Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 09 Septembrie 2024 - 14587
Concurs de imaginatie care are ca finalitate stabilirea simbolului de la intrarea in judetul Bistrita-Nasaud.

Consiliul Judetean provoaca artisti plastici, designeri, arhitecti si studenti in domeniul artelor vizuale, la un concurs de imaginatie care are ca finalitate stabilirea simbolului de la intrarea in judetul Bistrita-Nasaud. Una dintre prioritatile domnului presedinte Emil Radu Moldovan o reprezinta dezvoltarea turismului prin promovarea unui brand local cat mai autentic. In acest sens a fost lansat concursul de proiecte "Semn de intrare in judetul Bistrita-Nasaud", aprobat prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 78/26.10.2012. Datorita faptului ca judetul Bistrita-Nasaud este tranzitat de unul dintre cele mai circulate 10 drumuri din Romania (DN 17), care face legatura dintre Moldova si Ardeal, este de o reala importanta pentru turismul local, identificarea unui element distinctiv al judetului.

In acest sens, lansam tuturor pasionatilor de arte vizuale, provocarea de a-si aduce un aport semnificativ la promovarea imaginii judetului si de a obtine unul dintre premiile oferite de Consiliul Judetean. Toti cei interesati pot consulta regulamentul concursului, metodologia de evaluare, formularele de inscriere si calendarul de desfasurare al concursului direct de pe site-ul Consiliului Judetean, www.portalbn.ro, sectiunea Consiliul Judetean, capitolul "Alte informatii de interes public", unde este mentionat titlul "Concurs semn intrare judet".

Inscrierile la concurs se pot face pana in data de 25 noiembrie iar informatii suplimentare si clarificari cu privire la cerintele proiectului pot fi solicitate la numarul de telefon 0263/215.503 sau la adresa de e-mail victor.michiu@portalbn.ro.

CONSILIUL JUDETEAN- Purtator de cuvant, Ivan Bogdan-Gruia.

 

 

 

REGULAMENT  DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A CONCURSULUI DE PROIECT PENTRU SEMN DE INTRARE IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD

  1.   DATE GENERALE

1.1.       Concursul de proiecte are drept promotor si organizator Consiliul

Judetean Bistrita-Nasaud, scopul concursului fiind selectarea, identificarea si premierea unui model de semn simbol de intrare in judetul Bistrita-Nasaud.

        Acesta urmeaza sa fie amplasat pe caile de acces rutier, la limita de judet, anuntand intrarea pe teritoriul administrativ al judetului Bistrita-Nasaud, urmand sa fie adaptat pentru fiecare amplasament in parte.

1.2.        Tipul concursului , conform regulamentului Concursurilor de

Arhitectura si Urbanism nr. 1988 din 31 octombrie 2005, adoptat de Consiliul national al Ordinului Arhitectilor din Romania si a recomandarilor facute de UNESCO si UIA este ’’concurs de proiect’’ si are ca scop selectarea dintre participanti a autorului celei mai bune solutii pentru a-i fi incredintata elaborarea proiectului de executie;

        Dupa modul de organizare, conform regulamentului amintit mai sus, acest concurs este ’’restrans’’ adresandu-se numai anumitor categorii profesionale, care isi exercita profesia pe o arie geografica relativ restransa, avandu-se in vedere importanta redusa a obiectului concursului .

        Regulamentul este in concordanta cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr.34/2006 .Capitolul II/sectiunea 1/reguli generale.Art18 /e.al.(2).si  Capitolul III/sectiunea 8/concursuri de solutii/Art. 131.

        1.3    Juriul concursului este cel mentionat in Anexa nr.3 la Hotararea de Consiliu Judetean pentru aprobarea acestui concurs.

        1.4    Concursul va avea un spatiu pe internet, rezervat in cadrul portalului www.portalbn.ro unde vor fi afisate toate comunicarile, informatiile, actualizarile privitoare la concurs. Adresarea inrebarilor si comunicarea raspunsurilor se va face tot prin internet, pe site-ul mai sus mentionat.

 

  1. 2.   PARTICIPAREA LA CONCURS

2.1.       Concursul se adreseaza, in principal, membrilor OAR si, in special, membrilor filialei OAR Transilvania, fara a limita insa participarea la concurs a altor profesionisti.

