Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, a doua rectificare a bugetului pe anul 2010, actul normativ vizand asigurarea resurselor financiare pentru plata pensiilor si a altor drepturi sociale pana la sfarsitul anului, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.
Ministerul Muncii a beneficiat de o suplimentare de fonduri in suma de 987 de milioane de lei pentru plata pensiilor, a sprijinului social acordat familiilor monoparentale, a alocatiilor pentru copii si a indemnizatiilor pentru cresterea copilului. De asemenea, prin redistribuirea sumei de 296 de milioane catre primarii, au fost asigurate resursele financiare pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap. "Am avut sesizari din tara ca unele primarii nu au fost in situatia de a-si putea achita aceste drepturi sociale pana la sfarsitul anului si, prin aceasta relocare de fonduri, am asigurat plata acestor drepturi legale pentru persoanele cu handicap", a declarat seful Executivului.
Premierul Emil Boc a precizat ca, prin deciziile adoptate astazi, Guvernul a majorat cu 502 milioane de lei sumele alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, astfel incat, "banii de la UE sa poata fi cheltuiti si atrasi cu asigurarea co-finantarii necesare din partea bugetului de stat".
Prin OUG privind rectificarea bugetului a fost asigurata o subventie de 256 milioane de lei pentru Fondul de Sanatate, suma alocata pentru plata arieratelor din sanatate, a precizat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Ministrul Finantelor a prezentat principalele modificari aduse de rectificarea bugetara. Astfel,
- Veniturile bugetului de stat estimate pentru anul in curs au fost majorate cu suma de 1,2 miliarde de lei,
- Impozitul pe profit estimat pentru 2010 a scazut cu 770 de milioane de lei,
- Impozitul pe venit prognozat a fost redus cu 105 milioane de lei,
- Incasarile din TVA estimate au fost majorate cu aproximativ 2 miliarde de lei,
- Incasarile din accize estimate au crescut cu 910 milioane de lei,
- Incasarile din veniturile nefiscale prognozate au scazut cu 780 de milioane de lei,
- Incasarile din venituri din capital prognozate au crescut cu 224 de milioane de lei.
Ministrul Finantelor a precizat ca diminuarea alocarilor unor ordonatori de credit nu va pune in pericol incheierea exercitiului financiar pentru nicio institutie publica. In acest sens, ministrul Gheorghe Ialomitianu a exemplificat situatia Ministerului Finantelor, caruia, la capitolul Actiuni generale, i s-a diminuat bugetul cu suma de 326,5 milioane de lei ca urmare a economiilor realizate cu dobanzile. De asemenea, ministrul Finantelor a subliniat ca nu exista pericolul neplatii salariilor din invatamant, ca urmare a diminuarii fondurilor alocate bugetelor locale, aceasta modificare bugetara fiind justificata de economiile realizate din sumele defalcate din TVA si din impozit.
Biroul de presa
2 commentarii | 35 vizualizări | 23 noiembrie 2010 |