Primaria municipiului Bistrita a gazduit, o ultima intalnire de lucru a recenzorilor inaintea declansarii Recensamantului General Agricol, care se va desfasura in perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011. In prezenta directorului Directiei Judetene de Statistica Bistrita-Nasaud, Ioan Chira si a coordonatorului Recensamantului General Agricol, Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrita si vicepresedinte al Comisiei pentru recensamant general agricol 2010 pentru municipiul Bistrita (comisie constituita prin Dispozitia primarului nr. 2000/17.12.2009), au fost trecute in revista ultimele detalii astfel incat joi, 2 decembrie a.c., cand va debuta aceasta actiune, recenzorii care se vor gasi pe teren incepand cu ora 8 dimineata sa nu intampine nicio problema. Municipiul Bistrita este impartit in 39 de sectoare, beneficiind de concursul a 39 de recenzori, 7 recenzori sefi si un coordonator al Recensamantului General Agricol 2010.
Este pentru a doua oara in Romania cand Recensamantul General Agricol se va realiza ca actiune statistica de importanta nationala. Potrivit normelor Uniunii Europene in domeniul statistic, fiecare stat membru are obligatia sa efectueze un recensamant general agricol odata la zece ani. Recensamantul, care va debuta pe 2 decembrie a.c., va urmari reactualizarea datelor privind suprafetele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigatii, numarul producatorilor agricoli si nivelul de dotare a fermelor. Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca acest recensamant are un caracter strict statistic, iar in functie de rezultatele finale ale recensamantului general agricol 2010 va fi evaluat potentialul agricol al tarii si se vor stabili strategiile si programele de dezvoltare a agriculturii romanesti.
De aceea, facem un apel catre populatie sa primeasca acest demers cu deschidere si sinceritate si sa dea concursul recenzorilor care se vor prezenta la sediul exploatatiilor agricole sau la domiciliu, pentru ca in functie de reusita acestui recensamant vor putea fi elaborate strategiile potrivite dezvoltarii agriculturii romanesti, datele statistice obtinute urmand a fi comparabile la nivel international si necesare procesului de participare a Romaniei la Politica Agricola Comuna.