Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 15 Iulie 2024 - 14587
Declaratie a echipei Comisiei Europene dupa o misiune comuna impreuna cu FMI si Banca Mondiala in Romania.

O misiune a serviciilor Comisiei Europene in Romania a concluzionat ca,daca masurile specifice agreate cu autoritatile sunt luate, conditiile pentru plata celei de a patra transe a programului UE de asistenta a balantei de plati (EUR 1,2 miliarde) vor fi indeplinite.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale a fost in Bucuresti intre 20 octombrie si 1 noiembrie pentru a evalua implementarea politicilor convenite in cadrul programului de asistenta multilaterala pentru Romania in valoare de EUR 20 miliarde.

Serviciile Comisiei Europene au concluzionat ca daca masurile specifice agreate cu autoritatile sunt implementate,conditiile pentru plata celei de a patra transe a programului UE de asistenta a balantei de plati (EUR 1,2 miliarde) vor fi indeplinite.Masurile care urmeaza sa fie implementate includ adoptarea bugetului pe 2011 si promulgarea legii salarizarii unice si a legii pensiilor,asa cum au fost agreate intre serviciile Comisiei si
autoritati.De asemenea autoritatile au convenit sa lucreze impreuna cu Parlamentul pentru a garanta ca Ordonanta de Urgenta 50/2010 amelioreaza transparenta si protejeaza drepturile consumatorilor,dar in acelasi timp
protejeaza stabilitatea sistemului financiar,si este in deplina concordanta cu Directiva UE 2008/48/EC. De asemenea,autoritatile vor asigura ca Banca Nationala ramane singura agentie autorizata sa reglementeze
activitatea de creditare a bancilor.

Activitatea economica ar trebui sa se amelioreze catre sfarsitul anului,cu crestere economica negativa in 2010 (in jur de -2%),dar care va deveni pozitiva in 2011 (in jur de 1½%).Dupa o crestere brusca datorata cresterii TVA in luna iulie din acest an si a preturilor mai mari la alimente,inflatia ar trebui sa scada spre 3% in cursul lui 2011.

Misiunea a concluzionat de asemenea ca tinta de deficit de 7,3% din PIB in termeni ESA (6,8% din PIB in termeni cash) poate fi atinsa in 2010.Guvernul ar trebui sa prezinte in curand propunerea de buget pentru 2011 cu o tinta de deficit de sub 5% din PIB in termeni ESA (4,4% in termeni cash).Misiunea saluta angajamentul continuu al autoritatilor de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB (in termeni ESA) in 2012 si de a continua reforme structurale ambitioase.Promulgarea legii salarizarii unice si implementarea reformelor in sistemul de sanatate vor fi pasi cruciali in aceasta privinta.

In sectorul financiar,imbunatatirea regimului de finantare si a structurii de guvernanta a fondului de garantare a depozitelor a fost un important pas inainte.Cu toate acestea,s-au realizat progrese limitate in ceea ce priveste reducerea arieratelor in intreprinderile de stat care realizeaza pierderi si sunt necesare mai multe eforturi pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene prin prioritizarea proiectelor de investitii.

Misiunea va raporta constatarile sale Comisarului pentru Afaceri Economice si Financiare si va consulta Comitetul Economic si Financiar.Sub rezerva acordului acestora si a implementarii satisfacatoare a masurilor suplimentare agreate,Comisia va elibera a patra transa a imprumutului UE catre Romania.

Mai multe detalii despre asistenta balantei de plati:


http://ec.europa.eu/economy_finance/financial_operations/balance/index_e... //ec.europa.eu/economy_finance/financial_operations/balance/index_en.htm>

Material emis de Guvern.

IP/10/1456 ,Bucuresti,1 noiembrie 2010

0 comentarii2989 vizualizări02 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0