Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 17 Septembrie 2024 - 14587
Romania nu are plangeri la CEDO cu privire la incalcari grave ale drepturilor omului.!?

Premierul Emil Boc a discutat cu o delegatie condusa de presedintele CEDO, Jean-Paul Costa, despre masurile legislative care pot diminua numarul plangerilor impotriva Romaniei aflate pe rolul CEDO. Primul-ministru Emil Boc a primit astazi, la Palatul Victoria, o delegatie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) condusa de presedintele Curtii, Jean-Paul Costa. Intrevederea a vizat identificarea masurilor care pot contribui la reducerea numarului de cauze impotriva Romaniei aflate pe rolul CEDO.

          In cursul intrevederii au fost abordate aspecte legate de cauzele privind restituirea proprietatilor si durata procedurilor judiciare. Cele doua delegatii au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe tema aderarii Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care deschide calea acestui proces.

          In ceea ce priveste aplicarea recentei proceduri-pilot a CEDO referitoare la legislatia aferenta despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate, primul-ministru a declarat ca in cadrul Executivului se va analiza impactul acestei decizii, pentru a fi identificata solutia optima in acord cu recomandarile CEDO, tinandu-se insa cont si de actualele obstacole de ordin bugetar. De altfel, in cadrul unei sedinte de Guvern recente, premierul a solicitat formarea unui grup de lucru interministerial alcatuit din specialisti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, cu participarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, astfel incat sa poata fi elaborat, supus dezbaterilor si inaintat Parlamentului un pachet de masuri cu privire la revizuirea legislatiei privind acordarea de despagubiri in cazul imobilelor nationalizate.

          Referitor la durata si calitatea actului de justitie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a evidentiat eforturile de pana acum ale Guvernului pentru imbunatatirea cadrului legislativ, printre exemplele relevante in acest sens numarandu-se elaborarea si promovarea noilor coduri: Codul Penal, Codul Civil, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.  De asemenea, ministrul Predoiu a mai evocat faptul ca dezbaterea asupra proiectului de lege privind accelerarea solutionarii proceselor si fluidizarea procedurilor se afla in stadiu avansat la Parlament.

          La randul sau, presedintele CEDO, Jean Paul Costa, a subliniat importanta Declaratiei de la Interlaken, din februarie 2010, care stipuleaza ca o serie de probleme sa fie rezolvate la nivel national, in conformitate cu principiul subsidiaritatii, precum si noile evolutii ale Curtii, ca urmare a intrarii in vigoare a Protocolului nr. 14 din iunie, aditional la Conventie. Totodata, inaltul oficial a tinut sa evidentieze faptul ca Romania nu are plangeri la CEDO cu privire la incalcari grave ale drepturilor omului.

Din delegatia romana care s-a intalnit cu reprezentantii CEDO au facut parte ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan-Horatiu Radu. Din partea CEDO au mai fost prezenti Corneliu Birsan, judecatorul ales din partea Romaniei la CEDO si Santiago Quesada, grefierul-sef al Sectiei a III-a, care judeca la CEDO cauzele romanesti.

 

 

 

Biroul de presa

 

 

 

0 comentarii7 vizualizări22 octombrie 2010




rss 2.0
rss 2.0