata, situatii centralizatoare, alte documente necesare;
- Circuitul documentelor intre institutiile responsabile cu acordarea acestui ajutor;
- Procedurile specifice de stabilire a nivelului consumului individual de energie termica, respectiv gaze naturale;
- Stabilirea formulelor de calcul pe baza carora furnizorii de energie termica, respectiv de gaze naturale, calculeaza ajutorul efectiv de care beneficiaza familia sau persoana care este eligibila pentru acordarea ajutorului;
- Verificarea de catre primari, inclusiv prin ancheta sociala, a informatiilor declarate de solicitantii ajutorului de incalzire;
- Modalitatea de monitorizare si verificare a acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei.
Biroul de presa.
Primul-ministru a transmis Parlamentului propunerea de infiintare a Ministerului Afacerilor Europene
Primul-ministru Emil Boc a transmis celor doua camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, respectiv de numire a lui Leonard Orban in functia de ministru al Afacerilor Europene, potrivit articolului 85, alin. 2 si 3 din Constitutia Romaniei.
Ministerele si membrii Guvernului prevazuti in Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului.
Primul-ministru solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.
Noul ministru va coordona procesul de absorbtie a fondurilor europene, precum si politicile si strategiile din domeniul afacerilor europene.
Biroul de presa
0 comentarii | 56 vizualizări | 15 septembrie 2011 |