Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
A fost inaugurat Centrul de arta traditionala "Casa cu lei" din Bistrita.(40 de poze)

Un nou obiectiv turistic in Bistrita. La deschiderea oficiala au fost prezente pe langa autoritati locale, judetene si o delegatie din Bulgaria. Centrul de arta traditionala "Casa cu lei" va gazdui expozitii din domenii diferite.

Bistrita, 21 martie 2013. Strada Nicolae Titulescu. Lume multa, oficialitati, jurnalisti. Scopul: inaugurarea Centrului de arta traditionala "Casa cu lei". Deschiderea oficiala s-a facut cu o expozitie de arta populara traditionala din Bulgaria. La eveniment a fost prezenta si o delegatie din orasul Razgrad - Bulgaria, condusa de primarul municipiului Razgrad, Dencho Boyadziev.

 Se fac poze, se tin discursuri, dar pana aici drumul a fost lung. In 2011, la jumatatea lunii septembrie, primarul Ovidiu Cretu anunta intr-o conferinta de presa contractarea unui proiect de aproape 4 milioane de lei, proiect ce viza restaurarea si consolidarea cladirii monument istoric de categoria A- Casa cu lei.

Municipalitatea a trebuit sa suporte 2% din valoarea investitiei, restul banilor venind de la Uniunea Europeana.

Edilul Ovidiu Cretu preciza la acea vreme ca obiectivul general al proiectului il constituie valorificarea potentialului turistic al cladirilor de patrimoniu din centrul istoric, alocarea de functionalitati noi, cum ar fi Centru de Arta Traditionala, prin includerea acestuia in circuitul turistic cultural.

De asemenea, potrivit edilului, un alt obiectiv vizeaza cresterea numarului de turisti care viziteaza centrul istoric cu circa 10%.

Casa cu lei este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice in stil baroc din municipiul Bistrita.

Aceasta a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Monumentul a fost ridicat de unul dintre membrii activei bresle a macelarilor, al carui nume nu este cunoscut.

Cladirea se evidentiaza prin elemente arhitectonice deosebite: acadramente deasupra ferestrelor - elemente decorative care evidentiaza stalpii de pe fatada principala; o emblema stilizata - reprezentand doi lei care incadreaza o figura situata deasupra unui cap de bour, deasupra intrarii in imobil.

Stema cuprinde intr-un strat surmontat de o coroana, elementele specifice meseriei macelarilor, toporul si cutitul deasupra unui cap de bour.

 

"Exista foarte multe asemanari intre Razgrad si Bistrita"

Asa cum am precizat ,deschiderea Centrului de arta traditionala "Casa cu lei" s-a facut cu o expozitie de arta traditionala din Bulgaria.

"Prima vizita in Bistrita a fost acum trei ani. A fost o vizita neoficiala. Sunt la a doua vizita in orasul dumneavoastra si am ramas impresionat de munca depusa de municipalitate, de domnul primar pentru felul cum va arata orasul. Acest lucru ne-a si determinat sa revenim la Bistrita. Exista foarte multe asemanari intre Razgrad si Bistrita. Sunt sigur ca cele doua municipalitati vor face multe lucruri impreuna", a spus Dencho Boyadziev, primarul municipiului Razgrad - Bulgaria.

 

"Exista dorinta de a avea un parteneriat cu orasul Razgrad"

De cealalta parte, primarul municipiului Bistrita si-a manifestat dorinta de a se incheia un parteneriat cu municipiul Razgrad, fiind stabilite deja cateva domenii de cooperare.

"Domnul primar Boyadziev a mai fost la Bistrita. Am schimbat atunci cateva cuvinte. Exista o deschidere din partea orasului Razgrad pentru a avea relatii de colaborare cu municipiul Bistrita. Exista si din partea noastra dorinta de a avea un parteneriat cu orasul Razgrad si am identificat in discutiile pe care le-am avut numeroase directii, domenii in care cetatenii din Razgrad si Bistrita se pot intalni. Discutam de domeniul industrial, schimburi economice prin Camera de Comert si Industrie, sportiv si alte domenii.

  Baza acestor relatii a fost facuta de Centrul Municipal pentru Cultura, Ansamblul Cununa de pe Somes si Ansamblul Profesionist Kapanski din Razgrad, iar deschiderea Centrului de arta traditionala Casa cu lei s-a facut printr-o expozitie de arta traditionala bulgara pe care delegatia Bulgariei a adus-o si ne-o va face cadou, pe care o vom putea vedea timp de cateva zile.

       Eu cred ca relatiile cu tarile vecine trebuie amplificate, cred ca relatiile parteneriat cu Bulgaria, in cazul acesta, trebuie sa aiba prioritate pentru ca este important sa colaboram", a precizat Ovidiu Cretu.

 Ziua s-a incheiat cu un concert extraordinar pe care Ansamblul Profesionist "Kapanski" din Razgrad - Bulgaria l-a sustinut in sala mare de spectacole a Centrului Municipal Cultural "George Cosbuc" din Bistrita.

 

Casa cu lei, 10 ani, in administrarea Centrului Cultural Municipal

Imobilul "Casa cu lei", constructie si teren, este proprietate publica a municipiului Bistrita.

Prin proiectul mentionat mai sus, imobilului i s-a alocat o noua functionalitate, de Centru de arta traditionala, muzeu - expozitie - atelier de tip inovativ, si va fi inclus in circuite turistice culturale.

 Avand in vedere ca edificiul contine sali de expozitie, ateliere de creatie si arta traditionala, ateliere de restaurare, reconditionare, prin hotararea nr. 123 / 31.10.2012 a Consiliului Local al municipiului Bistrita s-a aprobat transmiterea imobilului in administrarea Centrului Cultural Municipal "George Cosbuc" pe o perioada de 10 ani.

 

.
Foto - Marius Chiuzan.
.
0 comentarii3129 vizualizări22 martie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0