        2.2    La concurs pot participa si artisti plastici, designeri, sau studenti arhitecti, fara a limita prin aceasta enumerare categoriile posibile de participanti. Acestia trebuie sa tina insa seama de faptul ca este necesar sa aiba, in eventualitatea castigarii concursului, capacitatea de a forma o echipa capabila sa elaboreze, in conditiile legale,un proiect de excutie pentru propunerea prezentata .

Aceasta precizare este considerata necesara deoarece, autorul proiectului castigator va primi comanda pentru elaborarea proiectului tehnic .

        Singurul responsabil de incredintarea unui mandat de proiectare este promotorul.

        2.3    Pentru ca lucrarile concurentilor sa fie luate in considerare, acestea trebuie sa respecte conditiile privind calitatea de concurent, tema si regulamentul concursului, data si ora limita a predarii.

 

  1. 3.   DESFASURAREA CONCURSULUI

3.1   Inscrierea la concurs se poate face in perioada dintre lansarea

publica si data de 25 noiembrie, in intervalul de 14 zile de la data lansarii, prin completarea formularului de inscriere afisat pe site-ul concursului si expedierea lui la adresa de pe site.

        3.2.   Documentatia necesara ,adica Tema program, Regulamentul, eventualele planuri si fotografii conexate temei, vor putea fi descarcate de pe site-ul concursului.

Prezentarea este libera fiind la aprecierea concurentului, asa cum acesta considera ca ideea va fi mai bine inteleasa, numarul de palnse si formatul inscriindu-se in cerintele de la pct.3.4 al prezentului regulament.

3.3   Concurentii vor putea pune intrebari si vor putea primi raspunsuri

clarificatoare la problemele si nelamuririle legate de concurs, in intervalul de timp mentionat in calendarul concursului, conform punctului 3, adica pana vineri 30 noiembrie 2012, ora 12.00 ora intrarii e-mailului.

        Corespondenta legata de intrebari si raspunsuri se va face prin e-mail si se va purta numai cu concurentii inscrisi conform punctului 3.1. si va avea rolul de a completa tema program, considerandu-se parte integranta a acesteia .

Idem pentru regulamentul de desfasurare.

        3.4.   Prezentarea lucrarilor se va face in format electronic si pe suport hartie, in maxim doua formate 80x100 cm. care vor cuprinde urmatoarele piese desenate:

        -       planul la nivelul solului si la toate nivelele considerate necesare pentru corecta intelegere a obiectului prezentat.

        -       toate fatadele si sectiunile considerate relevante pentru obiectul prezentat, dar nu mai putin de 4 fatade.

        -       perspective, axonometrii, detalii, texte explicative considerate necesare.

        -       colaje, fotografii si alte piese considerate necesare pentru prezentare si pentru intelegerea corecta a obiectului prezentat.

        -       unul sau cateva formate A4, numarul filelor nefiind limitat, in care concurentii vor prezenta in cateva fraze obiectul propus, conceptul, simbolistica si tot ce concurentii vor considera necesar de comunicat in legatura cu propunerea lor. Textul poate fi insotit de scheme sau alte reprezentari grafice.      Dispunerea pieselor si maniera de randare sunt la dispozitia concurentilor, acestia avand dreptul de a decide cea mai potrivita forma de prezentare.

        3.5.   Predarea lucrarilor se va face prin posta, pe adresa din antet            ( 420080 BISTRITA, Piata Petru Rares, Nr. 1 ), sau direct la registratura Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, introducandu-se intr-un plic, sau colet, plansele de prezentare si celelalte piese necesare conform  temei, precum si un CD, protejat de un ambalaj rezistent la socuri, cuprinzand piesele scrise si desenate mentionate la punctul 3.4 de mai sus, dar si plicul secretizat cuprinzand formularul de participare completat si stampilat in conformitate cu punctul 5 al prezentului regulament .

Plicul, sau coletul continand lucrarile, in cazul ca nu se vor depune direct la Registratura Consiliului Judetean, unde vor primi un numar de inregistrare, vor fi expediate prin posta pe adresa organizatorului, cu confirmare de primire.

        Data limita la care se pot depune dosarele la registratura este luni 7 ianuarie 2013 ora 12.00.  (Vezi Anexa 6. Calendarul concursului, punctul 5.)

Aceleasi data si ora limita vor trebui sa fie mentionate pe plicurile, sau coletele, expediate prin posta .

        3.6.   Piesele predate in cadrul concursului nu se returneaza concurentilor.

        3.7.   Concurentii nu au dreptul de a contacta membrii juriului in legatura cu indiferent orice problema legata de concurs. La randul lor, membrii juriului vor pastra discretia asupra deliberarilor.

