Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 14 Noiembrie 2024 - 14587
Statiile de transfer si centrele de colectare, inca muzeu in aer liber.

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a organizat miercuri, receptia la finalizarea lucrarilor de constructie a celor cinci statii de transfer si tot atatea centre de colectare, din cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud".
Contractul semnat in februarie 2010, cu firma Iridex Group Constructii, are o valoare de 8.440.787,61 lei, si s-a materializat in edificarea statiilor de transfer din Bistrita (Valea Boilor), Galatii Bistritei, Beclean, Nasaud si Sangeorz Bai, plus cele cinci centre de colectare a deseurilor voluminoase, a deseurilor din echipamente electrice si electronice si a deseurilor menajere periculoase, amplasate in municipiul Bistrita (str. Narciselor si Viisoara), Beclean, Nasaud si Sangeorz Bai.
Deocamdata, amenajarile nu spun prea multe despre ce se va petrece acolo. Sunt spatii betonate, ingradite. Noroc cu panourile care amintesc de fonduri europene, POS Mediu si alte cele. Parca ar fi un muzeu in aer liber. Si asta, in lipsa echipamentelor. "In ceea ce priveste echipamentele, noi am facut deja demersurile inca din octombrie, cand am lansat licitatia. Pentru containerele semiingopate, suntem la a treia contestatie facuta de cele trei firme ofertante. Speram ca intr-un timp de doua-trei luni statiile de transfer vor fi echipate cu containere si presa", a explicat seful Unitatii de Implementare a Proiectului, ing. Vasile Moldovan. Potrivit acestuia, utilaje si echipamente depaseste noua milioane lei.
Oricum, si dupa ce locatiile vor fi utilate, tot mai ramane o problema. Nu exista operator nici pentru centrul de la Tarpiu, nici pentru colectarea deseurilor. Pe SEAP, a fost lansata procedura de achizitii publice pentru delegarea gestiunii Serviciului Public de Management si Operare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor Tarpiu. Practic, un operator privat va gestiona tot ceea ce se intampla la depozitul ecologic de la Tarpiu. Pana in 21 mai ar urma sa fie transmise ofertele, iar apoi urmeaza evaluarile. Aici mai e cum mai e. Pentru selectarea operatorului care va aduna gunoaiele bistritenilor sunt multe semne probleme. Practic, trebuie sa se ajunga la un consens politic, astfel incat documentatia de licitatie sa fie aprobata si in ADI, si in Consiliul Judetean si in toate consiliile locale. Inainte de alegeri, nicio sansa.
Totusi, in aceste vremuri agitate si de campania electoral, managerul de proiect Vasile Moldovan estimeaza ca "la sfarsitul acestui an va fi functional intreg sistemul de management integrat al deseurilor".

Ce se va intampla in aceste locatii?
In statiile de transfer ajung autogunoierele de 10 mc care vor descarca deseurile in containere, cu o capacitate de 32 metri cubi (de exemplu, la Bistrita sunt opt astfel de containere, iar in celelalte locatii cate patru). Deseurile vor fi presate, iar ulterior, pe platforme, vor fi transportate la depozitul ecologic de la Tarpiu, a explicat managerul proiectului, ing Vasile Moldovan.
In centrele de colectare vor fi aduse deseuri voluminoase, DEEE, dar si alte deseuri de natura periculoasa, care se colecteaza in gospodarie (vopsele si alte materiale). Deseurile vor fi depuse selectiv in patru containere, cu o capacitate de 32 metri cubi, care vor fi incarcate in acele platforme cu carlig si vor fi duse la depozitul de la Tarpiu unde vor fi reintroduse in circuitul economic.

****************
Proiectul "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud" se deruleaza in perioada 2009 - 2012 si presupune realizarea unor investitii de importanta majora pentru protectia mediului si gestionarea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud:

• Construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor in comuna Dumitra, sat Tarpiu ;

• Construirea a cinci Statii de Transfer in localitatile Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai si Galatii Bistritei;

• Construirea in municipiul Bistrita a doua Centre de Colectare a deseurilor voluminoase si a deseurilor din echipamente electrice, electronice si electrocasnice si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului;

• Achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora;

• Inchiderea si ecologizarea depozitelor de deseuri urbane si rurale neconforme.

Valoarea totala a Proiectului este de 156.636.438 lei. Conform Programului Operational Sectorial de Mediu, valoarea eligibila a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentand finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentand contributia Beneficiarului prin bugetele Autoritatilor Locale.

La receptia au participat, pe langa reprezentantii Consiliului Judetean si ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, si institutii precum Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentiei pentru Protectia Mediului, Comisariatului Garzii de Mediu, dar si ai constructorului sau ai firmei de asistenta tehnica.

 

Gabriela Ciornei

 

foto - http://www.rasunetul.ro/

0 comentarii35 vizualizări25 aprilie 2012




rss 2.0
rss 2.0