Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
SCRISOARE-APEL CATRE DEPUTATII DIN PARLAMENTUL ROMANIEI

Zilele acestea se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor  Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Consideram ca acest  proiect reprezinta o incercare a actualului Guvern de a arunca urmarile crizei economice in sarcina celor multi, inclusiv prin afectarea veniturilor pensionarilor si distantarea punctului de pensie de valoarea salariului mediu brut pe economie.

De fapt, punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 119 privind unele masuri in domeniul pensiilor a creat o profunda nemultumire in randul cadrelor militare active si in rezerva, care vad in aceasta lege o masura discriminatorie si nedreapta, care le afecteaza existenta si statutul social.

Sindicatul cadrelor militare disponibilizate – organizatie sindicala care cuprinde cadrele militare in rezerva din toate structurilor sistemului de securitate, ordine publica si aparare nationala – va invita la o analiza profunda si realista a situatiei dezonorante si nedrepte in care se incearca sa fie adus personalul armatei, activ si in rezerva (pensionarii militari), rugandu-va ca prin atitudinea, comportamentul politic si votul exprimat, sa impiedicati includerea in continutul acestei legi a prevederilor incorecte si nedrepte, cu privire la pensia militarilor.

Din  respect pentru timpul dumneavoastra nu  va vom supune analizei elemente emotionale  in legatura cu statutul social al militarilor (in special  responsabilitatile, riscurile si servitutile profesiei de militar: asumarea prin juramant a sacrificiului  suprem; limitarea drastica a exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale;  inexistenta contractului de munca / cartii de munca;  programul de  munca nenormat; interdictia accesului la surse suplimentare de venitmutarile la ordin dintr-o garnizoana in alta, cu implicatii majore asupra situatiei familiale etc.).

In procesul de aderare la structurile euro-atlantice, armata a fost prima institutie a statului roman care a parcurs o reforma reala, reducandu-si drastic efectivele de la 320.000 de oameni in anul 1989, la 75.000 in 2007. In acest context, peste 40.000 cadre militare au fost nevoite sa paraseasca sistemul si sa-si incheie cariera militara inainte de termen, in plina ascensiune profesionala, in conditiile in care statul roman, prin legislatia adoptata, le asigura recunoasterea si rasplata muncii depuse, precum si continuarea activitatii in alte sectoare, inclusiv cumulul salariului cu pensia.

 

Ca urmare a eforturilor cadrelor armatei, multe dintre ele in rezerva acum, Armata Romaniei este astazi integral profesionalizata, isi indeplineste cu cinste si sacrificii misiunile in teatrele de actiuni internationale, bucurandu-se de increderea si pretuirea romanilor.

DOAMNELOR SI DOMNILOR PARLAMENTARI,

In decursul procesului complex si dureros de transformare, Armata a desfasurat o ampla activitate de documentare asupra legislatiei care sta la baza organizarii si functionarii structurilor militare, a celor referitoare la statutul cadrelor militare active si in rezerva din tarile cu democratii avansate, iar principiile acesteia au fost utilizate la realizarea cadrului legislativ romanesc  in vigoare pana in anul 2010, constituind un important atu in procesul de aderare la NATO si UE.

Tocmai de aceea, prin acest apel va solicitam:

1. Sa sustineti eliminarea din continutul Legii privind sistemul unitar de pensii a prevederilor referitoare la militari, precum si mentinerea actualei Legi nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat (cu completarile si modificarile ulterioare) si respectiv ale legii nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor care se incadreaza in pilonul al doilea privind schemele ocupationale (profesionale) guvernate de Directiva Europeana nr. 86/378/EEC, modificata prin Directiva nr. 97/96/EEC.

Ar fi o eroare impardonabila sa nu se tina cont de acest argument, in favoarea altora de circumstanta,   mai ales ca principiile care stau la baza pensiilor militare de stat din legea aflata in vigoare sunt deja aliniate la legislatia europeana.   

Acest adevar este confirmat  prin Decizia nr. 20/02.02.2000, a Curtii Constitutionale care a dispus cu privire la necesitatea mentinerii sistemului pensiilor militare de stat: "… reglementarile referitoare la pensia de serviciu pentru militari, cu diferentele pe care aceasta pensie le prezinta fata de pensia comuna de asigurari sociale, nu constituie o incalcare a principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, principiu prevazut de art. 16 alin.(1) din Constitutie, ci reprezinta o recunoastere a interdictiilor severe si a riscurilor sporite la care aceasta categorie profesionala este supusa". Curtea Constitutionala retine, asadar, ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare nu reprezinta un privilegiu, ci ea este justificata in mod obiectiv, constituind o compensare partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale carora trebuie sa li se supuna militarii.

