
Corpul de control al primului ministru a confirmat prin Raportul din luna mai 2018 sesizarile Federatiei Hermes privind gravele nereguli din cadrul Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei - INFLPR Magurele. De departe cea mai grava acuzatie este cea privind disparitia de facto a Institutului de Stiinte Spatiale - ISS, institut constituit ca filiala a INFLPR.
A fost confirmat oficial, asa cum am prezentat si in comunicatul din 29 decembrie 2017, faptul ca, prin manevre abile si complicitatea Registrului Comertului Ilfov, intre 2011 si 2013, conducerea ISS a clonat Institutul sub forma unei firme inregistrate la Registrul Comertului cu numele "Institutul de Stiinte Spatiale - Filiala INFLPR". Conducerea INFLPR a girat aceasta schema. In primul an nu au existat salariati, in 2012 a avut 10 salariati, iar in 2013, prin insistente zilnice asupra salariatilor si punerea in scena a unui spectacol avocatesc, au reusit sa insele salariatii care, fara sa inteleaga pe deplin situatia, si-au dat acordul pentru incetarea raporturilor de serviciu cu INFLPR si semnarea unor contracte individuale de munca cu firma fantoma, clona a Institutului de Stiinte Spatiale.
Imediat directorul general INFLPR a procedat la radierea Institutului de Stiinte Spatiale din componenta INFLPR. Trebuie mentionat faptul ca directorul ISS, Sorin Zgura, a incasat salarii de director al filialei de la ambele entitati atat in 2012 cat si in 2013. Intrucat banii proveniti din bugetul de stat prin Programul Nucleu, program destinat exclusiv institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, ajungeau si la firma fantoma prin intermediul INFLPR, niciun salariat onest nu a banuit ce se intamplase in realitate. In anul 2016 schema a fost descoperita si autoritatile au fost notificate in amanunt despre aceasta, dar au refuzat sa ia vreo masura.
Dupa intalnirea conducerii Federatiei cu premierul Mihai Tudose, acesta a dispus declansarea unui control la INFLPR. Anterior, si Ministerul Cercetarii si Inovarii facuse un audit la sesizarea sindicatului din unitate, dar acesta, semnat de dl Mihai Dima - presedinte al ANCSI, a fost tinut secret. Nici ministrii Serban Valeca si Lucian Georgescu nu au vrut sa ia vreo masura, iar conducerile INFLPR si clonei ISS au fost aparate cu indarjire in ciuda tuturor evidentelor. In luna ianuarie 2018 toate aceste informatii si documente au fost din nou comunicate MCI, dar ministrul Nicolae Burnete le-a ignorant si a semnat alocarea fondurilor din buget, iar in aceste zile se pregateste sa semneze alocarea unei noi transe consistente.
Se naste intrebarea de ce era nevoie de clonarea unui institut pentru a sifona fondurile bugetului de stat? Raspunsul este simplu: este vorba despre specificul ISS si faptul ca cercetarile specifice sunt finantate in special de Agentia Spatiala Romana - ROSA, condusa de Marius Ioan Piso, dar si direct de Agentia Spatiala Europeana unde Romania cotizeaza peste 5 milioane de euro anual. Important de stiut este faptul ca Marius Ioan Piso este si angajat cu norma intreaga la ISS si detine si functia de sef de laborator. Dupa cum ne putem da seama, acesta este un salariat fictiv al ISS, neavand birou, nu desfasoara nicio activitate, iar toate documentele privind prezenta si pontajul sunt falsificate. Salariul acestuia este de aproximativ 13,000 lei brut pe luna. Contractele de finantare ale proiectelor de cercetare dintre ROSA si ISS-Filiala INFLPR sunt semnate de Marius Ioan Piso, insa rezultatele lipsesc, alocarea acestor fonduri facandu-se fara criterii clare.
Cum ROSA se afla in subordinea Ministerului Cercetarii si Inovarii, avand sediul in aceeasi cladire, iar Marius Ioan Piso este membru in mai multe "comitete si comitii" ale MCI, este evident ca aceasta este o "afacere" agreata si protejata de oficiali din MCI si nu numai. Chiar seful Compatimentului Audit public intern din MCI, Octavian Stroie, vegheaza ca sifonarea fondurilor sa nu fie deranjata. Nici DNA nu da semne ca investigheaza cele doua plangeri penale inaintate inca din ianuarie 2017, desi sumele de la bugetul de stat sifonate prin clona ISS dar si prin INFLPR se ridica la 1-2 milioane de euro anual.
Situatia are o rezolvare simpla, reangajarea salariatilor la INFLPR si tragerea la raspundere a persoanelor cu functii de conducere vinovate impreuna cu membrii Consiliului de administratie al INFLPR.
Stam la dispozitia presei si autoritatilor cu toate documentele necesare si invitam presa sa solicite raportul integral al Corpului de control al primului ministru, documentul integral contine multe alte nereguli, abuzuri si ilegalitati din INFLPR.
Anexam rezumatul Raportului Corpului de control ce ne-a fost comunicat.
Comunicatul din 29.12.2017 si constatatoarele de la Registrul Comertului:
http://federatiahermes.ro/situatie-grava-la-institutul-de-stiinte-spatiale-magurele/
Cu stima,
Mugurel Popescu Dr. George Epurescu
Presedinte Vicepresedinte cercetare stiintifica
0 comentarii | 224 vizualizări | 26 mai 2018 |