Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 01 Decembrie 2024 - 14587
Guvernul a aprobat OUG privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene. Recensamantul populatiei se va desfasura intre 20 si 31 octombrie 2011.

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Ministerulului Afacerilor Europene, care va avea ca si principale atributii gestionarea procesului de coordonare al afacerilor europene si coordonarea pe orizontala a gestiunii procesului de absorbtie a fondurilor comunitare, a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Potrivit ministrului de resort, o prioritate a Ministerului Afacerilor Europene este finalizarea modificarilor in sistemul de gestiune al achizitiilor publice, astfel incat, intr-un timp cat mai scurt, sa fie reluat procesul de transmitere a facturilor catre Comisia Europeana.

"In momentul de fata, pe tot ce inseamna program operational unde sunt implicate procese de achizitii publice, nu mai transmitem facturi catre Comisia Europeana. Intai, clarificam chestiunile interne, in special legate de procesul de achizitii publice si, ulterior, vom reincepe acest proces de transmitere a facturilor. Estimarile mele sunt ca, cel mai devreme, in cursul lunii noiembrie, vom relua acest proces", a precizat ministrul, care nu a exclus posibilitatea modificarii unor reguli existente. 

Leonard Orban a aratat ca, in cazul acelor proiecte unde vor fi identificate probleme, va  fi retrasa finantarea insa banii nu se vor pierde, ci vor fi transferati catre alte proiecte. Ministrul a reiterat faptul ca obiectivul stabilit este ca, pana la finele anului 2012, Romania sa atinga o rata de rata de absorbtie in ceea ce priveste fondurile alocate pentru politica de coeziune de minimum 20%. 

Potrivit actului normativ adoptat astazi, structura de conducere a Ministerului va fi formata din ministru si doi secretari de stat, ministrul precizand ca nu vor fi efectuate angajari suplimentare.

"Insist asupra acestui element. Nu angajam personal suplimentar, voi lucra cu personalul care exista in prezent. Desigur, in timp, vom face o evaluare a intregului personal, vom vedea cine merita sa ramana in sistem si cine nu corespunde cerintelor acestei pozitii", a precizat ministrul.

De asemenea, in cadrul ministerului nou creat va exista o singura autoritate de management, cea legata de asistenta tehnica. Ministrul a precizat ca cel mai probabil, in cursul saptamanii viitoare, va fi elaborat un proiect de Hotarare de Guvern, care va cuprinde si alte prevederi, inclusiv administrative, legate de functionarea acestui minister.

Raspunzand unei intrebari referitoare la refuzul unor state europene de a aproba aderarea Romaniei la Schengen, Leonard Orban a raspuns: "o prima chestiune care mie mi se pare absolut normala este ca acest subiect sa fie ridicat la nivelul Consiliului European pentru ca, la precedenta reuniune din iunie a Consiliului European, a existat un acord politic pe acest subiect. Daca vedem ca se va materializa maine refuzul Olandei si poate al Finlandei privind largirea spatiului Schengen, acel acord nu mai este in vigoare si sigur, va trebui sa reactionam in consecinta".

 

 

 

Guvernul a adoptat noul mecanism clawback

 Guvernul a aprobat astazi Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, a anuntat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

Ministrul de resort a precizat ca prin noul act normativ s-a modificat conceptul mecanismului de clawback, astfel incat acesta sa fie functional si sa produca efecte, urmand ca noile masuri sa se aplice incepand cu 1 octombrie 2011.

"Doresc sa precizez ca nu este vorba de o noua taxa. Aceasta contributie inlocuieste un sistem clawback vechi. In acelasi timp, contribuabilii, respectiv bolnavii, nu vor resimti nimic din aceasta modificare, pentru ca nu se modifica contributia din partea lor", a subliniat ministrul Sanatatii.

De asemenea, conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent la valoarea consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii.

Contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa. Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.

In acest sens, ministrul Sanatatii a prezentat un exemplu. "Daca avem un buget trimestrial de 100 de milioane de lei pentru consumul de medicamente si avem un consum de 150 de milioane de lei, aceasta diferenta este platita de producatori, aplicand aceasta formula, cam 33% aferent vanzarilor", a afirmat ministrul Sanatatii.

De asemenea, ministrul Ladislau Ritli a aratat ca ANAF administreaza aceasta contributie, care este o obligatie fiscala, urmand ca dupa colectare sa se vireze in Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si sa se utilizeze pentru plata medicamentelor si serviciilor de sanatate. "Modelul functioneaza in foarte multe tari din Europa", a declarat ministrul Ritli.

Potrivit ministrului Sanatatii, noul mecanism clawback are efect reglator, controleaza depasirea bugetului, permite un echilibru bugetar, impiedica aparitia arieratelor si va creste veniturile bugetare.