Mai mult, va reamintim, stimati parlamentari, ca sistemul pensiilor militare in Romania are izvoare istorice inca din 1829-1830, fiind perfectionat si consacrat definitiv in timpul lui A.I. Cuza prin infiintarea Casei de Pensii a Armatei si respectat cu sfintenie pe timpul domniilor lui Carol I, Ferdinand, Carol  al II-lea , al regimului comunist si pana astazi. Anularea acestui sistem ar fi o mare nedreptate facuta cadrelor militare, ar afecta grav standardul de viata al militarilor si ar reprezenta o abatere de la sistemul pensiilor militare  din statele membre ale NATO si UE.

In majoritatea statelor membre NATO si UE salarizarea si pensionarea personalului Fortelor Armate sunt reglementate prin legi si norme specifice si distincte. In unele state in care exista grile comune pentru personalul bugetar, ministerele apararii sunt abilitate sa completeze aceste legi cu acte normative proprii, ordine si alte reglementari interne (anexa).

2.      Reglementarile propuse pentru recalcularea pensiilor militare si ale politistilor incalca nu numai principiul "neretroactivitatii" prevazut de Art. 15, alin. (2) din Constitutia Romaniei, ci introduce premisa falsa ca pensiile ocupationale actuale pot fi recalculate ca si cum ar fi fost obtinute in baza principiului contributivitatii prevazut in proiectul legii supus dezbaterii la art. 2, lit. c) .

 Daca prin lege militarul iesit la pensie nu a contribuit la sistemul de asigurari sociale, cum putem inventa o contributie virtuala, atat timp cat, in intelesul art.3, alin. (1) din Proiectul Legii militarul nu a avut calitatea de "asigurat" in sistemul public de pensii si nici de "contribuabil"?  Faptul ca militarii nu au avut niciodata pana acum "Carte de munca" ar trebui sa constituie un argument la fel de convingator, in acest sens.

In plus, referitor la metodologia recalcularii va supunem atentiei faptul ca prin Decizia nr. 120/2007 Curtea Constitutionala a dispus ca: "In toate cazurile  in care din recalculare, rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior".

Totodata, va rugam sa reanalizati  prevederile  cap. IV din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea  unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cadru cu Comisia Europeana si sa luati in dezbatere propunerile legislative inregistrate la Senat in noiembrie 2009 pentru indreptarea greselii legislative privind interzicerea cumulului pensie-salariu, facuta prin angajarea raspunderii Guvernului care afecteaza in mod deosebit cadrele militare ajunse in postura de pensionar, fara voia lor.

         3.  Apreciem ca reglementarile respective sunt nu numai neavenite, dar si antiumane, antieuropene si anticonstitutionale afectand in mod direct cadrele militare ajunse in postura de "pensionari"  datorita procesului de restructurare a Armatei, si duc la desfiintarea profesiei militare si a statutului de rezervisti pe care il au pensionarii militari, care in virtutea legii au obligatia ca, in situatii de criza sau razboi, sa-si reia activitatea ca luptatori in randul fortelor armate.

Actiunile dumneavoastra ar stopa numeroasele procese declansate deja la toate instantele din tara care au dat decizii favorabile petitionarilor,  precum si protestele adresate inclusiv organismelor internationale.

Luand act de situatia actuala, nu putem sa nu ne intrebam: militarii au gresit atunci cand au contribuit la aderarea Romaniei la NATO si UE sau gresesc acum, acceptand masurile propuse impotriva lor? Cine doreste decredibilizarea, demobilizarea si demotivarea cadrelor Armatei Romaniei si chiar desfiintarea statutului de militar in Romania?

 

DOAMNELOR SI DOMNILOR DEPUTATI,

Va rugam sa va ganditi la faptul ca votul dumneavoastra reprezinta o decizie istorica cu implicatii majore si profunde pentru securitatea nationala a Romaniei.

In ceea ce ne priveste, ramanem ferm atasati valorilor nationale si occidentale si  ne rezervam dreptul de a utiliza gradual toate formele legale ale activitatii sindicale, in plan intern si international, pentru ca Armata Romaniei, activa si in rezerva, sa asigure prezervarea irevocabila a acestor valori.

 

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Comitetul Director

 

Bucuresti,

07.09.2010

 

0 comentarii5124 vizualizări08 septembrie 2010
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0