Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
DJ 151, reabilitat din fonduri europene, receptionat de autoritatile judetene.(15 poze)

Lucrarile de reabilitare a celui mai lung drum judetean din Bistrita-Nasaud sunt aproape de final. Trei presedinti ai Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud - Gheorghe Marinescu, Liviu Rusu si Emil Radu Moldovan - au parafat, din 2008 incoace, pe tronsoane, ca la drumuri, acest proiect finalmente finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013.
La receptia coordonata de presedintele Emil Radu Moldovan, au dat curs invitatiei ex-presedintele Gheorghe Marinescu, proiectanti, reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii - Directia Regionala Nord-Vest, specialisti din cadrul Consiliului Judetean, dar si primarii tuturor comunelor strabutute de DJ 151. Chiar patronul firmei din Giurgiu, Nelu Iordache, a venit la Bistrita, pentru acest eveniment, mai ales ca Romstrade a mai contractat lucrari in Bistrita-Nasaud. Oricum, despre o receptie finala vorbim peste 12 ani, cand lucrarile ies din garantie!!!
Tronsonul care masoara 77 kilometri strabate 16 localitati, componente a cinci comune si a municipiului Bistrita, pe itinerariul Sigmir, Blajenii de Sus, Blajenii de Jos, Sintereag, Sieu Odorhei, Coasta, Sirioara, Chirales, Lechinta, Vermes, Sangeorzu Nou, Sanmihaiu de Campie, Zoreni, Budesti, Budesti-Fanate si Tagu.
Pe langa lucrarile la carosabil, care inseamna mai bine de 510.000 metri patrati modernizati, firma Romstrade a avut de executat si consolidari de terasamente, 32 de podete noi , un viaduct la Blajenii de Jos, reparatii la 10 poduri, rigole, santuri pereate, santuri neprotejate si aproape 10 kilometri de parapete. In plus, vorbim de marcaje longitudinale si transversale, montarea a circa 300 indicatoare si a aproape 800 borne kilometrice si hectometrice.
Valoarea lucrarilor executate este de 79,839 milioane lei, exclusiv TVA, dupa cum remarca seful Serviciului Administrare Drumuri Judetene, Lucrari Publice - inginerul Alexandru Ortan.  Din pacate, exista si o corectie financiara aplicata acestui proiect, de 10% din valoarea de licitatie a contractului, si anume 7,448 milioane lei, pentru "abateri" de interpretare pe procedura de achizitii publice. Consiliul Judetean a atacat in instanta aceasta decizie a organismului de audit, sperand ca va avea castig de cauza.

 

 

Presedintele Radu Moldovan: Pana la finele lunii august vor fi finalizate toate lucrarile pe DJ 151.


Presedintele Consiliului Judetean a tinut sa remarce "raspunsul afirmativ" si reactia rapida a firmei Romstrade, conduse de Nelu Iordache, in vederea asigurarii unor solutii astfel incat proiectul sa nu fie blocat. De fapt, Radu Moldovan a mentionat ca autoritatile judetene erau pasibile de a intra in procedura de infringement cu acest proiect, iar "toata investitia sa fie pusa in datoria publica a judetului Bistrita-Nasaud".
"Mai sunt cateva lucrari de executat, daca firma ROMSTRADE va lucra cu intensitatea din ultima luna si jumatate, am convingerea ca pana la finalul lunii august putem vorbi de lucrari finalizate pe DJ 151", a declarta presedintele CJ BN. In fapt, vorbim de o serie de neconformitati care vor fi remedite de constructor, precum terminarea montajului indicatoarelor si a bornelor, definitivarea parapetelor in zona podetelor, decolmatari, mici reparatii la acostamente si imbarcamintea asfaltica, "doua zone cu cedari de acostament in Tagu si Blajenii de Sus".
El a adaugat ca va propune plenului Consiliului Judetean ca lucrarile conexe - santuri betonate, unde este posibil, si podete care asigura acceseul riveranilor - sa fie sustinute din bugetul Consiliului Judetean. O prima estimare a specialistilor din Consiliul Judetean arata ca ar fi necesar un buget de aproximativ 2 milioane lei.
"Mi-as dori ca in exercitiul financiar 2014-2020, Consiliul Judetean sa depuna proiecte pe un numar mult mai mare de drumuri judetene, pentru ca singura varianta de dezvoltare a Romaniei in urmatoarea perioada sunt resusrsele financiare europene", a concluzionat Moldovan.

**************

Proiectul de reabilitare a DJ 151, km 45+810-126+712, limita judet Mures-Bistrita, a fost cofinantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale. Valoarea acestui proiect implementat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud este de 29.790.600 euro, cu o valoare totala eligibila de 24.621.520,00 euro.

.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii3262 vizualizări07 august 2012




rss 2.0
rss 2.0