Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud  informeaza angajatorii care doresc sa incadreze in munca elevi si studenti pe perioada vacantei de vara, despre facilitatile pe care le au, la incadrarea in munca a acestor tineri conform Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare  prevazut de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. La data prezentei valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei. Stimulentul financiar se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurarilor pentru somaj. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar  este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. Diferenta dintre stimulentul financiar lunar si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.

         O alta facilitate acordata angajatorilor prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, este cea legata de incadrarea absolventilor institutiilor de invatamant.

         In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

 

Conform art. 80 din acesta lege, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:

    a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

    b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

    c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

Valoarea indicatorului social de referinta la acesta data este de 500 lei.

           Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute mai sus pe o perioada de 18 luni.

Pentru a beneficia de aceasta subventie absolventii trebuie sa fie inregistrati in evidentele agentiei ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca (someri indemnizati sau neindemnizati), ulterior  emitindu-se dispozitia de repartizare in munca, dupa care se incheie Contractul de Munca.

Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.

Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

 

          Pentru mai multe informatii privind stimularea in munca a elevilor si studentilor, cat si incadrarea absolventilor institutiilor de invatamant promotia 2013, persoana de contact din cadrul A.J.O.F.M. B - N este d-na  Simionca Georgeta, Biroul nr. 4, tel.0263236295, int.104.

 

Director Executiv,

 

RAPAN OTILIA

 

 

Intocmit,

 

                                                                                                PREDA ADINA - consilier EURES

4 commentarii2737 vizualizări08 iulie 2013




rss 2.0
rss 2.0