        3.8.   Comunicarea rezultatelor concursului se va face pe site-ul concursului si prin secretariatul OAR, in conformitate cu calendarul de desfasurare a concursului.

        3.9.   Juriul concursului isi asuma intreaga responsabilitate supra alegerii proiectelor castigatoare, hotararile juriului sunt definitive,  deciziile sale neputand fi contestate si neputand constitui subiect de drept.

        3.10. Materialele predate devin proprietatea organizatorului, respectiv CJBN. care le poate folosi ca material documentar sau le poate face publice in materialele de popularizare a concursului, materiale de presa, eventuale anchete publice sau alte actiuni asemenea, cu mentionarea numelor autorilor.

        Prin participarea la concurs, odata cu semnarea formularului de participare, concurentii isi dau acordul pentru utilizarea imaginilor si datelor din

materialele de prezentare, prin tiparire sau publicare sub diverse forme , precum si pentru expunerea acestora in public.

3.11. Calendarul concursului este cel mentionat in Anexa Nr. 6.

 

  1. 4.   PREMIILE CONCURSULUI

4.1.       Premiile concursului vor fi decernate castigatorilor, dupa cum urmeaza : 

Premiul I   5 000 lei.

Premiul II  3 000 lei.

Premiul III 2 000 lei.

        La acestea, se adauga un premiu suplimentar, in valoare de 2 500 lei, Premiul Special al Publicului, decernat variantei care a intrunit aprecierile publicului .

4.2.       Nu se acorda mentiuni iar juriul isi rezerva dreptul de a nu acorda

unele premii, in cazul in care considera justificat acest lucru, functie de valoarea(calitatea) lucrarilor prezentate.

 

  1. 5.   ANONIMATUL LUCRARILOR

5.1. Pentru pastrarea anonimatului se va respecta REGULAMENTUL

CONCURSURILOR DE ARHITECTURA SI/SAU URBANISM adoptat de Consiliul national al Ordinului Arhitectilor din Romania in sedinta ordinara din 31 octombrie 2005, ale carui prevederi sunt reproduse mai jos, dupa cum urmeaza:

5.2. Toate documentele proiectului, solicitate concurentilor (planse, piese scrise) vor purta un simbol de identificare format din doua litere si cinci cifre inscrise intr-un dreptunghi de 5x3 cm. Inscris in coltul din dreapta sus al fiecarui document. Acest simbol va fi acoperit cu hartie neagra netransparenta pe ambele fete ale planselor si pieselor scrise ( daca este cazul), prin lipire pe contur. Aceiasi operatie va fi efectuata si pe coperta CD-ului (vezi punctul 3.5. al prezentului regulament ).

5.3. Pentru identificarea participantilor acestia vor trimite organizatorului, ambalat in acelasi colet cu proiectul, un plic alb pe care se va aplica acelasi simbol, de data aceasta neacoperit, iar in plic va fi introdusa o coala de hartie alba pe care vor fi trecute numele autorilor si colaboratorilor si calitatea lor

Totodata, in plicul alb amintit mai sus, va fi introdusa o copie dupa formularul de inscriere , semnat si stampilat, care tine loc si de declaratie de autor, prin care elaboratorii proiectului isi asuma aceasta calitate.

        5.4. Plicul va fi apoi sigilat si introdus in plicul, sau coletul,  in care se afla CD ul cu materialele de concurs si plansele pe suport hartie (vezi punctul 3.5).

5.5. La primirea coletelor secretariatul concursului va inlatura ambalajul ce ar putea conduce la identificarea participantilor. Proiectele vor primi un numar de concurs aleatoriu fata de numarul de ordine al inregistrarii la primire;

        5.6. Plicurile ce contin identificarea concurentilor vor fi stranse de secretarul concursului, inchise intr-un seif si puse la dispozitia juriului numai dupa redactarea raportului acestuia, cand juriul trece la identificarea concurentilor.

  

6.   VALORIFICAREA PROIECTELOR

6.1.       Materialele predate de concurenti constituie proprietatea

organizatorului si nu se returneaza. De aceea, concurentii nu vor include in prezenarea proiectelor trimise, planse sau machete, pe care ar dori sa le recupereze dupa jurizare.

6.2.       Dupa jurizarea lucrarilor se va organiza o expozitie, dandu-se

posibilitatea publicului de a-si exprima preferintele pentru una din lucrari , pe baza unei anchete publice.

