Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Legile muncii trebuie negociate separat,

Reprezentantii confederatiilor sindicale s-au intalnit in 21 decembrie 2010, cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta pe marginea Codului de Dialog Social si pe marginea modificarii Codului Muncii.

Intalnirea a avut loc la initiativa partii guvernamentale, din echipa Executivului facand parte premierul Emil Boc, ministrul Muncii, Ioan Botis si secretarul de  stat Valentin Mocanu.

Din partea Blocului National Sindical au participat presedintele Dumitru Costin si prim-vicepresedintele Ioan Pisc. Celelalte confederatii sindicale au participat cu cate doi reprezentanti la varf.

 

Avand in vedere faptul ca partea guvernamentala a abordat discutiile de pe o pozitie de forta, Blocul National Sindical apreciaza ca discutiile purtate s-au soldat cu un esec total, anulandu-se practic orice posibilitate de intelegere amiabila.

 

Reprezentantii Executivului au solicitat imperativ ca in termen de maxim o luna de zile sindicatele, patronatele si Guvernul sa negocieze la pachet proiectele celor doua coduri mentionate astfel incat pana la data de 21 ianuarie 2011 discutiile sa fie finalizate si pachetul alcatuit din Codul Muncii+Codul Dialogului Social sa intre urgent in dezbaterea Parlamentului.

Blocul National Sindical a respins categoric varianta propusa de Guvern si a cerut negocieri separate pe cele cinci legi acoperite de Codul Dialogului Social (respectiv Legea contractului colectiv de munca, Legea conflictelor de munca, Legea sindicatelor, Legea patronatelor si Legea CES) precum si pe modificarea Codului Muncii.

In opinia BNS, exprimata in cadrul intalnirii de astazi, varianta propusa de Guvern este inacceptabila si va avea efecte devastatoare asupra drepturilor lucratorilor consfintite acum prin cele cinci legi enumerate cat si prin Codul Muncii.

Din pacate interlocutorii guvernamentali refuza sa tina cont de acest punct de vedere - avand concursul unora dintre colegii de miscare sindicala - si preseaza pentru discutarea la pachet a codurilor intr-o degringolada de intalniri in care va fi imposibil de lucrat in mod articulat.

Justificarea premierului Emil Boc pentru insistenta cu care sustine varianta "pachetului" a fost ca legile negociate si inaintate separat ar fi greu de trecut prin Parlament.

 

 Blocul National Sindical va participa la discutiile pentru a observa acest simulacru de negociere si pentru a-i putea informa corect pe membrii afiliati, insa punctul de vedere al BNS va ramane neschimbat: Legile trebuie negociate separat, pe indelete, cu argumente logice si maxim de transparenta.

 

 

 

 

Prim-vicepresedinte BNS

Ioan Pisc

0 comentarii2975 vizualizări22 decembrie 2010




rss 2.0
rss 2.0