Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Se pot depune cererile de plata pe suprafata.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - Centrul Judetean Bistrita Nasaud, reaminteste fermierilor  ca  pana pe 15 mai 2014 inclusiv, sunt asteptati la centrul judetean si centrele locale ale APIA pentru a depune cererile de plata pe suprafata, fara penalizari .

Pentru depunerea cererii dupa data de 15 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, 10 iunie 2014 fiind ultima zi in care fermierii mai pot depune cererea de sprijin.

Din  330 de fermieri cu suprafete de peste 50 ha, doar 56 de fermieri au depus cererea de sprijin la biroul care se ocupa de fermele mari.

Atentionam fermierii care au incheiat contracte de pasunat in anul 2014, ca acestea trebuie sa fie conform Ordonantei de Urgenta nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii  fondului  funciar nr. 18/1991, precum si a  Normelor  metodologice  de  aplicare a acesteia ( insotite de schite de amplasare a pajistilor si suprafata alocata).

             La APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud si centrele locale arondate, sunt depuse pana la aceasta data  un nr. de 23.127 cereri,  pentru o suprafata de 92.680,68  ha.

            Pentru 2014, APIA estimeaza ca vor solicita sprijin pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata, un numar de 36.940  fermieri.

Rugam fermierii sa se prezinte al APIA conform programarii pentru a se evita aglomeratia pe final de campanie.

 

.

 

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - Centrul Judetean Bistrita Nasaud, informeaza fermierii care intentioneaza sa solicite sprijin financiar in sectorul zootehnic, ca incepand cu acest an, vor putea depune o cerere unica de plata atat crescatorii de bovine cat si creascatorii de ovine si caprine, in perioada 5 Mai - 31 mai 2014.

            Sesiunea de depunere a cererilor de sprijin va fi comuna pentru solicitarea subventiilor, indiferent ca sunt finantate din bugetul de stat sau din bugetul comunitar.

APIA va intocmii planificari pe zile si pe comune, pentru  14.000 de fermieri estimati, va disemina informatia in teritoriu prin intermediul presei, primariilor, asociatiilor profesionale ale crescatorilor de animale  si colegiul medicilor veterinari,  astfel incat potentialii beneficiari sa cunoasca conditiile specifice, criteriile de eligibilitate si termenii de referinta pentru acordarea acestor ajutoare.

Avand in vedere ca sesiunea de depunere a cererilor de sprijin are un termen scurt, rugam fermierii sa respecte planificarile, care vor fi afisate la centrul judetean, centrele locale arondate si vor fi transmise  primariilor si asociatiilor profesionale ale crescatorilor de animale din judet.

Se preconizeaza ca incepand cu anul 2015, fermierii sa completeze o singura cerere de sprijin,  atat pentru suprafata de teren cat si  pentru  sectorul zootehnic.

 Totodata APIA  informeaza ca  a efectuat in luna aprilie 2014, plata nationala directa complementara in sectorul zootehnic, pentru  cererile aferente anului 2013, specia bovine,  pentru  7.463 de fermieri din judet.

   Cuantumul    platii  pentru schema decuplata de productie in sectorul  lapte este de      92 lei/tona de lapte, iar  pentru  schema  decuplata  de  productie  in   sectorul carne  este de    455 lei / cap animal. Suma totala platita pentru aceste doua scheme a fost de 25.632.183,70 lei.

De asemenea,  s-a efectuat plata  pentru  un nr. de 7.048 de fermieri, pentru cererile aferente anului 2013, pentru   schema de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate,  in suma totala de 11.044.423,28 lei.

 

 Legislatie:       

  H.G. nr. 298 din 16 aprilie 2014  privind schema de ajutor  specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita si producatorilor de lapte si de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate

 Ordinul nr. 573 din 17 aprilie  2014  pentru aprobarea modului de implementare,  a conditiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate, a termenilor de referinta  si a modelului de cerere pentru acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic la speciile bovine si ovine/caprine si a ajutoarelor specifice pentru producatorii de lapte si de carne de vita si producatorii de lapte si de carne de ovine /caprine din zonele defavorizate, in anul 2014.

 

 

 

 

Director executiv

Florin Capraru.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

0 comentarii2863 vizualizări25 aprilie 2014




rss 2.0
rss 2.0