O alta componenta a Ordonantei prevede recuperarea sumelor datorate pentru medicamentele vandute anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv pentru vechiul sistem clawback.

"Se cunoaste ca exista un mod de clawback care nu functioneaza din anul 2009 - Ordonanta 104 - si care nu si-a atins obiectivele. De fapt era bazata pe principiul unei taxe aplicata volumului de vanzari pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenta din partea producatorilor si nu s-au platit aceste taxe. S-au obtinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, in loc de 500 milioane de lei. Aplicand aceasta ordonanta(n.n. adoptata astazi),  ANAF-ul va gestiona, va administra creantele facute din anii precedenti si speram ca aceste 500 de milioane, in curand, vor intra in bugetul nostru", a declarat ministrul Sanatatii.

Tot in sedinta de astazi, Guvernul a aprobat doua Hotarari prin care se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Executivului.

Astfel, printr-o Hotarare, a fost suplimentat cu 150 de milioane de lei bugetul Ministerului Sanatatii, fonduri care vor fi utilizate, in principal, pentru plata arieratelor din domeniul sanatatii.

Printr-o alta Hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu suma de 25 de milioane de lei, bani care vor fi destinati programelor de vaccinari, de siguranta transfuzionala si cel referitor la tratamentele in strainatate.

  Biroul de presa

 

 

 

Guvernul a aprobat Programul "Cosul de solidaritate"

 Guvernul a adoptat in cadrul reuniunii saptamanale o Hotarare pentru punerea in aplicare a Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari "Cosul de solidaritate".

          Potrivit Hotararii de Guvern, beneficiarii programului sunt pensionari ale caror pensii sunt mai mici decat castigul salarial mediu net pe economie. Acestia vor putea achizitiona la cel mai mic pret posibil zahar, malai, orez, precum si alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliile judetene sau de consiliile locale ale sectoarelor Bucurestiului.

          Consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor Bucurestiului si consiliile locale vor infiinta societati comerciale sau, daca este cazul, vor extinde obiectul de activitate al celor existente. Societatile comerciale vor achizitiona, prin licitatie publica, transparent, alimentele destinate comercializarii catre pensionari. De asemenea, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat va pune la dispozitie spatii pentru depozitarea alimentelor.

Cantitatile maxime de produse care pot sa fie achizitionate de fiecare pensionar se vor stabili prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si ministrului Sanatatii, iar specificatiile tehnice ale produselor ce urmeaza sa fie achizitionate vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si al ministrului Agriculturii, tot in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a acestei Hotarari.

  Biroul de presa.

 

 

Recensamantul populatiei se va desfasura intre 20 si 31 octombrie 2011

 Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare care modifica HG 1502/2009  privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011.

O noutate adusa de actul normativ adoptat astazi se refera la faptul ca vor putea fi folosite si surse indirecte, adica persoanele absente temporar de la domiciliu sunt inregistrate pe baza informatiilor de la celelalte persoane din locuinta, a informatiilor de la vecini, de la primarie, etc.

In cadrul brifingului de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a aratat importanta acestui recensamant, primul desfasurat in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.

 "Acest recensamant al populatiei si locuintelor este o cercetare statistica oficiala ampla, obligatorie pentru toate tarile Uniunii Europene, care se realizeaza o data la 10 ani. Prin aceasta cercetare se realizeaza numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari, in toate unitatile administrativ-teritoriale" a precizat Vergil Voineagu.

Actiunea se va desfasura in intreaga tara in perioada 20 - 31 octombrie, se va realiza pe baza unui regulament international unitar si va cuprinde mai multe informatii si variabile.

"Trebuie sa cunoastem cati suntem, care sunt modificarile intervenite in structura populatiei, conditiile sociale, conditiile de locuit, informatiile referitoare la migratia populatiei, la migratia interna, la migratia externa" a spus presedintele Voineagu.

Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitate in care se afla temporar pana la 31 octombrie 2011.

Presedintele INS a precizat ca actul normativ prevede obligativitatea persoanelor de a declara datele cerute, iar pentru a limita rata de non-raspunsuri exista si sanctiuni contraventionale, limitele fiind intre 2.000 si 5.000 de lei.

Vergil Voineagu a mai aratat la acest recensamant datele sunt inregistrate pe libera declaratie si nu vor fi solicitate documente.

"De asemenea, populatia trebuie sa fie constienta ca datele sunt confidentiale, cine incalca confidentialitatea prevazuta in cadrul legislativ este supus rigorilor legii", a mai afirmat Voineagu.

Presedintele INS a precizat ca este vorba despre o cercetare ampla,  la colectarea datelor participand peste 120 de mii de persoane.

Rezultatele preliminare vor fi date publicitatii in primul trimestru al anului 2012, iar rezultatele finale in 2014.

Biroul de presa

3 commentarii63 vizualizări22 septembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0