6.3.       Proiectul castigator da posibilitatea colectivului elaborator

sa primeasca, prin atribuire directa, comanda pentru elaborarea proiectului de executie si adaptarea la teren a acestuia, pe amplasamentul concret.

6.4.       Ca o precizare la aliniatul de mai sus, trebuie mentionat faptul ca

organizatorul poate alege, pentru punerea in opera, oricare dintre proiectele castigatoare, premiul I, II sau III, neexcluzand nici Premiul Special al Publicului.

In aceste conditii, obtinerea premiului I nu da dreptul automat la obtinerea comenzii pentru proiectul de executie, deoarece alegerea proiectului este conditionata de mai multi factori, printre care amintim numai cel economic precum si de faptul ca alegerea juriului poate diferi de optiunea publicului si, in final, de optiunea factorilor de decizie.

Mentionam ca exista si posibilitatea ca sa fie puse in opera toate cele trei proiecte castigatoare. In acest caz, fiecare elaborator urmand sa primeasca comanda de proiectare pentru proiectul cu care a participat in concurs.

6.5.       Prin participarea la concurs si prin completarea, semnarea si 

expedierea formularului de participare, concurentii confirma acordul lor pentru prezentul regulament, caruia urmeaza sa se conformeze.

 7.   CRITERII DE EVALUARE SI SELECTIE

-         Expresivitarea plastica a obiectului si legatura cu identitatea culturala a zonei.

-         Coerenta si exprimarea clara a conceptului.

-         Eficienta si fezabilitatea solutiilor propuse.

-         Posibilitatea prefabricarii si etapizarii lucrarilor.

Referitor la criteriile de mai sus, se recomanda si consultarea Anexei 2 -Tema concursului.

 

 

 

 

 

 

 

 

TEMA CONCURSULUI  DE  PROIECT  PENTRU SEMN DE INTRARE IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD

         Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud organizeaza concurs pentru semn simbol  de intrare in judet.

        Concursul se va desfasura conform Regulamentului Concursului.

        Acesta, impreuna cu Tema Concursului si cu celelalte materiale legate de desfasurarea acestuia, vor putea fi descarcate de pe site-ul www.portalbn.ro  sectiunea rezervata concursului.

        Obiectivul concursului: identificarea unuia, sau mai multor modele de semn simbol pentru amplasarea pe caile principale de acces in judet.

Participanti: Calitatea de participant la concurs se acorda, in principal, membrilor OAR, concursul adresandu-se in special membrilor filialei OAR Transilvania, fara a limita insa participarea la concurs a altor profesionisti.

Arhitectii pot participa fie ca persoane fizice, individual, fie ca titulari ai birourilor de arhitectura, fie ca angajati ai unor asemenea birouri de arhitectura, sau alte societati comerciale.

La concurs pot participa si artisti plastici, designeri sau studenti arhitecti, fara a limita prin aceasta enumerare categoriile posibile de participanti. Acestia trebuie sa tina insa seama de faptul ca autorul proiectului castigator va primi comanda pentru elaborarea proiectului tehnic, fiindu-i deci necesara capacitatea de a forma o echipa capabila sa elaboreze, in conditiile legale,un proiect de excutie pentru propunerea prezentata.

Informatii asupra concursului

Judetul Bistrita-Nasaud este strabatut de importante artere de circulatie auto si CF. 

Deoarece prezentul concurs are drept scop gasirea unui obiect - simbol - semn ce urmeaza a fi amplasat in zona drumului, pe principalele artere rutiere, ne vom referi numai la acestea. 

In aceasta faza, deoarece judetul are inca, cel putin, 8 legaturi rutiere cu alte judete, pe drumuri judetene, ne vom limita in a aminti drumurile nationale DN15 care leaga Bistrita de Targu Mures si DN17, care leaga Bistrita de Cluj si/sau Suceava, cu variantele lor.

Astfel, DN15A este segmentul Bistrita-Reghin, iar DN17C este segmentul care leaga Bistrita de Nasaud si mai departe, de Judetul Maramures, unde face legatura cu DN18.  

DN17D fiind segmentul care face legatura Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai  si se continua mai departe, spre Carlibaba, Suceava, unde face jonctiunea tot cu DN18.

