
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" saluta, alaturi de Confederatia Sindicatelor Internationale (CSI), publicarea celui de-al doilea Raport Mondial pentru salarii al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). "Acest raport rezuma analiza sindicatelor din intreaga lume cu privire la criza economica si raspunsurile politice pe care guvernele ar trebui sa le puna in aplicare", a declarat Sharan Burrow, secretar general al CSI.
Organizatia Internationala a Muncii confirma ca salariile din intreaga lume au stagnat in timpul crizei. Cu exceptia cifrelor irelevante in cazul Chinei si dupa o ajustare pentru inflatie, cresterea salariilor la nivel mondial a incetinit, de la 2,2% in 2007 la numai 0,8% in 2008 si 0,7% in 2009.
Desi aceste procente globale sunt inca usor pozitive, salariile au scazut de fapt in multe tari. "Chiar si lucratorii care si-au pastrat locurile de munca pe timpul crizei si-au vazut salariile stagnand sau reduse", a subliniat Bogdan Iuliu Hossu.
Dependenta excesiva de exporturi si de imprumuturi de consum pentru a genera crestere economica nu este durabila. Pentru a impulsiona economia intr-adevar, tarile trebuie sa stimuleze cererea interna prin salarii mai mari si o mai buna distribuire a veniturilor. OIM propune trei optiuni de politica in raportul organizatiei:
- negocieri colective
- stabilirea unor salarii minime impuse de legislatia nationala
- programele de asistenta sociala.
In plus fata de recente date privind salariile in aceasta perioada de criza, raportul prezinta, de asemenea, o analiza pe termen lung a salariilor mici, definite ca fiind salariile care reprezinta mai putin de doua treimi din salariul mediu national. De la sfarsitul anilor 1990, incidenta scaderii salariilor a afectat doua treimi din tarile pentru care statisticile au fost disponibile.
Cu toate acestea, OIM a aratat ca reducerea salariilor s-a resimtit mai putin frecvent in tarile cu reprezentare sindicala puternica. "Sindicatele sunt parte a solutiei deoarece ele permit asigurarea cresterii salariilor in acelasi timp cu cresterea productivitatii si a inflatiei, asigurandu-se ca aceste castiguri sunt distribuite echitabil", a spus doamna Sharan Burrow.
Pentru a citi raportul complet puteti accesa urmatorul link:
Departamentul Comunicare
0 comentarii | 112 vizualizări | 17 decembrie 2010 |