
Federatia sindicala Hermes aduce in atentia presei, a institutiilor statului, opiniei publice nationale si internationale, situatia actuala in care isi desfasoara activitatea salariatii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) Magurele.
Institutul de la Magurele deruleaza numeroase proiecte cu finantare nationala sau internationala pentru ca exista suficienti cercetatori recunoscuti la nivel international. In antiteza, obiectivele si actiunile conducerii actuale indreapta institutul spre un dezastru iminent. Este vorba de actiuni determinate de interese de natura financiara care atrag pe cale de consecinta interese politice ale unui grup restrans determinat si sustinut pana la nivel ministerial. Toate sesizarile pe cale administrativa au ramas fara raspuns sau au fost redirectionate spre solutionare tocmai persoanelor indicate drept faptuitori. Aceasta este o practica bine inradacinata in institutii si autoritati publice tocmai pentru a musamaliza orice reclamatie.
Adrian Curaj este fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, membru in Consiliul de Administratie al INFLPR pe un loc pastrat vacant de pe vremea cand era ministru, situatie care il plaseaza in conflict de interese, personaj care a gestionat concursul in urma caruia este numit actualul director general, un concurs contestat in instanta.
Dacalu Traian este Directorul General al acestui institut si omul iresponsabil care refuza sa plateasca drepturile salariale ale cercetatorilor care au castigat finantare pentru cercetarea proprie, conform legii prin competitie si pune astfel in pericol proiecte de cercetare care se afla in derulare sau urmeaza a fi demarate. Puterea functiei sale la nivel decizional se transforma astfel intr-o amenintare indreptata asupra salariatilor institutului. Efectul acestei presiuni se resimte si asupra tinerei generatii de cercetatori ale carei destine se afla la bunul plac al unui director general orbit de propriul orgoliu. Tinerii au fost lasati in afara proiectelor in care lucrau prin neorganizarea examinarii obligatorii la terminarea perioadei de proba si, la presiunea sindicala, in loc sa rezolve legal situatia, conducerea a inscris in REVISAL contracte de munca nesemnate de parti, acestia fiind chemati sa semneze, nu sa negocieze, CIM-uri deja inregistrate in ziua urmatoare pentru ca ei stiau ca nu mai sunt salariati ai INFLPR.
Ministerul Cercetarii si Inovarii sprijina toate aceste abuzuri prin ignorarea sesizarilor sindicatului, prin mentinerea in CA a unor persoane aflate in conflict de interese (Adrian Curaj si Ionel Andrei) si complicitate cu directorul general. Organigrama institului a fost modificata pe ascuns de fostul ministru Mircea Dumitru, la propunerea unor persoane din ANCSI (acum Ministerul Cercetarii si Inovarii). S-a urmarit ca Directorul General sa isi subordoneze organismul de conducere colectiva - Comitetul de Directie, transformand INFLPR intr-o feuda. In fapt, aceasta forma de organizare a institutului este sustinuta si de actualul ministru cu toate ca se incalca astfel prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare aprobat prin HG 1581 din 2004 care stabilesc ierarhiile in institut, iar directorul este membru in Comitetul de Directie, organism care coordoneaza activitatea curenta. Din punct de vedere juridic este evident ca un ordin de ministru nu poate modifica o Hotarare de Guvern.
Aspecte juridice. Sesizarile transmise catre organismele de control ale statului sunt justificate si se confirma ca prin activitatea conducerii institutului s-au produs pagube serioase estimate la aproximativ 10 milioane de euro in ultimii 6 ani. Se afla in derulare procese intentate de salariati propriului institut. Acestea continua sirul de procese pierdute de institut cu salariati concediati sau pensionati ilegal sau carora li s-au incalcat sistematic drepturi de natura salariala. In prezent drepturile de natura salariala dar si altele se acorda numai datorita existentei unor hotarari judecatoresti. INFLPR se administreaza astazi numai prin hotarari judecatoresti.
Curtea de Conturi. In urma controlului efectuat se confirma pierderi de 1.000.000 lei pe proiecte POSDRU. Aceasta situatie a fost sesizata si catre DNA in urma cu 7 luni. In prezent Curtea de Conturi controleaza derularea proiectului CETAL unde o estimare initiala arata prejudicii de sute de mii de euro in complicitate cu firme de constructii implicate in marile scandaluri ale ultimilor ani (de exemplu Silver Trading). CETAL este proiectul premergator marelui laser ELI-NP, insa, dupa 3 ani de la finalizare, sistemul nu functioneaza la parametrii proiectati.
Sindicatul din unitate face eforturi pentru reinstaurarea normalitatii si legalitatii in INFLPR. Acesta este motivul unui conflict permanent intre actuala conducere si reprezentantii sindicali alesi pentru a apara drepturile si salariile angajatilor. Sunt persecutati cercetatorii integri, se incearca anihilarea functionala a organizatiei sindicale si a repreprezentantilor ei. Contractul Colectiv de Munca semnat in conditii ilegale este in prezent suspendat de Curtea de Apel Bucuresti pentru neregulile constatate. In acest fel se escaladeaza inca o data situatia tensionata creata exclusiv de conducerea institului care ocoleste Sindicatul si intelege sa semneze un contract cu « reprezentanti ai salariatilor » in conditii ilegale dovedite. Nu se respecta prevederile Legii Dialogului Social si in mod evident "parteneriatul" care presupune dialogul intre angajator si sindicate nu exista.
Obiective. Dupa mai multi ani de incercari in privinta normalizarii activitatii si a raporturilor de munca dintre salatii de la institute ne adresam presei si opiniei publice. Dialogul cu Consiliul de Adminsitratie nu exista, membrii CA se ascund de Sindicat si salariati, ei fiind vinovati in mare masura de situatia actuala. Sistematic au refuzat sa rezolve gravele probleme sesizate. Constatam inca o data ca amestecul oamenilor politici numiti la conducerea Ministerului Cercetarii si Inovarii nu au deschiderea si nici vointa de a adopta masurile necesare in concordanta cu legile in vigoare. Fiecare zi in care actuala conducere gestioneaza resursele materiale si umane ale institutului dauneaza activitatii de cercetare prin efectele care se transmit in mod direct salariatilor. Este evidenta atitudinea si masurile dictatoriale ale actualei conduceri. La fel de evidente sunt si consecintele cu care se confrunta in prezent institutul. Atmosfera din INFLPR este una de frica, directorul general si consiliul de administratie au reusit sa instaureze teroarea.
Acesta este apelul nostru catre presa pentru demascarea publica a faptelor din INFLPR si dorim ca organele de control ale statului sa isi indeplineasca cu celeritate rolul pentru care au fost create.
Dorim sa facem cunoscuta inca o data consecinta politizarii excesive a structurilor de conducere din sistemul de stat si a consecintelor acestui fapt dovedit. Structurile de conducere promoveaza exclusiv interese personale sau de grup.
Luptam si speram in normalizarea functionarii INFLPR si va asiguram ca eforturile depuse pentru atingerea acestui obiectiv nu vor inceta pana la indeplinirea integrala a acestuia.
Presedinte Vicepresedinte cercetare-stiintifica
Mugurel Popescu Dr. George Epurescu
0 comentarii | 161 vizualizări | 17 mai 2017 |