DN17 este traseul drumului european E58, care de-a lungul timpului s-a consacrat ca principala artera de circulatie care leaga Transilvania (zona de NE) de Moldova (Bucovina de SV)  si care trece prin Pasul Bargaului, cunoscut si sub numele de  Pasul Tihuta, ajungand la Vatra Dornei, dupa ce a ajuns la inaltimi de peste 1200 de metri .

Acesta este unul dintre primele 10 drumuri nationale, cele mai circulate din Romania .

Mentionam, numai in treacat, ca acest drum este cel amintit in romanul lui Bram Stocker, acesta este drumul strabatut de Jonathann Harker, actiunea celebrului roman "Dracula" desfasurandu-se, in parte aici, in muntii Bargaului, unde autorul localizeaza domeniul personajului ce da titlul romanului amintit.

Amplasamentul poate fi imaginat la oricare intrare in judet, pe drumurile amintite mai sus.  De asemenea, in mod deliberat, nu s-a ales un amplasament concret, pentru a nu limita in vreun fel  posibilitatea concurentilor de a imagina forme si alcatuiri originale.

In scop documentar, tema are anexate cateva imagini cu amplasamentele posibile. 

Participantii au intreaga libertate in a se manifesta artistic si pot propune orice fel de forme si structuri, pastrand insa o justa masura a proportiilor, a scarii si a respectului fata de natura.

Conditiile generale la care trebuie sa raspunda proiectul si la care, printre altele, se va tine seama la jurizare sunt urmatoarele:

- Obiectul trebuie sa aiba un aspect interesant, care sa atraga atentia, fara ostentatie insa.

- Obiectul trebuie sa raspunda functiei de "semn" fiind totodata un obiect (un produs) artistic si care, pe cat posibil, fara ca aceasta conditie sa fie imperativa, sa aminteasca o particularitate a judetului, a locurilor in care urmeaza sa-si gaseasca  ampalsamentul final.

- In conceptia obiectului trebuie sa se tina seama de faptul ca acesta va fi amplasat langa drumuri circulate si nu va trebui, in nici un caz sa ingreuneze, sau sa influenteze in vreun fel, traficul in ambele sensuri de mers. Trebuie, de asemenea, ca semnul propus sa nu prezinte pericolul distragerii atentiei participantilor la trafic. Aici trebuie amintite gabaritele exagerate, culorile, luminile agresive, etc.

        - Este interzisa folosirea  vopselelor fluorescente (in afara de, eventual, scrisul cu denumirea judetului), folosirea de proiectoare sau alte corpuri de iluminat cu fascicule luminoase orientate spre calea de rulare, lumini intermitente sau care pot fi confundate cu luminile autovehiculelor etc.

- Se vor respecta prevederile Ordonantei Guvernamentale Nr.43 din 28 august 1997 privind regimul drumurilor, republicata in temeiul Art.II din Legea Nr.82 din 15 aprilie 1998 si al Ordinului Ministerului Transporturilor Nr.571 din 19 decembrie 1997 referitoare la aprobarea Normelor Tehnice privind proiectarea si amplasarea constructiilor, instalatiilor si panourilor publicitare in zona drumurilor, pe poduri, pasaje, viaducte si tuneluri rutiere.

- Suprafata construita la sol a obiectului se recomanda a fi cat mai redusa, fara a influenta insa negativ stabilitatea acestuia.

- In proiect, se vor mentiona, in cadrul pieselor desenate prezentate, spatiile, campurile destinate ampalsarii inscriptiilor cu numele judetului si cu stema acestuia.

- Se va destina un spatiu si pentru amplasarea, in afara celor enumerate mai sus, a unui ’’logo’’ de dimensiuni comparabile cu stema judetului.

- Se va acorda un punctaj suplimentar obiectelor concepute astfel incat, intregi sau pe parti componente, sa poata fi usor prefabricate, transportate si montate pe amplasament, fara a necesita lucrari ample de organizare a executiei, fara volume mari de materiale, de beton turnat pe santier, fara componente grele, cu gabarite mari, necesitand lucrari complicate sau tehnologii speciale.

 

Principalele CRITERII DE EVALUARE SI SELECTIE care vor fi luate in considerare la jurizarea propunerilor concurentilor sunt:

 -         Expresivitarea plastica a obiectului si legatura cu identitatea culturala a zonei.

-         Coerenta si exprimarea clara a conceptului.

-         Eficienta si fezabilitatea solutiilor propuse.

-         Posibilitatea prefabricarii si etapizarii lucrarilor.

 

0 comentarii2926 vizualizări14 noiembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0