
Blocul National Sindical a luat act cu regret de decizia Curtii Constitutionale de miercuri, 23 martie 2011, prin care noul Cod al Muncii promovat de Guvernul Boc a fost declarat constitutional.
Consideram ca votul dat de Curtea Constitutionala (CC) este o consecinta a politizarii acestei institutii, aflata departe de conceptul impartialitatii si al justitiei, si reprezinta un tribut platit de membrii majoritari ai CC catre partidele din arcul guvernamental care i-au promovat.
Avand in vedere faptul ca membrii majoritari ai CC nu sunt la prima dovada de aservire politica, Blocul National Sindical considera ca discutiile purtate la nivel politic pe marginea modificarii Constitutiei trebuie sa se aplece cu prioritate si asupra prevederilor care reglementeaza mecanismul de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale.
"Cordonul ombilical" dintre membrii Curtii Constitutionale, partide politice si Presedintele Romaniei trebuie taiat iar mecanismele de numire trebuie regandite in asa fel incat membrii Curtii Constitutionale sa fie decisi prin votul cetatenilor. Doar asa aceasta institutie va avea puterea si independenta sa ignore presiunile politice si doar asa va putea judeca spetele prin prisma argumentelor tehnice.
Blocul National Sindical a anticipat decizia Curtii Constitutionale de astazi si a convocat un Consiliu National Extraordinar pentru data de 6 aprilie 2011. Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi va fi "inarmarea" membrilor de sindicat si a organizatiilor afiliate la BNS cu un set de proceduri pe care trebuie sa le urmeze pentru a contracara eventualele abuzuri savarsite de angajatori dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii.
Estimam ca instantele de judecata din Romania se vor confrunta cu un numar enorm de procese, intrucat vom folosi toate parghiile legale pentru bloca incercarile de abuzuri din partea angajatorilor. Nu vom ezita sa ducem cazurile membrilor nostri de sindicat pana la Curtea Europeana de Justitie si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ori de cate ori va fi nevoie.
Blocul National Sindical a inceput deja sa faca o evaluare minutioasa a modului in care Romania a transpus legislatia comunitara asumata prin tratatul de aderare si vom sesiza Comisiei Europene incalcarea obligatiilor de catre Romania in vederea declansarii procedurii de infrigement.
Continuarea actiunilor de protest prin declansarea grevei generale nu mai reprezinta o optiune de a bloca promulgarea Codului Muncii.
Din evaluarile facute la nivel de confederatii a rezultat ca Blocul National Sindical a strans cele mai multe semnaturi de la membrii de sindicat, urmat de Cartel Alfa. Celelalte trei confederatii nu au considerat prioritar acest demers.
Potrivit legislatiei, in conditiile acestea nu se poate declansa greva generala la nivel national. Greve pot aparea la nivel de unitati sau in anumite sectoare in care BNS este majoritar si a strans suficiente semnaturi insa oprirea lucrului la o scara atat de mica nu va avea niciun impact.
BNS regreta de pe acum ceea ce se va intampla in sectorul bugetar pe parcursul acestui an. Dupa taierile de salarii de anul trecut, in 2011 vor urma disponibilizari masive in acest sector iar noul Cod al Muncii nu le mai ofera bugetarilor niciun fel de protectie in fata concedierilor.
Din pacate bugetarii din sanatate, educatie, administratie publica, etc (afiliati la alte confederatii decat BNS) nu s-au mobilizat pentru strangerea de semnaturi in vederea declansarii grevei generale.
Membrii BNS sunt in proportie covarsitoare lucratori din mediul economic.
Blocul National Sindical a decis ca pe viitor sa analizeze cu mai multa atentie optiunea de a organiza actiuni comune cu structurile sindicale care nu s-au implicat suficient in campania impotriva Codului Boc din perioada februarie - martie 2011.
Blocul National Sindical
0 comentarii | 105 vizualizări | 25 martie 2011 |