Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Radu Moldovan: Sper ca in acest mandat macar un alt drum national sa intre in reabilitare.

Presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, isi propune ca macar unul din cele doua drumuri nationale care nu au fost inca reabilitate sa intre intr-un astfel de program, pana in 2016. Moldovan spune ca, impreuna cu prefectul Ioan Tintean, va avea discutii cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, pentru ca DN 17 C(/Bistrita-Salva-Viseu) si DN 17 D (Beclean-Nasaud-Sangeorz Bai-Pasul Rotunda) sa intre pe lista de prioritati a ministrerului, macar in faza de proiectare.
"Am avut o discutie cu directorul de la CNADNR. L-am intrebat despre stadiul proiectelor care vizeaza cele doua drumuri nationale. Dupa ce a chemat mai multi sefi de departamente, am vazut ca nu sunt nici macar in stadiu de studiu de fezabilitate. (...) Dupa aprobarea bugetului, vom merge la Bucuresti impreuna cu prefectul Ioan Tintean pentru a avea o discutie cu ministrul Fenechiu, sa nu stearga de pe lista ce a pus fostul ministru Ovidiu Silaghi", a declarat Radu Moldovan, in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele CJ s-a ararat contrariat de faptul ca, desi cele doua drumuri tranziteaza colegiul parlamentar al marelui om politic Ioan Oltean, nu au fost promovate investitii de anvergura. "Imi propun ca in acest mandat, macar unul din aceste drumuri sa intre in reabilitare, iar pentru celalalt sa avem proiectul tehnic. Din 2000-2001, acolo nu s-au mai facut investitii majore", a precizat Moldovan, afirmand ca nu putem vorbi de promovarea turismului in lipsa unei infrastructuri de transport la standarde europene.

 

 

 

Care e directia buna pentru Bistrita-Nasaud? Spune-ti parerea pe strategie@cjbn.ro!

Bistritenii interesati sa contribuie cu o idee la Strategia de dezvoltare socio-economica a judetului Bistrita-Nasaud pot sa transmita un mail pe adresa strategie@cjbn.ro. Invitatia a fost lansata de presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, in cadrul unei conferinte comune de presa. Acesta a explicat ca isi doreste ca acest proiect capital pentru Bistrita-Nasaud sa rezulte in urma unei consultari ample cu toti factorii decizionali, dar si oameni simpli, pentru ca, in final, sa fie agreata, dar si motivanta pentru toata comunitatea bistriteana.
"Unul dintre lucrurile extrem de importante care ma preocupa foarte mult este pregatirea exercitiului financiar 2014-2020, pentru ca principalele resurse pentru dezvoltarea judetului, in viitor, vor fi resursele europene. (…)Principalul nostru scop este sa introducem orice idee sau orice model de buna practica care poate aduce un plus de valoare pentru Bistrita-Nasaud. Imi doresc ca strategia sa fie agreata de un un numar cat mai mare de oameni", a explicat presedinte CJ BN.
Pentru realizarea unui viziuni aproape complete asupra potentialului, nevoilor si principalelor directii de dezvoltare a judetului, au fost invitati sa participe toti factorii interesati. In primul rand, a fost parafat un acord intre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si forul judetean, in urma caruia specialisti din cadrul Universitatii Tehnice vor intocmi in baza unor studii de specialitate si a consultarii cu factorii locali, un plan integrat de actiune pentru perioada 2014-2020 (costul…14.000 euro). Totul va fi girat de profesorul universitar doctor economist si inginer Stelian Brad, prorector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Un alt pas este instituirea un grup de coordonare, in care sunt cooptati subprefectul Ovidiu Frent, administratorul judetului - Florin Moldovan, directorul de programe din Primaria Bistrita - Liliana Cocesiu, secretarul Camerei de Comert si Industrie - Monica Muresan si directorul de Programe si Dezvoltare Durabila a CJ BN - Raluca Deac.
Strategia, va fi finalizata la finele lunii iunie, va fi avizata de un Consiliu Consultativ format din reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai universitatilor de stat cu extensie la Bistrita, reprezentanti ai societatii civile, ai grupurilor de actiune locala, ai tuturor partidelor politice si ai mass-media locala.
Strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud va cuprinde zece "capitole", pliate pe strategia Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Vorbim despre descrierea generala a judetului (coordonator Mircea Chira de la Directia Judeteana de Statistica), infrastructura de transport si utilitati (director LDP - Andrei Rusu), mediu si abordari in contextul schimbarilor climatice (director APM - Sever Ursa), competitivitate economica (consilierul judetean Florin Urite), capital uman (inspector scolar general Camelia Tabara). Un capitol aparte va fi dedicat turismului, sportului si agrementului (prof. Muresan), iar cultura si patrimoniul cultural (director Biblioteca Judeteana - Ioan Pintea) vor face obiectul unei analize separate. Documentul va cuprinde si sectiuni precum dezvoltare teritoriala (urbana si rurala), administratie si buna guvernanta (director CJ BN, Mica Oprea) si cooperare teritoriala (Remus Lungu). Tot atatea grupuri de lucru vor armoniza toate datele, propunerile, initiativele pentru fiecare domeniu.

Prof. univ. dr. Stelian Brad: Vrem ca strategia sa fie un exemplu de buna practica la nivel national
Coordonatorul stiintific al Strategiei de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud, prof. univ. dr. Stelian Brad (prorectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca), crede ca documentul programatic va fi unul de referinta la nivel national.
"Sunt extrem de incantat pentru modul in care, din punct de vedere politic, se doreste abordarea acestui proiect. Cred ca asa cum se doreste abordarea acestui proiect in Bistrita-Nasaud, intram in aceasta stare de normalitate. (…) Avem ambitia din punct de vedere profesional ca ceea ce va rezulta sa fie un exemplu de buna practica la nivelul intregii tari", a punctat profesorul universitar clujean. Stelian Brad a mentionat ca metodologia are doua elemente cheie, si anume consultare cat mai larga a factorilor decidenti si dezbatere publica pentru corectii.

Subprefectul Ovidiu Frent: Vom ajunge la o radiografie clara a judetului

Ovidiu Frent a precizat ca acest proiect este unul dintre motivele pentru care ocupa functia de subprefect, dincolo de sustinerea politica pe care a avut-o. Si asta, pentru ca, venind din mediul privat, s-a confruntat cu lipsa unei viziuni unitare de dezvoltare pentru oras, pentru judet. Institutia Prefectului va delega patru specialisti in dezvoltare europeana si de coordonare a institutiilor deconcentrate.
"Acest proiect s-ar putea concretiza in trei cuvinte: realitati, posibilitati si prioritati. (…)In final, vom ajunge la un diagnostic clar si o radiografie clara a judetului, dar si la principalele axe si masuri pentru dezvoltarea in urmatorii sase ani a judetului, si, de ce nu, chiar la fise de proiect", a subliniat Ovidiu Frent.

Aceasta strategie de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud va fi extrem de utila si in perspectiva unei reorganizari administrative a Romaniei, pentru ca problemele comunitatilor raman. Si judetul Bistrita-Nasaud ramane, da asigurari presedintele Moldovan.

 

.

Foto - Marius Chiuzan.

1 comentariu2821 vizualizări21 ianuarie 2013




rss 2.0
rss 2.0