Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 09 Decembrie 2024 - 14587
"Nu este oportuna cresterea chiriilor pentru locuintele ANL".

Directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte Bucuresti, Liviu Marchis, s-a aflat astazi la Bistrita unde a purtat o serie de discutii cu conducerea Primariei municipiului Bistrita, cu chiriasi ANL si cu jurnalistii, tema principala a discutiilor vizand vanzarea locuintelor ANL. "De la mijlocul anului 2010, ANL trece printr-o problema a finantelor. Bugetul statului e tot mai sarac, dar programul de construire a locuintelor pentru tineri poate fi, astfel, continuat", a precizat in cadrul unei conferinte de presa Liviu Marchis.

De la inceput, programul de construire a locuintelor pentru tineri s-a vrut a fi un ajutor pentru ei, chiriile modice urmand sa le permita sa stranga banii necesari pentru cumpararea unei locuinte de pe piata libera. "S-a ajuns acolo ca aproape 70 la suta dintre chiriasi sunt cazuri sociale. Nu este corect ca o familie sa blocheze o locuinta, nu asta s-a gandit prin acest program. Trebuie facute eforturi. Ne-am obisnuit sa ni se dea sau sa ne faca cineva. Chiriasii vor ajunge la 60 de ani, dar locuintele sunt pentru tineri", a mai spus Liviu Marchis.

La Bistrita, constructia locuintelor ANL pentru tineri a inceput in 2001. In prima etapa (anii 2001 - 2003) s-au finalizat 359 de locuinte, iar in cea de-a doua, finalizata in 2006, au fost date in folosinta altele 276. Etapa a treia, care prevede construirea a 138 unitati locative, va fi incheiata anul viitor, iar etapa a patra, prin care se propune executarea a 200 de unitati locative, este in plin proces al demersurilor.

 

In actuala situatie economica, problematica ridicata se dovedeste a fi destul de delicata. Primarul Bistritei, Ovidiu Teodor Cretu, este de parere ca nu este oportuna cresterea chiriilor pentru locuintele ANL. Pe de alta parte, din acesti bani, municipalitatea a efectuat pana acum lucrarile ce tin de obligatiile proprietarului (centrale, pompe, sarpante, inlocuirea tiglelor, repararea hornurilor etc). "Sunt persoane, in blocurile ANL, cu situatie materiala foarte proasta. Ele au nevoie de locuinte sociale, dar nu au nici o sansa chiar daca facem astfel de locuinte, legea nu ne permite. Poate ca trebuie modificata legislatia, oamenii acestia sa fie tratati in mod special, sa aiba o anumita prioritate", a opinat edilul.

Reprezentantii ANL sunt, acum, intr-un tur de informare reciproca - chiriasi si autoritati locale - urmand ca, dupa intoarcerea la Bucuresti, sa intocmeasca un raport. Legislatia in domeniu ar putea fi modificata anul viitor inclusiv in functie de concluziile acestui raport.

0 comentarii98 vizualizări22 noiembrie 2010




rss 2.0
rss 2.0