Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
MESAJUL CAMPANIEI "MITA SI VOTUL ILEGAL INSEAMNA INCHISOARE!" A AJUNS SI LA CANDIDATI.

Membrii Centrului Judetean de Comunicare Bistrita-Nasaud au participat, la invitatia presei locale,(n.r.-unei parti) la dezbaterile electorale ce au avut loc in 5 si 6 iunie a.c. in Bistrita cu candidatii inscrisi in alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din 10 iunie. Scopul participarii a fost expunerea prevederilor legislatiei electorale in vigoare, si mai ales a sanctiunilor prevazute de lege in cazul votului ilegal si a mitei electorale. In cadrul campaniei "Mita si votul ilegal inseamna inchisoare", in zilele de 5 si 6 iunie a.c., membrii Centrului Judetean de Comunicare Bistrita-Nasaud au informat candidatii si pe sustinatorii acestora, prezenti la dezbaterea organizata de presa locala, despre consecintele nerespectarii legislatiei electorale, a carei incalcare atrage raspunderea contraventionala si/sau penala.

In timpul acordat, a fost reamintit ca primirea sau promisiunea, oferirea de  bani, bunuri ori alte foloase, in timpul campaniei electorale, in scopul determinarii alegatorului de a vota sau de a nu vota o anumita lista de candidati, dar si votul multiplu sau fara drept reprezinta infractiuni prevazute cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Atat tentativa, cat si instigarea la savarsirea unor astfel de fapte sunt pedepsite de lege.

          De asemenea, limitele pedepselor pentru infractiunile prevazute in Codul Penal, ori in legile penale speciale, savarsite in legatura cu desfasurarea alegerilor, se majoreaza cu jumatatea maximului special.

Membrii Centrului Judetean de Comunicare au inmanat celor prezenti pliante cu mesajul campaniei si au facut un apel la fair play catre toate persoanele implicate in procesul electoral, atragand atentia ca mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.

 

***

 

 

Campania de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun prin nerespectarea legislatiei electorale se desfasoara in perioada 11 mai-9 iunie a.c. Membrii Centrului Judetean de Comunicare  au distribuit pe raza judetului materialele promotionale cu mesajul campaniei "Mita si votul ilegal inseamna inchisoare", respectiv aprox. 2000 de afise si 8000 de pliante.

De la inceputul campaniei electorale, au fost inregistrate 20 de incidente, fiind intocmite 17 dosare penale si au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale in valoare de 2.200 lei. Au fost sesizate 8 infractiuni de furt, degradare sau distrugere, 4 infractiuni prevazute de art. 107 din Legea nr. 67/2004, 3 prevazute de art. 109 din aceeasi lege si 2 fapte sanctionate in Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

 

Ministerul Administratiei si Internelor dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordiniii si linistii publice pe intreaga perioada electorala si in mod deosebit in ziua votarii, precum si in zilele ce premerg si succed acestei zile. 

Structurile subordonate M.A.I asigura protectia sectiilor de votare si a dosarelor intocmite de birourile electorale pe timpul transporului acestora la birourile electorale de circumscriptie, precum si masurile specifice de protectie cu personal inarmat pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii buletinelor de vot si celorlalte materiale necesare votarii.

 

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2800 vizualizări08 iunie 2012




rss 2.0
rss 2.0